Gregor Polončič je kljub težki poškodbi kolena zelo čustveno doživljal derbi v Podmežakli. Tudi na naslednjih tekmah bo vodil zmaje, saj je izpolnil pričakovanja predsednika Mihe Butare in športnega direktorja Jožeta Kovača. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Polončič je kljub težki poškodbi kolena zelo čustveno doživljal derbi v Podmežakli. Tudi na naslednjih tekmah bo vodil zmaje, saj je izpolnil pričakovanja predsednika Mihe Butare in športnega direktorja Jožeta Kovača. Foto: www.alesfevzer.com

Gregor Polončič je uspel dvigniti ekipo, ki je igrala precej bolj agresivno in bila tudi po izenačenju na 2:2 bližje zmagi. Tadej Čimžar in Nik Simšič sta zadela vratnici. Zmaji so imeli tudi več strelov (28:24).

Kovač zadovoljen z delom Polončiča
Polončič je vodil ekipo kljub zelo težki poškodbi kolena, ki jo je staknil v soboto. Ima strgano križno vez, stranske ligamente in meniskus. Dobil bo opornico in lahko bo drsal na treningih. Po sezoni ga čaka operacija.

Športni direktor Jože Kovač se je po lanski sezoni odločil za Iva Jana, ki pa je moral po grenkem porazu v polfinalu Pokala Slovenije zapustiti klop. Njegov pomočnik Polončič je znova postal glavni trener, Kovač je bil zelo zadovoljen z zadnjima predstavama in zdaj resno razmišlja, da bi lahko to nalogo opravljal tudi v nadaljevanju sezone.

Pogled na zapisnik tekme je pokazal, da sta obe ekipi oslabljeni. Pri železarjih se je na zadnjih dveh tekmah zelo poznalo, da je manjkal Mirko Đumić zaradi pretresa možganov. Srbski napadalec je odločil prvi letošnji derbi na Poletni ligi na Bledu z dvema goloma.

Zmaji so sestavili le tri napade. Kapetan Aleš Mušič je manjkal zaradi poškodbe ramena, Jure Sotlar zaradi težav s prepono, Miha Zajc pa je zbolel. Branilca Mark Čepon in David Planko sta izpustila že drugi zaporedni derbi in predvsem poškodba stopala pri Planku najbolj skrbi strokovni štab.

Žan Us je zbral 26 obramb. Držal je Jeseničane v igri. Pri obeh zadetkih je bil nemočen. S tako kakovostnim čuvajem mreže imajo lahko na Ledarski 4 še visoke cilje v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zbral 26 obramb. Držal je Jeseničane v igri. Pri obeh zadetkih je bil nemočen. S tako kakovostnim čuvajem mreže imajo lahko na Ledarski 4 še visoke cilje v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji v obrambni tretjini še vedno izgubljeni
"Klop je bila zelo kratka in pomembno je bilo, da smo povedli z 2:0. Jeseničanom moram čestitati za borbeno predstavo, uspeli so izenačiti. Zadeli smo dve vratnici in lahko bi tudi tokrat odnesli zmago. Pogrešali smo tri nosilce igre, a so se nekateri drugi fantje izkazali. V obrambi smo še vedno izgubljeni. Veliko bo še treba izboljšati. Treba bo narediti še ogromen korak naprej. Naša rakava rana je obrambna tretjina," je razmišljal trener Olimpije.

"Na derbijih se razlika v kakovosti precej izniči. Ne bežim od tega, da imamo boljšo ekipo na papirju. Vse je treba dokazati na ledu," je poudaril Polončič, ki se ne obremenjuje s tem , kdo bo glavni trener: "Zame se ni nič spremenilo. Prvi ali drugi trener, vseeno je, le odgovornost glavnega trenerja je precej večja. Zagovarjam agresivno igro in na tem bo treba graditi."

Kralj: Format tekmovanja je neumen
Njegov pomočnik Matic Kralj je še lani opravljal to nalogo pri Jeseničanih. "Zavedali smo se, da bodo Jeseničani leteli na začetku tekme. Veliko stvari bo treba še izboljšati. Predvsem v obrambi. Poznalo se je, da so manjkali trije nosilci igre. Kmalu bodo že pripravljeni za igro, resneje je poškodovan le branilec Planko. Vratar Hölsä ima zvit gleženj, lahko je stopil na nogo. Do zdaj je odlično opravil delo, tudi Spreitzer je dovolj kakovosten. Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali napadalno in agresivno igro," je poudaril Kralj, ki seveda ni zadovoljen z igro ob prednosti igralca več.

