Raimo Summanen je bil že pred štirimi meseci glavni kandidat za trenerja Olimpije.
Raimo Summanen je bil že pred štirimi meseci glavni kandidat za trenerja Olimpije.

Športni direktor Jože Kovač se je s Summanenom pogovarjal že konec septembra, ko se je vodstvo kluba razšlo z Ivom Janom po porazu v polfinalu Pokala Slovenije proti Jeseničanom. Takrat do dogovora ni prišlo, ker je imel Summanen obveznosti v domovini.

V četrtek je Olimpija izgubila proti mladi ekipi Salzburga z 2:5. Po koncu tekme sta imela Kovač in predsednik Butara daljši sestanek. Polončič je zadnjo tekmo vodil v nedeljo, ko so zmaji odpravili Lustenau s 6:0 in s tem tudi prevzeli vodstvo na lestvici Alpske lige.

Bogate izkušnje z močnih prvenstev
58-letni Summanen je v bogati trenerski karieri deloval kot glavni trener ekip, kot so Jokerit, Blues, Ilves, HIFK v najmočnejši finski ligi, Rapperswil-Jona Lakers v najmočnejši švicarski ligi in Avangard Omsk v Ligi KHL, drugi najmočnejši ligi na svetu.

Bil je tudi trener finske reprezentance, s katero je na svetovnem pokalu v Torontu leta 2004 osvojil naslov podprvaka. Med drugim je bil imenovan za najboljšega finskega trenerja in bil sprejet v finski hokejski hram slavnih.

Leta 1984 osvojil Stanleyjev pokal z Edmontonom, leta 1995 zlat s finsko reprezentanco
Summanen je bil tudi izvrsten igralec, saj je z Edmontonom leta 1984 dobil tudi Stanleyjev pokal, poleg tega pa večkrat igral na tekmah zvezd. S finsko reprezentanco pa je bil leta 1995 svetovni prvak.

Zelo me veseli, da smo v slovenski hokej pripeljali vrhunskega hokejskega strokovnjaka, s katerim smo bili v stikih že od lanskega leta. Naši cilji so jasni, in prepričan sem, da smo jim z Raimom Sumannenom korak bližje. Prepričan sem tudi, da bomo s tem sodelovanjem pripomogli k razvoju ne le ljubljanskega, ampak tudi slovenskega hokeja. Ob tej priložnosti bi se želel zahvaliti Gregorju Polončiču za delo, ki ga je opravil do zdaj, in verjamem, da bo uspešen tudi pri novih nalogah v klubu,” je poudaril predsednik Miha Butara.

Zmagovit debi Summanena
Summanen je člansko ekipo vodil že na torkovi polfinalni tekmi državnega prvenstva proti Slaviji Jr in debitiral z zmago 8:1.

DRŽAVNO PRVENSTVO, polfinale, prvi tekmi
SŽ OLIMPIJA – SLAVIJA JUNIOR 1:0
8:1 (2:0, 2:1, 4:0)
Sever 18., 59., Pulli 19., Beauvillier 34., 40., Čimžar 51., Kujavec 53., Zajc 55.; Černe 21.
Druga tekma bo v četrtek ob 19.00.

Četrtek:
SIJ ACRONI JESENICE – TRIGLAV 0:0

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na dve zmagi.


Četrtfinale, tretja tekma:
TRIGLAV - Hidria Jesenice 2:1
5:1 (0:1, 2:0, 3:0)
Hočevar 27., Štenkler 38., Zupan 40., 52., 60.; Lesničar 10.