Kapetan Aleš Mušič se je v dolgoletni karieri vedno raje izognil pretepom. Po tekmi je bil jezen, ker ni začel pretepa z Gašperjem Glavičem, dobil pa je celo kazen igre. Ko je že odhajal z ledu, ga je izzval še Mathieu Gagnon. Vsekakor se obetajo še zelo pestri naslednji derbiji v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Aleš Mušič se je v dolgoletni karieri vedno raje izognil pretepom. Po tekmi je bil jezen, ker ni začel pretepa z Gašperjem Glavičem, dobil pa je celo kazen igre. Ko je že odhajal z ledu, ga je izzval še Mathieu Gagnon. Vsekakor se obetajo še zelo pestri naslednji derbiji v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Brez kaznovanega Mihe Zajca in kapetana Aleša Mušiča, ki je prejel kazen igre sredi tekme po pretepu z Gašperjem Glavičem, so v zadnjih 20 minutah povozili železarje s 4:0 in se veselili šeste zaporedne zmage na letošnjih derbijih (3:5).

Hokejisti Olimpije šestič zapored porazili Jesenice

Toliko zelene barve v Podmežakli ni bilo že sedem let
Ljubljančani so od 17. novembra izgubili le eno tekmo. Proti vodilnemu Pustertalu so v Tivoliju zapravili vodstvo z 2:0 in izgubili po kazenskih strelih. V Podmežaklo je prišel tudi poseben navijaški avtobus iz Ljubljane, kar se v zadnjih letih ni dogajalo. Toliko zelenih navijačev na Ledarski 4 ni bilo od naslova Olimpije aprila 2012, ko je bil trener Hannu Järvenpää. To je bila zadnja velika sezona Ljubljančanov, ki so pred sedmimi leti zasedli tretje mesto v Ligi Ebel.

Olimpija v tej sezoni naredila ogromen korak naprej
Vodstvo z direktorjem Tomažem Vnukom na čelu je postavilo trdne temelje. Klub je v drugi sezoni nastopanja v Alpski ligi naredil ogromen korak naprej na vseh področjih. Prihodi Luke Vidmarja, Nika Simšiča in Marka Čepona so nadaljevanje strategije kluba, ki stavi le na slovenske igralce. Tudi predsednik Miha Butara in generalni sekretar Dušan Lepša sta velika zagovornika te filozofije in vsi se zdaj sprašujejo, kdaj bo Tivoli znova poln. Zadnjič je bil marca 2012 na polfinalu Lige Ebel proti Linzu.

Že na zadnjih tekmah v Tivoliju se je obisk povečal, zmage naredijo svoje in hokej je po nekaj sušnih letih znova postal bolj priljubljen. Na Jesenicah seveda nikoli ni bilo vprašanje, to je bil vedno prvi šport in železarji so imeli tudi v torek zvečer glasno podporo s tribun.

Številni navijači Jesenic so pripravili sijajno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Številni navijači Jesenic so pripravili sijajno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com

Do preobrata v dveh minutah in 28 sekundah
Jeseničani so bili izjemno motivirani od prve minute. Druga tretjina je bila ena njihovih najboljših v tej sezoni. Popolnoma so nadigrali Olimpijo in povedli s 3:1. V zadnji tretjini so v razmiku dveh minut in 28 sekund prejeli tri zadetke in niso se več pobrali.

Železarji psihično prešibki
Razočaranje po tekmi je bilo seveda veliko. Trener Marcel Rodman je bil zelo zaskrbljen. "Gole smo dobili prepoceni. 40 minut je bilo dobrih, predvsem druga tretjina je bila prava. Ne verjamemo, da smo dovolj dobri za serijo zmag. Psihično smo prešibki. Na tak način pravega izida ne bo. Če igramo svojo igro, smo zelo dobri. Potrebnih je 60 minut, in to sem govoril skozi celotno srečanje. 30 ali 40 minut je premalo, tudi 57 jih je lahko premalo. Koncentracija ne sme pasti. Sploh ni pomembno, če dosežeš gol ali pa ga prejmeš po čudnem odbitku," je pojasnil Rodman, ki je v bogati karieri igral na zelo visoki ravni in doživel številne vzpone in padce.

