Matjaž Sekelj je vedno naklonjen k novim projektom. V Ljubljani si je že poleti ogledal tri lokacije za izvedbo zinske klasike. Januarja je Olimpija igrala v dvorani Zetra v Sarajevu in predsednik hokejske zveze BiH-a Senad Zaimović se je že pozanimal, če obstaja kakšna možnost, da bi zmaji znova prišli v Sarajevo. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Sekelj je vedno naklonjen k novim projektom. V Ljubljani si je že poleti ogledal tri lokacije za izvedbo zinske klasike. Januarja je Olimpija igrala v dvorani Zetra v Sarajevu in predsednik hokejske zveze BiH-a Senad Zaimović se je že pozanimal, če obstaja kakšna možnost, da bi zmaji znova prišli v Sarajevo. Foto: www.alesfevzer.com
Fabian Dahlem
Fabian Dahlem si želi, da bi dobre predstave njegovih varovancev videlo več gledalcev. V Nemčiji so dvorane polne ne glede na položaj moštva na lestvici. Foto: www.alesfevzer.com
Bežigrad
Januarja 2013 se je za Bežigradom zbralo veliko gledalcev. Na Trgu repoublike bo prostora precej manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sedišč bo na Trgu rebublike na voljo le okoli 1000, večina bo stojišč. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Odlične predstave zeleno-belih po reprezentančnem odmoru so precej izboljšale vzdušje v klubu. Sekelj se zaveda, da je Olimpija še vedno na zadnjem mestu Lige Ebel, a je vsaj ujela priključek. Lani je v rednem delu zbrala 21 točk, letos jih ima po polovici tekmovanja 15. Gledalci letos v zelo majhnem številu zahajajo v Tivoli, v povprečju se jih zbere le 1055, na Trgu republike jih bo zagotovo več, saj je tak nevsakdanji spektakel zanimiv tudi za ljudi, ki ne spremljajo hokeja prav pogosto.

V redni prodaji bo cena paketa vstopnic za stojišče 44 evrov, za sedišče pa 55 evrov. Od 4. do 10. decembra lahko v predprodaji pakete kupite po 10 odstokov nižji ceni! Cena posamezne vstopnice za stojišče bo znašala 16 evrov, za sedišče pa 20 evrov. Lastniki sezonskih vstopnic lahko pakete vstopnic v predprodaji kupijo po 30 odstotkov nižji ceni.

Še posebej zanimiv zna biti derbi med najboljšima slovenskima moštvoma. Jeseničani so drugi v Ligi INL, v državnem prvenstvu pa visoko premagujejo tekmece, izgubili so le doma proti Olimpiji konec oktobra (2:4). Zagotovo bo prišlo veliko zvestih navijačev iz Gorenjske in 18. decembra bodo tribune najbrž napolnjene. Pred tem bosta na zimski klasiki gostovala še Sapa Fehervar in KAC, 30. januarja pa še vodilni Salzburg.


V zadnjem mesecu ste se temeljito pripravljali na ta dogodek. Ste si že dlje časa želeli priti na to elitno lokacijo?
Vedno smo si želeli priti v središče mesta. Šele letošnja prenova Trga republike je omogočila tak dogodek. Veseli me, da smo nekaj mesecev od ideje že prešli k postavljanju ledene ploskve. Zmogljivost bo 4.500 gledalcev. V dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine ne bo tribune, ki bi bila na strani parlamenta. Gledalci bodo imeli odprt pogled proti parlamentu. Tribune, ki jih bomo postavili za decembrske tekme, bomo odstranili in jih postavili nazaj, ko se 30. januarja pomerimo s Salzburgom.

Take dogodke lahko pokvari slabo vreme. Imate kakšen rezervni načrt?
Dogodek se odvija na prostem, razmere niso take, kot so v dvorani. Vsaka tekma ima tudi rezervni termin. Če tekme ne bo v nedeljo, bo nato na sporedu v ponedeljek. Podrobno spremljamo vremenske razmere, najhujši bi bil močan dež, malce snega pa ne moti, ozračje je še bolj romantično.

