Podmežakla je simbol blišča in bede slovenskega športa. Foto: Marko Ambrožič
Podmežakla je simbol blišča in bede slovenskega športa. Foto: Marko Ambrožič
Miha Brus
Dva gola za Jesenice je dosegel Miha Brus. Foto: MMC RTV SLO
Zadetki z derbija med Jesenicami in Olimpijo

Več kot očitno je, da zadnji ne bo več taka stalnica, kot smo bili vajeni v zadnjem obdobju, jeseniški hokejisti so namreč zašli na slepi tir in veliko vprašanje je, kdaj bodo našli pot nazaj. Sinoči na Bledu so potrdili, da si to zaslužijo.

Včasih je bil to le uvod
Avgustovsko srečanje obeh najuspešnejših slovenskih hokejskih moštev je bilo vse do letos v največji meri le prvo, le poletno merjenje moči, ki pa je običajno prineslo že veliko tekmovalnega naboja. Na poletni ligi so bili železarji uspešnejši, dosežek ob koncu poletja kot uvod v sezono pa nikdar ni bil merilo, kako se bo razpletalo čez zimo do zaključka hokejske sezone v pomladanskem obdobju.

V nedeljo jih čaka še finale
Samo leto dni nazaj so tako po kazenskih strelih tekmo vseh tekem na slovenski športni sceni, mimogrede sinoči je bila že 450., dobili Ljubljančani. Turnir, ki v zadnjem obdobju nosi naziv po živi legendi slovenskega hokeja Rudiju Hitiju, pa je pripadel Jeseničanom. Dogodki, ki so sledili, so v največje meri za lep čas hokej v Zgornjesavski dolini pahnili v črno jamo, iz katere se bo zelo težko pobrati. Tudi ob veliko prirojene gorenjske trme ne bo šlo zlahka. Vse kaže na to, da je bil zadnji pokal, ki so ga rdeči osvojili tu na blejskem ledu, tudi zadnja lovorika za polno vitrino jeseniškega hokeja kar za nekaj časa, ali pa nas morda razigrani Jeseničani še enkrat navdušijo že jutri v finalu z Zagrebčani, ki bodo o tem odločali danes.

Komu naj krivci odgovarjajo?
V zadnje pol leta dobre vesti, povezane s klubom, ki je v več kot 60-letni zgodovini delovanja postal prava ikona slovenskega športa, pa tudi vsaj bližnje okolice, dobesedno ni bilo. Kepa, ki se je začela kotaliti po bregu navzdol, je bila vse večja, slišati je bilo sicer tudi nekaj bolj optimističnih besed. Na koncu so ostale v zraku, kot bi delil pokvarjene bombone. Garnitura, ki ji je uspelo jeseniški športni ponos, ki je imel vedno veliko privržencev tudi po celotni Sloveniji, spraviti na kolena, bi za vse skupaj morala vsaj odgovarjati. Toda po drugi strani se sprašujemo, zakaj in komu. Pred tožnika ne stopijo niti tisti, ki so zapravili še kaj bolj pomembnega, kot je športni ponos kluba, ki je bil ničkolikokrat prvi v mislih navdušencev, ki so živeli za klub, ki je pri nas zbral največ zvezdic državnega prvaka.

Za DP prijavljeni le dve ekipi!?
Ljubitelji hokejskih spektaklov, seveda tudi športnih, bodo na zeleno-belo-rdeči derbi zdaj morali počakati precej dlje, kot so bili vajeni do zdaj. V avstrijskem prvenstvu ga ne bo, saj Jesenic tam ni več. Kako bo v boju za državno zvezdico, pa ne ve nihče. Za prvenstvo sta trenutno prijavljeni dve moštvi, kakšen bo potek tekmovanja, pa se še ne ve. Niti kdo ga bo vodil.

Bo čez leto dni klub sploh še obstajal?
Po odstopu vodstva kluba pa so Jesenice, ko gledamo proti vodilnim možem, bolj podobne skupini naključno mimoidočih kot pa resnemu klubu, ki ima namen po le eni sezoni nazaj v za naše kraje zares zgledno urejeno prvenstvo severnih sosedov. Ni pa jih malo, ki pravijo da bomo veseli, če bomo naslednje leto v tem času na Bledu še videli fante v rdečih dresih. Če jih bomo, jih bomo zgolj in samo zaradi njihove velike želje in volje. To so fantje pokazali tudi sinoči, ko so premagali večne tekmece iz Tivolija.

Dvorano imajo le do konca meseca
Zdaj so za nameček skorajda izgnani iz svojega hrama, blejska dvorana je začasno zatočišče, led je za zdaj na voljo le do konca meseca, kakšna bo usoda, bomo morali izvedeti kaj kmalu. Če bi vsi sledili tistemu, kar so pokazali fantje na ledu, potem je prihodnost znova lahko precej bolj svetla kot sedanjost. Samo majhna napaka pa lahko vse spremeni v dokončni prah.

Dare Rupar, Val 202

Zadetki z derbija med Jesenicami in Olimpijo