Olimpija je prvič v tej sezoni pokazala pravi obraz. Derbi v Tivoliju si je ogledalo 400 gledalcev in zares škoda, da tribune ne smejo biti bolj polne. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je prvič v tej sezoni pokazala pravi obraz. Derbi v Tivoliju si je ogledalo 400 gledalcev in zares škoda, da tribune ne smejo biti bolj polne. Foto: www.alesfevzer.com

Po porazu v polfinalu Pokala Slovenije pred dvema tednoma je imelo vodstvo Olimpije sestanek in trener Ivo Jan je moral oditi še pred 1. krogom Alpske lige. 45-letni Jan je bil izjemen napadalec, že v igralski karieri je bil miren in zelo prijazen. Očitno garderoba zmajev potrebuje stratega, ki zahteva igro na telo in predvsem večjo agresivnost.

Polončič s strgano križno vezjo vodil tekmo na berglah
Gregor Polončič, ki je v lanski sezoni vodil Olimpijo, je bil tokrat vršilec dolžnosti glavnega trenerja. Po odhodu Jana je uspel prebuditi zmaje. Prva tretjina je bila izjemna, razmerje v strelih na vrata je bilo 20:4. Bolj agresiven pristop se je obrestoval in že po 80 sekundah je na semaforju pisalo 2:0.

V letošnjem letu je imel Polončič že dve nesreči. Poleti je padel z gorskim kolesom in jo še kar dobro odnesel. Gregorjev oče Vinko Polončič je bil prvi Slovenec med kolesarskimi profesionalci in tudi trener Olimpije je strasten kolesar. Po sobotnem dopoldanskem treningu se je pred dvorano usedel na kolo in strgala se mu je križna vez v kolenu. Vseeno je stisnil zobe in vodil tekmo na berglah.

Ne zanima ga skupni seštevek, ampak zmaga v Podmežakli
Po gladki zmagi Polončič ni hotel razmišljati o povratni tekmi. Šteje namreč skupni seštevek obeh tekem in seveda imajo Ljubljančani ogromno prednost pred četrtkovim srečanjem v Podmežakli.

"V četrtek nas zanima le zmaga, tekmo v Podmežakli bomo začeli z 0:0 in ne s 6:1. Ostajamo skromni, ker ena zmaga ne pomeni nič. Zelo sem zadovoljen s predstavo. Igra je bila na visokem nivoju. Že pred tekmo sem imel zelo dober občutek. Pred ogrevanjem sva hotela s pomočnikom Maticem Kraljem nekaj povedati, a sploh ni bilo treba, ker je bilo čutiti v zraku, da bomo tokrat prikazali pravi obraz," je bil nasmejan Polončič.

Pokalni poraz jih je spravil na trda tla
"Vprašanje za milijon dolarjev je, zakaj nismo tako igrali že na pokalu. Padli smo na trda tla. To je bil pravi beton. Morali smo se pogledati v ogledalo. Pristop na treningu smo izboljšali in na tekmi se je to obrestovalo. Želja je bila prava, majhne stvari je treba delati pravilno. Igrali smo agresivno, pred vrati smo imeli igralca. To se pričakuje od te ekipe," je dodal začasni strateg zmajev, ki se je po tekmi odpravil na pregled kolena v bolnišnico.

Zajc: Zdaj vidimo, kaj je treba narediti in to bomo ponavljali
Miha Zajc, ki je lani igral v razširjenem avstrijskem prvenstvu, je znova dokazal, da je dozorel v vrhunskega napadalca. V 51. sekundi je spretno matiral Žana Usa, potem ko je Aljoša Crnovič padel na modri črti. V 54. minuti je mojstrsko poslal plošček pod prečko. Brez dvoma je bil najboljši igralec derbija.

Jože Kovač, ki je bil pred 15 dnevi zelo razočaran nad predstavo zmajev in tudi jezen na sodnika Milana Zrniča, je v soboto kar žarel od zadovoljstva. Foto: www.alesfevzer.com
Jože Kovač, ki je bil pred 15 dnevi zelo razočaran nad predstavo zmajev in tudi jezen na sodnika Milana Zrniča, je v soboto kar žarel od zadovoljstva. Foto: www.alesfevzer.com

"Naboj je bil izjemen. Spremenili smo veliko taktičnih stvari in iztisnili vse iz sebe. Res smo bili lačni. Hitro smo zadeli dvakrat in potem je šel plošček lažje v mrežo. Pred tekmo smo bili napeti in nervozni. Zdaj vidimo, kaj je treba narediti in to bomo ponavljali. Na prejšnjih dveh derbijih nikakor nismo uspeli zadeti. Eden na drugega smo se jezili. S to zmago je vse to preteklost in zdaj smo prava ekipa. Dovolj nam je bilo tega, da smo dobra ekipa le na papirju," je razlagal Zajc, ki se je izkazal za največjo okrepitev Olimpije. Pred letom in pol je blestel tudi v finalu Alpske lige in državnega prvenstva.

