SŽ Olimpija se je z zasedbo domačih hokejistov presenetljivo prebila do finala Alpske lige. Foto: BoBo
SŽ Olimpija se je z zasedbo domačih hokejistov presenetljivo prebila do finala Alpske lige. Foto: BoBo
Vzhodna tribuna Tivolija je bila povsem polna. Foto: BoBo
Vzhodna tribuna Tivolija je bila povsem polna. Foto: BoBo

Lep večer za slovenski hokej: Olimpija je že v finalu, Jeseničanom manjka še ena zmaga. Žiga Pešut (v celotni seriji je v prvem napadu odlično nadomestil Miho Zajca) je v Tivoliju zadel dvakrat, v ključnih trenutkih, ko so gostje vodili z 2:3, se je izkazal Žan Us z dvema izjemnima obrambama. Olimpija je prevladovala, sprožila je 54 strelov (tekmeci 21). Povsem polna vzhodna tribuna (1.500 gledalcev) je, potem ko je Olimpija na začetku zadnje tretjine povedla s 6:3, glasno skandirala "Olimpija, Olimpija", kar se je v zadnjih letih zgodilo redko. Prva finalna tekma Alpske lige bo v četrtek, 11. aprila. Če bodo v finalu jeseniški hokejisti, se bo serija na štiri zmage začela v Tivoliju.

Razmerje v strelih je bilo 54:21 v korist Olimpije. Foto: BoBo
Razmerje v strelih je bilo 54:21 v korist Olimpije. Foto: BoBo

Olimpija v prvi tretjini preveč lahkomiselna
V prvi tretjini Olimpiji igra nikakor ni stekla. Gostje so bili zelo agresivni, Olimpija premalo odločna. Že ob koncu tretje minute je Philipp Koczera izkoristil prednost igralca več, sredi šeste minute pa je bilo že 0:2, potem ko se je Martin Grabher Maier sprehodil skozi Olimpijo obrambo. Krizno Olimpijino obdobje je z mojstrovino končal Aleš Mušič (podajalec: Koren), toda že minuto pozneje je Lustenau izkoristil napako Žana Usa, ki v uvodni tretjini ni bil razpoložen. Branilec Philipp Winzig je odbiti plošček potisnil v mrežo.

Us zaklenil mrežo, steklo v napadu
V drugi tretjini, v kateri je bilo razmerje v strelih kar 20:4, je Olimpijin pritisk obrodil sadove, gostom, ki so v Ljubljano prispeli na dan tekme, pa je zmanjkalo energije. V 27. minuti, ko je bila na ledu najboljša postava Lustenaua, je streljal Jezovšek, odbiti plošček pa je uspelo obvladati Kristijanu Čeponu za svoj 12. gol sezone. Le nekaj sekund zatem je Pešut zadel vratnico. V 32. minuti je po sodniškem metu Lustenau krenil pred Olimpijin gol, akcijo dva na ena je ustavil Žan Us. V 39. minuti je izenačil Žiga Pešut po podaji Mušiča, Olimpija pa je v isti minuti izkoristila obdobje velike premoči, napako vratarja Mathieua Corbeila je unovčil Gregor Koblar.

Vodstvo Lige Ebel je sporočilo, da bo v prihodnji sezoni v ligi nastopalo enajst ekip. Češki Znojmo je izpolnil vse pogoje in ostaja del druščine avstrijskega prvenstva, medtem ko Feldkircha še ne bo zraven.

Pešut zadel za 6:3, Jezovšek postavil končni izid
V zadnji tretjini se Olimpija ni ustavila. Po dobljenem sodniškem metu Orehka je Mark Čepon udaril z modre črte in povišal na 5:3. Odločilni gol je padel v 43. minuti. Luka Vidmar je poskusil od daleč, odbitek je v mrežo potisnil Žiga Pešut. Zdelo se je, da bo nadaljevanje le še formalnost, a je Lustenau vendarle še nekoliko zagrozil, potem ko je zadel David Slivnik, ki se je dobro znašel, potem ko je z drsalko ustavil plošček. Toda možnosti za preobrat ni bilo, zadnji zadetek je tik pred začetkom zadnje minute z golom v prazno mrežo dosegel Žan Jezovšek.