Olimpija ima že vrsto let finančne težave. Tak dogodek bo velik zalogaj za klub.
V času vseh dogajanj v dveh mesecih pričakujemo okoli 150.000 obiskovalcev, saj bo na sporedu še mnogo drugih dogodkov. V Ljubljani je decembra veliko turistov. Drsališče bo postavilo podjetje Luke Klasinca, naš klub bo postavil tribune. Stroške si bomo delili, oboji ne računamo na velike prihodke, želimo predvsem napraviti nekaj posebnega. Upamo na dober odziv obiskovalcev. Z IceFestom si pomagamo pri preživetju. Če bodo odzivi pozitivni, bi lahko tudi v prihodnosti razmišljali o takih dogodkih.

Na Trgu republike prostora ni na pretek. Kako bo z garderobami?
Glavne garderobe bodo v dvorani Tivoli, nato pa bodo hokejisti z avtobusom odšli na Trg republike, kjer bodo na voljo mobilne garderobe. Po koncu tekme sledi prevoz spet v Tivoli. S temi prevozi že imamo izkušnje, saj smo že izvedli zimsko klasiko na stadionu za Bežigradom. Pomembno je, da se obe ekipi veselita takega dogodka in so pripravljene na malce težje razmere v pripravah na tekmo.

Veliko se je govorilo, da se zimska klasika začela s tekmo proti Gradcu 12. decembra. Do dogovora med kluba nato le ni prišlo.
Imeli smo že dogovor z Gradcem za 12. decembra. Oni bi prišli na Trg republike, mi pa bi 6. januarja igrali v Gradcu, a so se nato odločili, da ne želijo zamenjati terminov, saj imajo decembra boljši obisk, januarja pa nočejo igrati treh zaporednih tekem doma.

Avstrijski klubi imajo zelo veliko denarja. Nekateri se "kopajo" v evrih, pa nikoli ne organizirajo takih spektaklov. Kako si to razlagate?
Linz je želel igrati tekmo na stadionu, a se je zataknilo. V Celovec se je vrnil generalni menedžer Oliver Pilloni in 3. januarja bodo imeli zimsko klasiko proti Beljaku. Prihodki na takih dogodkih niso veliki. Vložiti je treba ogromno truda za organizacijo.

Po slabem začetku v sezoni (tri zmage in 13 porazov) se je ekipa pobrala in osvojila devet točk na zadnjih sedmih tekmah.
Zavedali smo se, da ne bo lahka sezona. Potrebovali smo nekaj časa. Veseli me, da so fantje osvojili bolj obrambni sistem trenerja, ki je začel prinašati izide. Ko smo izgubljali, nismo zganjali panike. Zdaj zagotovo ni čas za kakšne visokoleteče obljube.
Trener Fabian Dahlem je vnesel nemško miselnost. Verjetno ste zadovoljni z njegovim delom v prvih štirih mesecih.
Trener Dahlem ni bil nikoli vprašljiv. Od prvega dne ima dober pristop. Želi izboljševati stvari, porazi ga niso spravili s tira. Sadovi trdega dela z mladimi igralci se počasi kažejo. Zelo dobrodošlo je, da trener dela na dolgi rok. Njegove zahteve so primerne za naše finančne zmožnosti in upam, da bomo tudi za naprej našli skupni jezik.

Poškodovane igralce so odlično nadomestili mladi hokejisti.
Imamo mlado ekipo, ki ima v letošnji sezoni novega trenerja. Veliko mladih igralcev ima v tej ligi težave s prilagoditvijo, to se posebej vidi pri igri z igralcem več. Zdaj smo tudi v tem elementu boljši. Prepričan sem, da bomo dosegli še nekaj zmag. Imamo zelo malo izkušenih igralcev. Na zadnjih tekmah sta manjkala Andrej Hebar in Gal Koren, pa smo premagali oba koroška velikana. Izkazala sta se Aljaž Uduč in Luka Kalan, ki igrata zelo dobro.

Posebna zgodba so bili vedno derbiji z Jeseničani. Boste nastopili v popolni zasedbi?
Proti Jesenicam bomo igrali v polni postavi. Temu dogodku je treba dati neko posebno pomembnost. Trenerju to ni najbolj všeč, saj si želi iti dan zatem na Dunaj v popolni postavi in s spočitimi igralci. Na drugih tekmah državnega prvenstva je to fizično neizvedljivo. Ritem Lige Ebel je zelo naporen.