Veliko veselje navijačev Olimpije v zadnji tretjini. Poleg organiziranih navijačev je prišlo v Podmežaklo tudi veliko privržencev zmajev, ki so sedeli na glavni tribuni. V preteklih letih so bili v dvorani skoraj izključno domači navijači. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje navijačev Olimpije v zadnji tretjini. Poleg organiziranih navijačev je prišlo v Podmežaklo tudi veliko privržencev zmajev, ki so sedeli na glavni tribuni. V preteklih letih so bili v dvorani skoraj izključno domači navijači. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani ne zmagujejo s povprečno igro, Olimpiji to uspeva
Po novembrskem porazu v Tivoliju s 3:4 je zamenjal Gabra Glaviča. Krivulje navzgor še ni uspel zasukati, čeprav so bili železarji tokrat blizu uspeha. "Olimpija ima točno to, česar mi nimamo. Odlikuje jih mentalna stabilnost in zmagovalna miselnost. Nam to manjka, odkar sem prišel v klub. Na prvem derbiju tega še nisem vedel. V igri napredujemo in smo se že približali pravi podobi na ledu. Verjamem, da lahko igramo še precej bolje. Mi nismo v položaju, da zmagamo s povprečno igro, Olimpiji pa to uspeva."

Paradies celo preveč motiviran
Po poškodbi Clarka Saundersa je v vrata stopil Matt Climie, ki je šele v nedeljo prišel na Jesenice. Philippe Paradies je prikazal odlično igro, vrhunski je ob ogradi in je vsekakor prava okrepitev. Precej manj se je izkazal Mathieu Gagnon.

"Vratar Climie je bil v vratih zaradi izkušenj. Kar nekaj časa ni branil in to je velik minus. Pozna se časovna razlika. Paradies je celo preveč motiviran na derbijih. Preveč stvari bi rad naredil naenkrat. Gagnon ne igra enostavno, ima pa veliko izkušenj," je ocenil Rodman.

Medveščak je imel že nekaj časa težave. Z veliko žlico so zajeli vse skupaj, posebej z Ligo KHL. Počasi so šle stvari navzdol. Dva pokrovitelja sta sredi letošnje sezone odstopila, vse je padlo v vodo. Igralci so profesionalci. Če ni bilo plače, so odšli nekam, kjer so jo dobili. Klub je na zelo slabem glasu. Tudi Olimpija in Jesenice so bile v preteklih letih. Če želijo Jesenice v Ligo Ebel, morajo prevladovati v Alpski ligi. Treba je pokazati finančno disciplino. Na obljube ne gre več. Realnost obeh slovenskih klubov je trenutno kar Alpska liga.

Marcel Rodman

Izgubili so bitko, vojne še ne
Jeseničani imajo kar 28 točk manj od Olimpije. Proti Ljubljančanom so vedno izjemno motivirani, na nekaterih preostalih tekmah pa pristop ni bil pravi.

"Pristop na derbiju ne sme biti vprašljiv. Decembra v Tivoliju še ni bil pravi, tokrat pa vsekakor. Na tekmi je bilo več kot 3.000 gledalcev, v četrtek proti vodilni ekipi lige pa jih bo precej manj. Na preostalih tekmah je pristop zunanjega sveta do tekme popolnoma drugačen in nato je težje tudi nam. Trudim se, da mora biti pristop vedno isti. Derbi ni navadna tekma. Če ga ne zmagaš, ne moreš biti zadovoljen. Zdaj imamo še osem tekem rednega dela, da dokažemo, česa smo zmožni. Izgubili smo bitko, vojne še ne," je sklenil Rodman.

Tavželj ima še vedno tremo pred veliko gledalci
Kapetan Andrej Tavželj se zaveda, da zdaj popravnih izpitov ne bo več: "Imeli smo preveč slabih trenutkov v zadnji tretjini. Veliko stvari bo treba še izboljšati. Res škoda, saj bi nam uspeh dal dodatno samozavest pred domačima tekmama z vodilnim Brunicom in s tekmecem v boju za osmo mesto Vipitenom."

"Derbi si vsi želimo igrati. Pri 35 letih imam vseeno malce treme, ko je dvorana tako napolnjena. Res bi si želel, da bi mlajši igralci imeli večkrat priložnost igrati pred polno dvorano. Premalo tekem se igra v takem vzdušju, to ponudi le derbi."