Vsi si želijo slovenski derbi v finalu
Veselje v Tivoliju je bilo po tekmi seveda veliko. Pred sezono si nihče ni upal naglas govoriti o finalu Alpske lige. Pogovarjali smo se z večino igralcev in tudi z vodstvom kluba. Vsi si želijo igrati v finalu z Jeseničani, ta serija pa naj bi štela tudi za državni naslov, če bo prišlo do dogovora s HZS-jem.

Pustertal je obakrat ugnal zmaje v tej sezoni, imel bi prednost domačega ledu in še precej potovanj bi bilo na sporedu. Ne glede na razplet tega finala, bi nato sledila finalna serija DP-ja s svežimi Jeseničani in tega scenarija si na Celovški 25 ne želi nihče.

Vnuk: V finalu imamo velike možnosti
"Vedno je najtežje dobiti zadnjo tekmo. Začeli smo v krču, vendar smo hitro dokazali, da smo iz pravega testa. Zasluženo smo se uvrstili v finale. Po slabi prvi tretjini so se igralci odvzali zelo dobro. Zdaj nam bo počitek prišel zelo prav pred začetkom finala naslednji teden. Zavedam se, da bo zelo težko osvojiti Alpsko ligo. Če bomo prikazali take igre, pa imamo veliko možnosti za uspeh," je bil zadovoljen trener Jure Vnuk.

"Najboljšo tekmo v polfinalni seriji smo odigrali v sredo v Lustenauu. To je bila taktično popolna predstava, zelo sem bil vesel, da nismo prejeli zadetka. V celotni seriji smo prevladovali," je dodal strateg zmajev.

Zmagati v Brunicu je nekaj posebnega (Pustertal je v letošnji sezoni doma izgubil le enkrat) in železarjem je to uspelo, s čimer imajo lepe možnosti, da se prebijejo v finale. Odločil je branilec Andrej Tavželj, ki je zadel tri sekunde pred koncem! Foto: www.alesfevzer.com
Zmagati v Brunicu je nekaj posebnega (Pustertal je v letošnji sezoni doma izgubil le enkrat) in železarjem je to uspelo, s čimer imajo lepe možnosti, da se prebijejo v finale. Odločil je branilec Andrej Tavželj, ki je zadel tri sekunde pred koncem! Foto: www.alesfevzer.com

Dodati bo treba več igre na telo
Ogledal si je vse tekme drugega polfinala in seveda si bo tudi nedeljsko v Podmežakli: "Jesenice in Pustertal sta zelo podobni ekipi po kakovosti. Dodati bo treba več igre na telo, ki pa smo jo v končnici že precej popravili. Obe ekipi sta drsalno odlični, v obrambi sta trdni."

Veliki met železarjev
Hokejistom SIJ-a Acronija Jesenic je v Brunicu uspel veliki met. Z zadetkom kapetana Andreja Tavžlja (podal je Pance) tri sekunde pred koncem so z 0:1 premagali Pustertal in v zmagah povedli z 1:2, tako da bodo imeli v domači dvorani v nedeljo zaključni plošček za finale. Razmerje v strelih je bilo 31:19, med junaki tekme pa vsekakor tudi odlični vratar Matthew Climie. Pomembna je bila izključitev Tomasa Traverse v 59. minuti, po kateri so imeli Jeseničani ob koncu tekme igralca več.


ALPSKA LIGA, polfinale, tretji tekmi:
SŽ OLIMPIJA (2) - Lustenau (6) 3:0
7:4 (1:3, 3:0, 3:1)
1.500; Mušič 11., K. Čepon 27., Pešut 39., 43., Koblar 39., M. Čepon 42., Jezovšek 59.; Koczera 3., Grabher Meier 6., Winzig 11., Slivnik 47.

PUSTERTAL (1) - SIJ ACRONI JESENICE (8) 1:2
0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
2.070; Tavželj 60.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage. Finalna serija na štiri zmage se začenja v četrtrek.


Hokejisti Olimpije prvi finalisti Alpske Lige