Vsi akterji derbija niso zadovoljni s formatom tekmovanja. V prvih šestih krogih bo štel skupni seštevek dveh tekem. "Mislim, da je format tekmovanja neumen. Ko ena ekipa dobi tekmo s 6:1, se vse spremeni. Na derbiju še obstaja naboj, proti drugim ekipam Linza in KAC-a pa je to popolnoma drugače."

Na Jesenicah remi, skupna zmaga pa Olimpiji

Hebar: S Tadejem lahko greva brez problema na kavo
Čimžar je v 32. minuti učinkovito zaključil protinapad, šest minut pred koncem pa je zadel še vratnico. Na derbijih res nima sreče, saj je imel na palici tudi zmago v pokalu, ko je bil sam pred vrati v podaljšku.

Tadej Čimžar se je zapletel v pretep z Andrejem Hebarjem. Letos je prvič oblekel zeleni dres in hitro se je izkazal za pravo okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar se je zapletel v pretep z Andrejem Hebarjem. Letos je prvič oblekel zeleni dres in hitro se je izkazal za pravo okrepitev. Foto: www.alesfevzer.com

"Veliko nas je manjkalo. Derbi vedno postreže s tekmo polno strasti. Nadzorovali smo potek srečanja, le v zadnji tretjini smo malce padli. Pomembne so tri točke, a tudi tokrat smo želeli dobiti tekmo, saj je na derbiju pomemben ponos. Čaka nas še zanimiva sezona, obe ekipi sta pokazali dobre in slabe lastnosti."

Jeseničani so ostali brez točk, a eno lovoriko letos že imajo v vitrini. "Vem, kaj je bilo narobe v soboto, a o tem ne bi govoril. Tokrat smo bili pravi. Imeli smo veliko več energije. Nismo dobili tekme, a lahko iz te tekme povlečemo veliko pozitivnih stvari. Prepričan sem, da se nam tako visok poraz v tej sezoni ne bo več ponovil," je povedal Andrej Hebar.

Izkušeni napadalec se je zapletel tudi v pretep s Čimžarjem po četrt ure igre. "To se dogaja na ledu, jutri pa lahko greva s Tadejem brez problema na kavo. Ni nobene zamere. To je v hokeju nekaj popolnoma normalnega."

Šivic ponosen, da so letos izgubili le en derbi
Trener železarjev Mitja Šivic je vedno zelo odkrit in temeljit v analizi tekme. Ne ovinkari in vedno pove svoje mnenje.

Mitja Šivic bi precej raje videl, da bi vsaka tekma posebej štela tri točke. Na
Mitja Šivic bi precej raje videl, da bi vsaka tekma posebej štela tri točke. Na "normalen" format tekmovanja bo moral počakati še dva tedna. Foto: www.alesfevzer.com

"Težko je bilo začeti tekmo po taki katastrofi v Tivoliju. Pristop je bil pravi, motiva nam ni manjkalo. Na sobotnem derbiju v smo bili čustveno prazni. Nekaj dni nazaj smo bili popolnoma na tleh in velika stvar je, da smo se tako uspeli dvigniti. Na zadnjih šestih tekmah smo izgubili samo eno tekmo proti Olimpiji. To ni majhna stvar, saj njihov prvi napad zasluži več od naše celotne ekipe. Vesel sem, da imajo urejene razmere, tako bi moralo biti povsod," je pojasnil trener železarjev, ki si je nabral bogate izkušnje v Franciji in pozna delo v urejenih razmerah.

Bolj razburjen je postal, ko je beseda nanesla na zares nenavaden sistem na začetku Alpske lige: "Linz mora biti za nas derbi, drugače v tej sezoni ne bo šlo. Sistem tekmovanja na seštevek dveh tekem je tak kot pri nogometu. Pri hokeju smo pravi moški in ne jokamo. Sistem je tak, ker naj bi kupovali čas, a tega res ne razumem. Ali Los Angeles in San Jose igrata dve tekmi, da si enkrat podelijo točke?"

Čez dva tedna se začenja klasičen redni del
Alpska liga se nadaljuje v soboto. Jeseničani bodo gostili drugo ekipo Linza, Ljubljančani pa potujejo v Celovec. Povratni tekmi bosta naslednji četrtek. Najboljši slovenski ekipi sta v vlogi izrazitih favoritov.

24. oktobra se bo začel klasični redni del tekmovanja, ko bodo vse ekipe odigrali 30 krogov - 15 tekem doma in 15 v gosteh. Položaj v Italiji se je že zelo zaostril. Igralci Asiaga so v karanteni, preložena je bila tekma med Cortino in Gardeno. Če se bo število okužb povečevalo, bo zelo težko izpeljati celoten urnik po načrtu.

Šivic ponosen na štiri zmage na derbijih v letošnjem letu