Matt Climie je branil za Kanado na Spenglerjevem pokalu proti Švici v Davosu 30. decembra 2015. Foto: EPA
Matt Climie je branil za Kanado na Spenglerjevem pokalu proti Švici v Davosu 30. decembra 2015. Foto: EPA

Po poškodbi prvega vratarja Clarka Saundersa na tekmi proti Zell am Seeju je bilo jasno, da vodstvo železarjev ne bo tvegalo. 18-letni Žiga Kogovšek je zelo obetaven čuvaj mreže, a v končnici Alpske lige in državnega prvenstva vsega pritiska ne bi mogel nositi. Junak lanske sezone Saunders je že končal sezono, saj je poškodba gležnja resna.

Danes praznuje 36. rojstni dan
V Podmežaklo je v nedeljo prišel 36-letni Climie. Prav danes praznuje rojstni dan in vajen je igrati pomembne tekme. 191 cm visok in 88 kg težek vratar je večino kariere preigral v American Hockey ligi, pet tekem pa je branil tudi v Ligi NHL. Nosil je dres Dallasa in Phoenixa. V sezoni 2015/16 se je prvič preizkusil v Evropi, dve sezoni je branil v najmočnejši nemški ligi za ekipo Straubing Tigers, sezono pozneje pa je preživel na Slovaškem in v Ligi Ebel v ekipi Bolzana. V letošnji sezoni je oblekel dres Innsbrucka, po treh odigranih tekmah pa se je preselil k ekipi Sheffield Steelers. V sezoni 2015/16 je na Spenglerjevem pokalu branil za Kanado in odigral eno tekmo.

Rodman dobil izkušenega vratarja
Takoj ko je bilo jasno, da je naš prvi vratar Saunders za letošnjo sezono že izgubljen, smo se lotili iskanja novega vratarja. Želel sem vratarja, ki nam bo prinesel predvsem izkušnje. Na trgu ni bilo veliko vratarjev, še posebej takšnih, ki lahko takoj naredijo tisto razliko. Na koncu smo našli nekaj kandidatov, najboljše odzive pa sem dobil prav pri Mattu. Za njim je lepa kariera, igral je v velikih klubih, sam pa je imel željo igrati za klub, ki ima visoke cilje. Veseli me, da se je kljub drugim ponudbam odločil prav za nas, in verjamem, da nam bo pomagal pri uresničitvi naših ciljev,” je poudaril trener Marcel Rodman.

Jeseničani so na lestvici Alpske lige šele na devetem mestu, ki tudi v kvalifikacijah za četrtfinale ne prinaša domačega igrišča. Z dobrim zaključkom rednega dela se lahko prebijejo med osmerico, saj jih čaka še devet tekem.

Prvi plošček bo vrgel Zlatko Zahovič
Jutri bo v Podmežakli pravi hokejski praznik, prvi plošček bo vrgel najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahovič, ki je v zadnjem desetletju izjemno uspešen športni direktor Maribora.

Kapetan Olimpije Aleš Mušič je v letošnji sezoni zbral 41 točk (18 golov in 23 podaj). Zelo se je izkazal tudi na derbijih. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Olimpije Aleš Mušič je v letošnji sezoni zbral 41 točk (18 golov in 23 podaj). Zelo se je izkazal tudi na derbijih. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji dobili vseh pet tekem v letošnji sezoni
V letošnji sezoni sta se ekipi pomerili že petkrat, vse tekme pa so dobili Ljubljančani. V Poletni ligi na Bledu je bilo 2:0, v finalu Pokala Slovenije v Kranju 2:1, 27. oktobra v Podmežakli 4:0, zadnji dve tekmi v Tivoliju pa so dobili s 4:3. Prav na obeh zadnjih tekmah v Ljubljani so železarji vodili s 3:2, a je Olimpija prišla do preobrata. 25. novembra je v zadnji minuti odločil Sašo Rajsar, 22. decembra pa deset minut pred koncem Gal Koren.

