Nik Simšič in Ken Ograjenšek sta se odlično ujela. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Simšič in Ken Ograjenšek sta se odlično ujela. Foto: www.alesfevzer.com

Matjaž Kopitar je naredil nekatere spremembe v primerjavi z uvodno tekmo turnija proti Avstriji. Debitanta v slovenski izbrani vrsti sta bila Rok Kapel in junak finala državnega prvenstva Bine Mašič. V vratih je bil Luka Gračnar.

Pomembna sprememba je bila tudi na tribunah. Po sprostitvi ukrepov so se lahko prvič po dolgem času na hokejske tekme vrnili tudi gledalci. Prav veliko jih sicer ni bilo, saj je domača hokejska zveza dovoljenje za vstop dobila šele nekaj ur pred tekmo, omejitev pa je znašala 400 gledalcev.

Simšič hitro izničil vodstvo Francozov
Galski petelini so v deveti minuti povedli. Eliot Berthon je z leve strani podal pred vrata, kjer je Jordann Perret potisnil plošček v prazno mrežo.

Le 16 sekund po zadetku je moral Perret na kazensko klop zaradi naleta s palico. Nik Simšič je zatresel mrežo ob prednosti igralca več. Selektor Matjaž Kopitar ni bil zadovoljen zaradi nediscipline. V zadnjih sedmih minutah uvodne tretjine so bili izključeni Bine Mašič, Tadej Čimžar in Žiga Pešut.

Risi blesteli v drugi tretjini
V 28. minuti je Anže Kuralt podal do Simšiča, ki je dosegel že tretji zadetek na tem turnirju. Dve minuti pred koncem druge tretjine je ob prednosti igralca z močnim strelom z leve strani na 1:3 povišal Ken Ograjenšek.

Perret poskrbel za napete zadnje minute
V zadnji tretjini so bili Francozi nevarnejši. Napako risov v obrambni tretjini je v 56. minuti izkoristil Damien Fleury, ki je prišel do ploščka in podal do Perreta, ta pa je ukanil Gračnarja. Minuto in 11 sekund pred koncem je vratar Francozov Henri Corentin Buysee odšel na klop. Pritisk s šestimi igralci se ni obrestoval.

Tivoli po dolgem času ni bil prazen. Foto: www.alesfevzer.com
Tivoli po dolgem času ni bil prazen. Foto: www.alesfevzer.com

Na papirju imajo Francozi najmočnejšo postavo na turnirju
Francozi v Ljubljani niso popolni. Manjka Antoine Roussell, ki z Vancouvrom še vedno igra redni del Lige NHL. Najboljši francoski hokejist Pierre Edouard Bellemare blesti v Coloradu, ki je osvojil predsedniški pokal v Ligi NHL in je eden glavnih favoritov za Stanleyjev pokal. Vseeno imajo na papirju najmočnejšo postavo izmed vseh izbranih vrst v Tivoliju. Pet igralcev je iz švicarske NLA, en iz NLB. Dva hokejista sta iz finske SM Liige, po eden pa iz češke Extralige in nemške DEL.

"To je bila prava hokejska tekma, mladi fantje so pokazali značaj. Lahko sem zelo zadovoljen, ne samo zaradi izida, ampak tudi zaradi poteka tekme. Na začetku smo imeli preveč spoštovanja, a smo nato kontrolirali tekmo, čeprav smo v zadnji tretjini dobili gol. Treba je bilo garati, fantje so se res dobro odzvali," je poudaril selektor Kopitar.

Slovenija bo naslednjo tekmo igrala v torek ob 20.00 z Romunijo.

Simšič zrežiral zmago risov nad Francozi

2. krog:
FRANCIJA - SLOVENIJA
2:3 (1:1, 0:2, 1:0)
Perret 9., 56.; Simšič 10., 28., Ograjenšek 38.

AVSTRIJA - POLJSKA
3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Richter 5., Harnisch 18., Huber 58.; Zygmunt 10., Kostek 38.

UKRAJINA - ROMUNIJA
2:3 (2:2, 0:1, 0:0)
Babinec 4., Simčuk 8.; Vasile 3., Peter 18., Casaneanu 36.


3. krog, torek ob 13.00:
AVSTRIJA - UKRAJINA

Ob 16.30:
FRANCIJA - POLJSKA

Ob 20.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA


4. krog, četrtek ob 13.00:
UKRAJINA - FRANCIJA

Ob 16.30:
AVSTRIJA - ROMUNIJA

Ob 20.00:
SLOVENIJA - POLJSKA


5. krog, petek ob 13.00:
FRANCIJA - AVSTRIJA

Ob 16.30:
POLJSKA - ROMUNIJA

Ob 20.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA