Veselje Andrewa Shawa ob zmagovitem zadetku. Razmerje v strelih je bilo na koncu 63:54 v korist Chicaga. Foto: Reuters
Veselje Andrewa Shawa ob zmagovitem zadetku. Razmerje v strelih je bilo na koncu 63:54 v korist Chicaga. Foto: Reuters
Chicago je še sredi zadnje tretjine zaostajal z 1:3. Foto: Reuters
Tuukka Rask
Tuukka Rask je bil izredno zaposlen v 2. in 3. tretjini, ko je Chicago lovil zaostanek, v podaljšku pa ima več dela Crawford. Foto: Reuters
Shaw odločil maraton v Chicagu

Češki branilec Michal Rozsival je streljal z modre črte, plošček pa je v letu najprej zadel Davida Bollanda, nato pa še Andrewa Shawa in tako le našel pot mimo sijajnega vratarja Bostona Tuukka Raska (59 obramb). S tem so Blackhawski dobili 5. najdaljšo finalno tekmo v več kot stoletni zgodovini finala Stanleyjevega pokala in predvsem prišli do lepe začetne prednosti, ki pa bi si jo zlahka priigrali tudi Bruinsi.

Jagr v vratnico, Daugavinš ni dvignil ploščka
Samo nekaj sekund pred iztekom 100. minute je ob številčni premoči gostov po strelu kapetana Zdena Chare legenda Jaromir Jagr preusmeril plošček v vratnico Chicaga, tako da tudi po petih (!) tretjinah hokeja še vedno ni bilo znano, kdo bo povedel v finalu Stanleyjevega pokala 2013. Naslednjo priložnost za zlati gol Bostona je imel v 110. minuti Latvijec Kaspars Daugavinš, a potem ko je že preigral Coreyja Crawforda (51 obramb) ni zmogel še bekhand strela v odprt gol.

"Vedeli smo, da tekma ne bo lepa. Zmagovalni strel je bil dober, lepo se je plošček odbil. Preprosto neverjetno, kaj se je zgodilo. Vsi fantje v ekipi smo si pošteno zaslužili to zmago, resnično smo se borili na ledu," je dejal mož odločitve Shaw.

Vrnitev Chicaga sredi "zadnje" tretjine
Z dvema goloma Milana Lučića je Boston vodil že z 0:2, po zadetku Patrica Bergerona ob številčni premoči sredi 3. tretjine pa tudi z 1:3. A Chicago se ni predal in z zadetkoma Davida Bollanda in Johnnyja Oduye v naslednjih šestih minutah so Blackhawksi poravnali izidi in izsilili odločitev v podaljšku. Prvi gol za gostiteljev uvodne finalne tekme je dosegel 20-letni novinec Brandon Saad.

Drugo dejanje šele v nedeljo
Prvo letošnje soočenje moštev iz Vzhodne in Zahodne konference je tako že na začetku postreglo z najdaljšo tekmo letošnje končnice, v kateri sta se Chicago in Boston zasluženo prebila vse do velikega finala. Dvojna tekma vseeno ne bi smela škoditi kakovosti finalne serije, saj bo druga tekma v čikaškem United Centru šele čez tri dni.

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2013

1. tekma:
CHICAGO (1) - BOSTON (4) - 1:0
4:3 (0:1, 1:1, 2:1) - 3. podaljšek
Saad 24., Bolland 48., Oduya 53., Shaw 113.; Lučić 14., 21., Bergeron 47.

Obrambe: Crawford 51; Rask 59.

2. tekma, nedelja ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

3. tekma, torek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

4. tekma, četrtek ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

Morebitne tekme:

5. tekma, nedelja, 23. 6., ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

6. tekma, torek, 25. 6., ob 2.00:
BOSTON (4) - CHICAGO (1)

7. tekma, četrtek, 27. 6, ob 2.00:
CHICAGO (1) - BOSTON (4)

V odebeljenem tisku je izid v seriji. Igrali so na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Shaw odločil maraton v Chicagu