Tadej Čimžar je dosegel edina gola za Olimpijo v 120 minutah proti Pustertalu. V soboto bo skušal ukaniti Žana Usa, ki je v tej sezoni že večkrat rešil Jeseničane. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar je dosegel edina gola za Olimpijo v 120 minutah proti Pustertalu. V soboto bo skušal ukaniti Žana Usa, ki je v tej sezoni že večkrat rešil Jeseničane. Foto: www.alesfevzer.com

SŽ Olimpija vodi na lestvici, zbrala je maksimalnih 27 točk. SIJ Acroni Jesenice zaostajajo devet točk in imajo tudi dve tekmi manj. Najbolj se pozna spodrsljaj proti Triglavu prejšnji torek v Podmežakli (2:3). Zmaji bi si lahko z zmago v soboto že zagotovili prednost domačega igrišča. Finalna serija bo odigrana po koncu finala Alpske lige.

Prva dva letošnja derbija sta se razpletla po željah železarjev, ki so osvojili Poletno ligo na Bledu in Pokal Slovenije. Predvsem zmaga po kazenskih strelih z 1:0 v Tivoliju je pustila posledice, saj je moral oditi trener Olimpije Ivo Jan. Razočaranje pri vodilnih možeh Olimpije je bilo ogromno. Glavni trener je postal Gregor Polončič, ki je že v lanski sezoni vodil zeleno-bele.

V Alpski ligi so Ljubljančani nato prikazali odlično igro v Tivoliju (6:1) in ohranili prednost v Podmežakli (2:2). Pristop je bil agresivnejši in tudi učinkovitost je bila prava.

Furlong in Us sta že spravljala napadalce Olimpije v obup
Obe najboljši slovenski ekipi sta v Alpski ligi odigrali devet tekem. Olimpija ima po dveh porazih s Pustertalom (0:1 in 2:3) le točko več od Jeseničanov. Na obeh tekmah so imeli zmaji ogromno premoč, skupaj so sprožili kar 77 strelov na vrata Colina Keita Furlonga, zadeli pa so le dvakrat. Ključna je bila slaba igra z igralcem več. Sedemkrat je niso unovčili in to je velika težava Ljubljančanov. Jeseničani imajo v vratih Žana Usa, ki je v polfinalu pokalnega tekmovanja že zaklenil vrata v Tivoliju.

Polončič: Padli smo na realna tla, ker se nismo držali načrta
"Ko zmagujemo, ne smemo poleteti, ob porazih pa ne smemo biti preveč potrti. Imamo veliko tarčo na hrbtu, saj branimo naslov v Alpski ligi. Vse ekipe so zelo motivirane. Padli smo na realna tla, ker se nismo držali načrta. Bolje, da se je to zgodilo zdaj. V končnici je to težje popraviti. Jeseničani so organizirana ekipa, ki igra disciplinirano. Trenirali smo zelo dobro, ni pa nam šlo na roko, da je odpadla torkova tekma s Fasso," je poudaril Polončič.

Tekmi s Fasso in Lustenauom preloženi
Urnik Alpske lige je postavljen na glavo. V torek Ljubljančani niso igrali s Fasso, ker gostom zaradi ogromne količine snega ni uspelo priti v Ljubljano. Tudi nedeljska tekma z Lustenauom je preložena na 3. januar, saj so želeli Avstrijci združiti tekmo v Celovcu, a pri drugi ekipi KAC-a imajo znova težave z okuženimi hokejisti.

Jan Drozg še ni pokazal vsega razkošnega talenta po dolgem premoru, ko več kot pol leta ni odigral nobene tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Drozg še ni pokazal vsega razkošnega talenta po dolgem premoru, ko več kot pol leta ni odigral nobene tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Drozg bo prvič zaigral na derbiju
"Derbi bo težka tekma, saj se zelo dobro poznam z Jeseničani. To je zelo pomembna tekma za navijače. Če bomo pametno odigrali, bomo gladko zmagali. Proti Pustertalu smo bili veliko boljši, a smo imeli res veliko smolo," je razmišljal Jan Drozg, ki bo prvič zaigral na večnem derbiju.

Po katastrofi z Bregenzerwaldom pravi odgovor Jeseničanov
Trener železarjev Mitja Šivic je poraz z Bregenzerwaldom (1:4) ocenil za pravo katastrofo, zadovoljen pa je bil s predstavo v Lustenauu, kjer so Jeseničani zmagali 3:0.

V soboto pričakuje še eno borbeno podobo na ledu. Zaveda se, da je pritisk na strani Ljubljančanov, ki imajo na papirju boljšo ekipo.

Najstniki bodo dobili priložnosti na Jesenicah
Moštvu železarjev sta se priključila dva obetavna hokejista, 16-letni Maks Perčič in 17-letni Matic Török. Oba mladeniča sta v letošnji sezoni igrala v tujini, a sta zaradi položaja s koronavirusom v Sloveniji.

Mitja Šivic je iz Tivolija že odnesel pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic je iz Tivolija že odnesel pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com

"Zaradi epidemije v celotni Evropi se je kar nekaj mladih fantov vrnilo v Slovenijo in zdaj nimajo možnosti za trening. Velika večina mladeničev, ki so prišli iz tujine, je zelo obetavnih in zdi se mi prav, da jim omogočimo to priložnost, da trenirajo z nami. Na treningu smo imeli Matica in Maksa. Z obema smo bili zelo zadovoljni, tako da smo se z njima dogovorili, da v teh časih ostaneta pri nas. Matic Török bo z nami do 4. januarja, potem pa se bo vrnil na Finsko, medtem ko bo Maks Perčič z nami do konca sezone," je povedal športni direktor Marcel Rodman.

Na Jesenicah že dalj časa trenira tudi 17-letni Lan Matija Jan. Njegov status v ekipi se bo urejal med prestopnim rokom, ki bo prišel na vrsto med 21. in 23. decembrom 2020. Sezono je začel v Ljubljani, kjer pa ni dobil priložnosti za igro, saj se je Olimpija zelo okrepila.

Na podporo navijačev računajo marca
Žal bo dvorana Tivoli v soboto znova prazna. Poleg vodstva obeh ekip bodo v dvorani še novinarji. Vsi igralci upajo, da bosta oba derbija marca v Alpski ligi potekala pred lepo napolnjenima dvoranama.

Državno prvenstvo, sobota ob 17.00:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Ob 18.00:
TRIGLAV – MARIBOR


Odigrano ta teden:
SŽ OLIMPIJA – MARIBOR
14:3 (8:0, 2:2, 4:1)
Sotlar 1., 7., Ulamec 8., 20., 21., Mehle 9., Koren 9., Orehek 16., 18., 45., Simšič 40., 60., Kujavec 46., Zorko 48.; Voh 28., Vinčec 36., 43.

SLAVIJA JUNIORTRUE CELJE
10:3 (6:0, 2:3, 2:0)

MK BLED – HIDRIA JESENICE
3:4 (3:2, 0:1, 0:1)

Vrstni red: SŽ Olimpija 27, SIJ Acroni Jesenice 18, Slavija Junior 17, Triglav 15, Hidria Jesenice 11, Maribor 9, MK Bled 7, True Celje 4.