Risi bodo imeli priložnost za napredovanje med elito v Tivoliju, kjer so drugoligaško prvenstvo dobili že v letih 2001, 2007 in 2010. Foto: www.alesfevzer.com
Risi bodo imeli priložnost za napredovanje med elito v Tivoliju, kjer so drugoligaško prvenstvo dobili že v letih 2001, 2007 in 2010. Foto: www.alesfevzer.com

Prvenstvo v dvorani Tivoli bi moralo biti od 27. aprila do 3. maja letos, a je tako kot večina drugih športnih dogodkov postalo žrtev pandemije novega koronavirusa. V slovenski hokejski zvezi so že kmalu po odpovedi sporočili, da so z IIHF-om dosegli načelen dogovor o prestavitvi tekmovanja na naslednje leto.

Namesto med prvomajskimi prazniki zdaj sredi maja
IIHF je sporočil, da bo drugoligaški SP tako naslednje leto v Ljubljani, tekmovanje ene stopnje nižje ravni (divizije I, skupina B) pa prav tako ostaja v Gdansku na Poljskem. IIHF za zdaj sicer še ni uradno potrdil vseh datumov, a je za Ljubljano predlagal, da bi se turnir odvijal med 9. in 15. majem 2021, kar je tudi želja slovenske hokejske zveze. V prenovljenem Tivoliju bodo ob Sloveniji za elito igrali še Francija, Avstrija, Južna Koreja, Madžarska in Romunija.

"Veseli me, da je kongres IIHF še uradno potrdil načelni dogovor, da prvenstvo ostaja v Ljubljani, le da bo prihodnje leto. V prvenstvo smo vložili že kar nekaj napora, tudi Hala Tivoli je doživela prenovo. Seveda upamo, da bo zdravstvena situacija ostala ugodna in da nas ne bo spet kaj presenetilo," je dejal generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec.

SP elitne divizije v Rigi in Minsku
SP elitne divizije bo, tako kot je bilo predvideno že pred koronakrizo, naslednje leto v Minsku in Rigi. Letos bi moral biti SP v Švici, a so se tamkajšnji prireditelji po odpovedi odločili, da ne bodo kandirali za nov poskus izvedbe. Riga in Minsk bosta najboljše hokejiste na svetu gostila med 21. majem in 6. junijem.

Olimpijske kvalifikacije avgusta 2021
IIHF je potrdil tudi nov termin zadnje stopnje olimpijskih kvalifikacij za Peking 2022. V kvalifikacijah bo na Norveškem nastopila tudi Slovenija, po novem se bodo reprezentance za zadnja tri prosta mesta na OI na treh turnirjih (Norveška, Slovaška, Latvija) borile med 26. in 29. avgustom 2021. Risi se bodo na Norveškem srečali z gostitelji, Danci in Južno Korejo. IIHF sicer še vedno ni dosegla dogovora z NHL-om o vnovičnem igranju najboljših hokejistov na svetu na olimpijskih igrah.

Mladi risi februarja, mladoletni aprila
Risi do 20 let igrajo v tretjem razredu svetovnega hokeja in jih čaka SP v Tallinu v Estoniji, predvidoma med 10. in 17. februarjem 2021. Slovenska reprezentanca do 18. let je prav tako udeleženka Divizije I, skupine B, ki jo čaka prvenstvo v Asiagu v Italiji med 18. in 25. aprilom drugo leto.

Risinje aprila v Peking
Ženska hokejska reprezentanca Slovenije je tudi članica tretje skupine po moči - Divizije I, skupine B, ki bo igrala SP v Pekingu na Kitajskem. Proti Kitajski, Italiji, Kazahstanu, Južni Koreji in Poljski se bodo Slovenke predvidoma pomerile med 8. in 14. aprilom. V kategoriji do 18 let slovenske hokejistke na sodelujejo.