Ljubljančani so se zelo razveselili treh točk. Po dveh porazih proti Pustertalu so nujno potrebovali zmago za samozavest. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Ljubljančani so se zelo razveselili treh točk. Po dveh porazih proti Pustertalu so nujno potrebovali zmago za samozavest. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Finalna serija bo odigrana po koncu finala Alpske lige. Ljubljančani, ki so izgubili obe tekmi Alpske lige proti Pustertalu, so imeli v uvodnih dveh tretjinah precej težav. Samozavest je bila načeta. Igra z igralcem več znova ni stekla in Jeseničani so bili po 40 minutah celo bližje vodstvu.

Tekma je bila zelo podobna polfinalu Pokala Slovenije, ki so ga dobili Jeseničani po kazenskih strelih. Pred tremi meseci je bila sreča na njihovi strani, tokrat pa se je nasmehnila Ljubljančanom, ki so jo v zadnji tretjini tudi bolj izzivali.

Železarji niso zadeli ob prednosti dveh igralcev več
Zmaji so tekmo bolje začeli, nato so pobudo prevzeli železarji, ki so bili nevarnejši, imeli so tudi številčno prednost 5-3, a zadeti jim ni uspelo. Aleš Mušič je bil izključen zaradi spotikanja, Nik Simšič pa zaradi naleta s palico. Tudi zmaji niso bili učinkoviti, o izenačenosti v prvi tretjini pa kaže razmerje v strelih 10:10.

Stojan zadel vratnico
Mreži sta tudi v drugi tretjini obmirovali. V 33. minuti je Nejc Stojan zadel vratnico. Veliko priložnost je imel ob končnici tega dela igre Žan Jezovšek, ko se je sprehodil skozi ljubljansko obrambo, sam se je znašel pred vratarjem Olimpije Tilnom Spreitzerjem, a je njegov strel končal mimo gola. Razmerje strelov v drugi tretjini je bilo 10:9.

Gal Koren, ki se je sredi novembra vrnil v Tivoli, je spretno dosegel odločilni zadetek. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Gal Koren, ki se je sredi novembra vrnil v Tivoli, je spretno dosegel odločilni zadetek. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Spretni Koren presenetil Usa
V 44. minuti je Miha Logar resneje zapretil, a se je Žan Us izkazal s še eno izjemno obrambo. Olimpija je pritisnila v zadnji tretjini, dvakrat je imela prednost igralca več, ko je obakrat moral na kazensko klop Žiga Urukalo. "Power play" je velika težava Ljubljančanov, pravih idej znova ni bilo.

Usu v 54. minuti z nekaj smole ni uspelo obvarovati svoje mreže – po napaki železarjev v obrambi je izza vrat spretni Gal Koren prišel do strela, plošček pa se je od drsalke Usa odbil v mrežo.

Ropret potrdil zmago
Jeseničani so morali tvegati. Ob izključitvi Mušiča v 57. minuti so pritisnili, a jim ni uspelo izenačiti. Minuto in 17 sekund pred koncem so po odlični potezi Jana Drozga v obrambni tretjini krenili v hiter protinapad, Mušič je podal Anžetu Ropretu, ki je z desne strani zadel prazno mrežo Jeseničanov. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo 10:4.

Derbi v Podmežakli bo 2. januarja
V DP-ju se bosta v rednem delu glavna favorita za vstop v veliki finale pomerila še enkrat, v 2. januarja bo tekma v dvorani Podmežakla.

SŽ Olimpija vodi na lestvici, zbrala je maksimalnih 30 točk. SIJ Acroni Jesenice še naprej zaostajajo devet točk in imajo tudi dve tekmi manj.

Hokejisti Olimpije v derbiju premagali Jeseničane

Državno prvenstvo:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Koren 54., Ropret 59.

TRIGLAV – MARIBOR
8:0 (0:0, 1:0, 7:0)
Jenko 31., 50., 52., Potočnik 47., 55., Grošelj 50., 56., Štenkler 56.

Vrstni red: SŽ Olimpija 30, SIJ Acroni Jesenice 18, Slavija Junior 17, Triglav 18, Hidria Jesenice 11, Maribor 9, MK Bled 7, True Celje 4.