Kanadčani se veselijo prvega naslova svetovnega prvaka po letu 2004. Foto: EPA
Kanadčani se veselijo prvega naslova svetovnega prvaka po letu 2004. Foto: EPA
Rick Nash
Rick Nash je mojstrsko ukanil Karija Lehtonena in 66 sekund Kanadi zagotovil naslov. Foto: EPA
Shane Doan
Pokal je dvignil kapetan Shane Doan. Foto: EPA
Prekletstvo domačega ledu
Kanada znova svetovni prvak

Kanadčani, ki so edina neporažena reprezentanca na prvenstvu, so v prvi tretjini izjemno igrali z igralcem več. Ob izključitvi Tonija Soderholma je zadel najboljši igralec prvenstva Rick Nash. Po podaji Mika Camallerija je na 2:0 povišal Eric Staal. Najboljši vratar SP-ja Kari Lehtonen je nespretno posredoval pri tretjem golu Colbyja Armstronga.

Finci so se prebudili prepozno
V zadnjem delu so Kanadčani le še čakali na 24. naslov in prvega po letu 2004. Finci so močno pritisnili; Petri Kontiola in Antti Mietinen sta znižala na 2:3. 66 sekund pred koncem je po lepi samostojni akciji vse dvome razblinil fenomenalni Nash.

Kanadčani vse bolj stopnjevali formo
Turnir so Kanadčani začeli z neprepričljivo zmago proti Nemčiji s 3:2, nato pa vse bolj stopnjevali ritem in v polfinalu presenetljivo gladko odpravili Švede s 4:1. Moštvo ni imelo tako zvenečih zvezdnikov kot med letoma 2003 in 2005 (takrat je Kanada osvojila dve zlati in srebrno medaljo).

Finci ostjajo pri enem naslovu
Finska ostaja pri enem naslovu, leta 1995 so v Stockholmu ugnali gostitelje, izgubili pa so že šest finalnih obračunov. V reprezentanci sta se od zlatega obdobja obdržala tudi Ville Peltonen in Jere Lehtinen.

Težko delo za rise
Slovenija bo na SP-ju elitne divizije v kandaskem Halifaxu prihodnje leto v skupini igrala z gostitelji, ZDA in Latvijo.

Nash je razred zase
Novinarji so izbrali tudi idealno šesterko tega svetovnega prvenstva. V njej so vratar Kari Lehtonen (Finska), branilca Petteri Nummelin (Finska) in Andrej Markov (Rusija) in napadalci Aleksej Morozov (Rusija), Jevgenij Malkin (Rusija) in Rick Nash (Kanada), ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) tega SP-ja. 56 tekem v Moskvi si je ogledalo 330.708 gledalcev.

Finale:
Finska - KANADA 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Kontiola 52., Mietinen 58.; Nash 7., 59.; Staal 14., Armstrong 30.

Za 3. mesto:
RUSIJA
- Švedska 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)
Emelin 7., Zinovijev 10., Frolov 22.; Steen 49.

Razpored skupin za SP 2008:
Skupina A (Quebec):

ŠVEDSKA
ŠVICA
BELORUSIJA
FRANCIJA

Skupina B (Halifax):
KANADA
ZDA
LATVIJA
SLOVENIJA

Skupina C (Halifax):
FINSKA
SLOVAŠKA
NEMČIJA
DANSKA

Skupina D (Quebec):
ČEŠKA
RUSIJA
NORVEŠKA
ITALIJA

A. G.

Prekletstvo domačega ledu
Kanada znova svetovni prvak