Risi so se veselili prvega mesta na turnirju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Risi so se veselili prvega mesta na turnirju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
David Rodman
David Rodman je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja Euro Challenge. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Kristan
Robert Kristan na zadnji tekmi ni igral, a je bil vseeno izbran za najboljšega vratarja turnirja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Risom točka dovolj za zmago na turnirju

Odločitev je padla v četrti seriji kazenskih strelov, ko je zadel najboljši igralec pri galskih petelinih Henderson. Izmed Slovencev je bil bil natančen le Andrej Hebar v tretji seriji.
V vratih tokrat Krošelj
Selektor Matjaž Kopitar je nekoliko pomešal peterke. Robert Kristan je po tekmi z Rusi odpotoval v Zagreb, kjer je bil na 50-letnici Medveščaka. Priložnost je dobil še tretji vratar na tem zboru Gašper Krošelj. Na tribuni sta ostala kapetan Tomaž Razingar, njegovo vlogo je prevzel Edo Terglav, ter Žiga Grahut.

Dva zadetka Dolinška
Nekoliko bolje so začeli Francozi, ki so povedli v 8. minuti z golom Guttiga. Slovenski odgovor je bil hiter, v gneči pred vratarjem Ronanom Quemenerjem je bil najspretnejši Jure Dolinšek. Dve minuti pozneje je četrti napad, v katerem sta bila tokrat še Žiga Pance in Matej Hočevar, spet pritisnil proti vratom in Dolinšek je iz podobnega položaja kot prvič zadel še enkrat. Slovenija je imela nato dvakrat igralca več in številne priložnosti, najlepšo David Rodman, novega zadetka pa ni dosegla. Borbeni Francozi pa so po napaki domače obrambe ob koncu tretjine izenačili.

Gregorc zadel od daleč
Slovenija je v nadaljevanju stopnjevala pritisk. Ob naslednji številčni prednosti je z močnim strelom z modre črte Blaž Gregorc povišal na 3:2. Vratar Quemener je imel veliko dela še ob strelu Aleša Mušiča, kljub premoči pa domači hokejisti vodstva niso povišali. To se jim je maščevalo v 37. minuti, ko so imeli sami prvič na tekmi igralca manj, Francozi pa so odbiti plošček iz bližine pospravili v mrežo. Gostje so zapretili še minuto pozneje, ko je Krošlja rešila vratnica.

Sijajni Henderson izsilil podaljšek
Tudi v zadnjem delu so prvi do zadetka prišli Slovenci. Mušič je v 43. minuti zadel z igralcem manj. Toda minimalna prednost Sloveniji še ni zagotovila uspeha, saj so bili Francozi vseskozi na preži in so še nekajkrat ogrozili Krošlja. Tudi francoski vratar je moral še pokazati svoje znanje, ubranil je strela Davidu Rodmanu in Robertu Saboliču, nato pa so Francozi znova izenačili, iz bližine je Krošlja premagal Brian Henderson.

Po končanem turnirju so podelili še nagrade najboljšim igralcem, iz slovenskega tabora sta ju prejela Kristan kot najboljši vratar in David Rodman kot najkoristnejši igralec.

Mladi risi končali na 4. mestu
Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je svetovno prvenstvo divizije I v Garmisch-Partenkirchnu končala z zmago po kazenskih strelih proti Belorusiji z 2:1. Slovenija je osvojila četrto mesto.

V rednem delu je bil izid 1:1, povedli so Belorusi, ko so imeli na ledu igralca več, ob številčni prednosti pa je svoj gol dosegla tudi Slovenija, zadel je Gal Koren ob koncu prvega dela. V drugi in tretji tretjini ter tudi v podaljšku ni bilo zadetkov, za kar ima veliko zaslug tudi vratar Luka Gračnar s kar 39 obrambami (razmerje strelov je bilo 40-22 za Beloruse). Pri kazenskih strelih je bil znova razpoložen Gračnar in ubranil dva poskusa tekmecev, zmago pa je Sloveniji zagotovil Gašper Kopitar.

Slovenija je SP divizije I (skupina A) končala na četrtem mestu in bo v tem kakovostnem razredu tekmovala tudi naslednje leto.

Turnir Euro Challenge, 3. krog:
SLOVENIJA - FRANCIJA
* 4:5 (2:2, 1:1, 1:1)
1.200; Dolinšek 9., 11., Gregorc 23., Mušič 43.; Guttig 8., Beron 19., Dusseau 37., Henderson 52.
* - po kazenskih strelih

NORVEŠKA - RUSIJA II
1:4 (0:3, 0:1, 1:0)
Fröshaug 55.; Nikulin 5., Belov 9., Dugin 19., Kiselevič 28.

2. krog:
SLOVENIJA - RUSIJA II
3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

FRANCIJA - NORVEŠKA 3:1

1. krog:
SLOVENIJA - NORVEŠKA 4:1

RUSIJA II - FRANCIJA 4:2

Vrstni red: Slovenija 7, Rusija II 6, Francija 5, Norveška 0.

Risom točka dovolj za zmago na turnirju