Marcel Rodman ima visoka pričakovanja, ki pa jih njegovi izbranci (še) ne izpolnjujejo. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman ima visoka pričakovanja, ki pa jih njegovi izbranci (še) ne izpolnjujejo. Foto: www.alesfevzer.com

Us: Kazen za Mušiča in izzivanje Gagnona nas je le še podžgalo
Žan Us je na vseh letošnjih derbijih branil zelo dobro. "Druga tretjina res ni bila prava. Prejeli smo dva gola, a nato tudi dokazali, da smo prava ekipa. Stopili smo skupaj, malce povzdignili glas v garderobi in prišli z novo močjo v zadnjo tretjino," je pojasnil čuvaj mreže zmajev, ki je pred tremi leti blestel v finalu državnega prvenstva v dresu Jesenic.

"Neupravičena kazen igre za našega kapetana in izzivanje Gagnona nas je le še podžgalo. Nismo bili osredotočeni na provokacije, ampak le na tekmo. Zbranost v odločilnih trenutkih je bila velika, obranili smo se tudi, ko smo imeli dvakrat igralca manj."

V lanski sezoni so zmaji izgubili kar 13 izmed 15 derbijev. Letos so še neporaženi. "V Ljubljani poteka neka nova zgodba. Zavedamo se, da je šest zaporednih zmag nad Jeseničani že preteklost, prišle bodo še pomembnejše tekme. Naš cilj je drugo mesto, domače igrišče je velika prednost v končnici," je dodal Us.

Jure Vnuk je bil znova nasmejan po večnem derbiju, potem ko je v lanski sezoni doživel številne poraze. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Vnuk je bil znova nasmejan po večnem derbiju, potem ko je v lanski sezoni doživel številne poraze. Foto: www.alesfevzer.com

Vnuk: Nismo navajeni igrati s štirimi napadi
Jure Vnuk je bil zelo dobre volje po zmagi. Hitro je našel razlog za zelo slabo drugo tretjino: "Nismo navajeni igrati s štirimi napadi. Imamo hladne igralce na klopi, prepočasi menjamo. Nekaj bo treba spremeniti na naslednjih tekmah, če želimo kakovostno odigrati celo tekmo na štiri napade. Mi moramo igrati s štirimi napadi, saj nas čaka že v četrtek tekma za drugo mesto z Rittnom in želim tudi tam zmagati."

"V zadnji tretjini sem skrajšal klop. Igrali smo le s tremi napadi, vse moči smo usmerili proti njihovemu golu. Najbolj sem bil zadovoljen po izenačenju na 3:3, ker se nismo ustavili. Tudi pri vodstvu s 4:3 smo želeli takoj zadeti še enkrat. Nismo se potegnili v obrambo in to je prineslo pravi izid," je razloge za velik preobrat v zadnji tretjini navedel Vnuk.

"Zadnjo tretjino smo dobili s 4:0 brez dveh ključnih igralcev, zato ker smo verjeli, da lahko preobrnemo izid. Navodila so bila jasna. Najprej moramo znižati na 3:2, potem pa bo samo steklo."

Če bo Gagnon še izzival, ne bomo ostali brez odgovora
Vnuka je seveda zmotila kazen igre Mušiču in še posebej izzivanje Gagnona pred klopjo Ljubljančanov. "Sodniki imajo pri teh pretepih čudne odločitve. Raven sojenja se je vseeno dvignila. Gagnon je izzival pred našo klopjo. To je tudi vse, kar je naredil na tekmi. Po tej potezi ga sploh ni bilo več videti na igrišču. Če bo naslednjič še tako izzival, pa ne bomo ostali brez odgovora," je odločno napovedal trener zmajev.

Ko je derbi, na Jesenicah ni čas za kino ali gledališče
V ponedeljek po zadnjem treningu pred derbijem je Vnuk poudaril, da je zanj tekma rednega dela v Podmežakli boj za tri točke v Alpski ligi, za Jeseničane pa je to tekma, ki jim pomeni največ.

"Na Jesenicah je naboj precej večji. V času tekme ljudje ne hodijo v kino ali v gledališče, hokej je na ta dan edina stvar. V Ljubljani v času hokejske tekme poteka še ogromno drugih dogodkov. Tako je bilo vedno in tako bo tudi ostalo. Jeseničani imajo odlično podporo s tribun. Ponosen sem, da smo prebudili ljubljanske navijače, ki so prišli v velikem številu," je v svojem slogu sklenil Vnuk.