V zadnjih treh mesecih le en poraz
Zmaji so od 17. novembra izgubili le eno tekmo. Vodilni Pustertal je 12. januarja v Tivoliju zmagal po kazenskih strelih, potem ko je že zaostajal z 0:2. Izbranci Jureta Vnuka bodo pet od zadnjih sedmih tekem odigrali v gosteh, želijo pa si ubraniti drugo mesto, ki prinaša prednost domačega ledu v četrtfinalu in tudi v morebitnem polfinalu.

Vnuk: Jeseničani dajejo velik poudarek na derbi, pri nas ni tako
Ta teden bo zares naporen za zeleno-bele, saj jih že v četrtek čaka gostovanje v Renonu, Ritten je na tretjem mestu in je v zadnjem mesecu v sijajni formi. V soboto sledi še gostovanje v Dornbirnu pri Bregenzerwaldu.

"Pripravili smo se na vsa tri težka gostovanja. Derbi prinaša poseben naboj. Jeseničani dajejo velik poudarek na derbi, pri nas ni tako. Že skozi zgodovino so se Jeseničani vedno posebej pripravljali na tekme z Olimpijo, proti ostalim ekipam pa niso prikazali takih predstav," je poudaril Jure Vnuk.

Zajca bo v prvem napadu zamenjal Sever
Miha Zajc nima pravice nastopa, saj je zaradi pretepa na tekmi s Cortino dobil dve tekmi prepovedi igranja. Vnuk se je razveselil treh okrepitev. Luka Vidmar je že odigral dve tekmi, Mark Čepon in Nik Simšić, ki sta prišla iz Zagreba, bosta debitirala v Podmežakli: "Mark Čepon in Simšič sta na dveh kratkih treningih dokazala, da sta izjemna hokejista. Na derbiju bosta igrala v četrtem napadu, v prvem napadu bo namesto kaznovanega Zajca igral Mark Sever."

Kranjc: Verjetno bo kakšna ekipa še skrivala svoja orožja
Nik Simšič bo igral prvi članski derbi: "Pri Medveščaku je bilo zadnjih deset tekem zelo težkih. Na tekmo nas je odšlo le deset, kar je minimalno število igralcev. Derbi je vedno poseben, motivacija je prisotna. Pričakujem zmago, saj je bila Olimpija v letošnji sezoni veliko močnejša na derbijih."

Aleš Kranjc je dolga leta igral za Jesenice, letos pa je eden nosilcev igre v Tivoliju. "To je zadnji derbi pred končnico in ni ključnega pomena. Verjetno bo kakšna ekipa še skrivala svoja orožja. Ta teden nas čakajo še dolga potovanja, a imamo dolgo klop in vse tri tekme bomo igrali s štirimi napadi," je povedal izkušeni branilec.

38. krog, torek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ OLIMPIJA


ASIAGO - RITTEN

FASSA - GARDENA

MILANO - VIPITENO

LUSTENAU - KITZBÜHEL 5:3

FELDKIRCH - BREGENZERWALD 4:3


Lestvica:
PUSTERTAL             34 27  4  1  2 90
SŽ OLIMPIJA           33 24  2  1  6 77
RITTEN SPORT          31 23  1  0  7 71
LUSTENAU              34 21  2  2  9 69
---------------------------------------
SALZBURG MLADI        33 19  4  4  6 69
ASIAGO                31 16  6  3  6 63
FELDKIRCH             34 18  1  5 10 61
VIPITENO              32 13  5  6  8 55
SIJ ACRONI JESENICE   31 16  1  2 12 52
CORTINA               32 12  4  4 12 48
GARDENA               33 12  1  2 18 40
KITZBUHEL             34 10  3  1 20 37
---------------------------------------
ZELL AM SEE           35  7  3  4 21 31
BREGENZERWALD         33  7  1  3 22 26
KAC MLADI             35  6  1  0 28 20
MILANO                31  5  0  2 24 17
FASSA                 32  2  2  1 27 11