Slovenija bo preboj v elitno skupino svetovnega hokeja iskala brez napadalca Jana Muršaka. Foto: STA
Slovenija bo preboj v elitno skupino svetovnega hokeja iskala brez napadalca Jana Muršaka. Foto: STA

"Gre za splet več okoliščin, ki so se dogajale zadnjih nekaj sezon. Muršak se ukvarja z nikoli do konca pozdravljenimi poškodbami. Treba je pričakovati, da bo jedro te ekipe počasi prepuščalo mesta mlajšim. Treba jih je čim prej uvajati, to smo že začeli novembra, ker je raven v reprezentanci višja, kot je v klubih," je povedal Ivo Jan, ki s svojimi varovanci že nekaj časa trenira na Bledu. Kot poroča novinar TV Slovenija Aleš Potočnik, je Muršak končal reprezentančno kariero, kar velja tudi za Aleša Mušiča in Mitjo Robarja.

Muršak ne bo mogel pomagati risom

Selektorja skrbi za poškodovane igralce
Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija precej oslabljena, ob Muršaku bodo manjkali še Jan Urbas, Žiga Jeglič in Žiga Pavlin. "Gre za dokaj resne poškodbe, bolj me skrbi zanje kot za sestavo ekipe. Vedno se bo dogajalo, da bodo igralci manjkali, tako da – delamo s tistimi, ki so tukaj. Zdaj imamo štiri cele napade, priključili so se nam še mladi, tako da lahko normalno treniramo," je o poteku priprav, številni igralci so tam že od začetka aprila oziroma od takrat, ko so končali klubske sezone, na novinarski konferenci v Ljubljani dejal selektor.

Kdo bo dobil priložnost iz slovenske lige?
Poleg omenjenih poškodovanih od "stare garde" ne bo niti Mitje Robarja, ki je po selektorjevih besedah že končal kariero, reprezentančno pot pa je končal tudi Aleš Mušič. Jan računa tudi na nekaj igralcev iz najboljših domačih klubov; z Jesenic na Luko Kalana, Tadeja Čimžarja in Davida Rodmana, iz Ljubljane pa so kandidati Miha Zajc, Gregor Koblar, Luka Vidmar in Aleš Krajnc. Morda bo med aduti slovenske izbrane vrste tudi Jan Drozg, mladi slovenski up je klubsko sezono v Severni Ameriki pravkar končal in je, kot pravi Jan, pripravljen nastopiti v slovenski izbrani vrsti.

Kopitar se bo pridružil v soboto
Slovenija bo ta teden v še ne popolni postavi (za zdaj imata manjše zdravstvene težave še Ken Ograjenšek in Rok Tičar) odigrala pripravljalno tekmo z Madžari v Budimpešti, naslednji teden pa še dve doma z Italijani; na obeh bo, tako si želi selektor, igral tudi največji slovenski zvezdnik Anže Kopitar. Ta bo v domovino pripotoval 18. aprila, dva dni pozneje se bo pridružil pripravam slovenske ekipe na Bledu. Risi bodo od 29. aprila do 5. maja igrali na SP-ju divizije I, skupine A, tekmeci bodo poleg Kazahstana še Belorusija, Južna Koreja, Madžarska in Litva. V elito vodi eno izmed prvih dveh mest.