Kovač v pogovorih z dvema finskima strokovnjakoma
Športni direktor Olimpije Jože Kovač si je pošteno oddahnil, saj si novega poraza na derbijih zmaji res niso smeli dovoliti.

"Razočaranje po dveh porazih z Jeseničani je bilo veliko, saj je potencial te ekipe veliko večji. Odločili smo se za zamenjavo glavnega trenerja. Vem, da so bili nekateri novinarji in tudi navijači začudeni. Želeli smo, da moštvo deluje točno tako, kot je delovalo na tokratnem derbiju. Hitra, agresivna in odločna igra nas je krasila. V Tivoliju se ne smemo pustiti poniževati. Izidi derbijev povedo vse. Jan je fizično dobro pripravil ekipo, taktično pa očitno ne. Derbiji so prav posebne tekme," je povedal 59-letni Kovač.

Glavna tekma v Tivoliju je seveda, kdo bo novi trener Olimpije. "Pogovori potekajo. Sezone v vseh hokejskih ligah so se že začele. Pogovarjamo se z dvema strokovnjakoma iz Finske. Do končne odločitve ne bi govoril o imenih. Ocenili smo, da je finski način treninga pravi. Tudi glavni svetovalec slovenske izbrane vrste je Finec Kari Savolainen. Z njim sva se v zadnjih dneh veliko pogovarjala in veliko nam je že pomagal. Poskušali smo najprej dobiti slovenskega trenerja. Nihče, ki bi ustrezal standardom Olimpije, trenutno ni prost. Eden je tudi postavil pogoje, ki so bili za nas nesprejemljivi."

Šivic: 14 dni nazaj v pokalu fantastični, tokrat pa fantastično slabi
Jeseničani se niso uspeli pobrati po uvodnem šoku. Le v drugi tretjini so prikazali pravo igro. Zelo se je poznalo, da je manjkal Mirko Đumić, ki bo moral počivati še nekaj časa zaradi pretresa možganov.

Žan Jezovšek, ki je zadnji dve sezoni igral za Olimpijo, je dosegel edini zadetek za železarje na sobotnem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek, ki je zadnji dve sezoni igral za Olimpijo, je dosegel edini zadetek za železarje na sobotnem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com

"Bili smo le navidezno pripravljeni na derbi. Olimpija je bila precej bolšja in je zasluženo zmagala. Mi nismo bili niti blizu igre, ki smo jo sposobni prikazati. Ne bi delal drame, a treba se bo odkrito pogovoriti. Pred 14 dnevi smo bili v pokalu fantastični, tokrat pa smo bili fantastično slabi in moramo se pogledati v ogledalo," je bil potrt trener Mitja Šivic.

Razlogov za slabo predstavo je več: "Prepočasne reakcije smo imeli, tudi drsalno smo bili slabi. Vsak plošček so nam odvzeli in res je bilo težko. Fantje berejo medije, kjer je pisalo, da so štirikrat zapored dobili derbi, Olimpija pa je bila brez zmage v tem letu ... Koncentracija ni bila prava. Po enem težkem porazu jih ne bom medijsko pokopal. Zmaga v pokalu je bila velika stvar za nas."

Tavželj: Mi smo borbena ekipa in ne moremo igrati na lep način
Kapetan Andrej Tavželj je dolga leta igral za Olimpijo in seveda pozna igralce in tudi trenerja Polončiča. "Vedeli smo, da bo Olimpija popolnoma drugačna po menjavi trenerja. Polončič ima karizmo, je zelo bojevit. Bili smo precej preslabi, da bi lahko parirali tako dobri Olimpiji. Poznalo se je tudi, da je manjkal Đumić, ki je bil v odlični formi. Tekmo smo začeli z 0:2, nismo imeli nobene energije. V drugi tretjini smo bili enakovredni, vendar je Olimpija znala zadržati prednost. Mi smo borbena ekipa in ne moremo igrati na lep način," je pojasnil Tavželj.

Tudi njemu se sistem tekmovanja s povratno tekmo v rednem delu Alpske lige zdi popolnoma nesmiseln: "Če bom kdaj lahko vplival na sistem tekmovanja, bi res svetoval, da se odigra vsaka tekma posebej. Ta sistem s povratno tekmo je brezpredmeten. Ne vem, zakaj pridobivamo čas na tak način."

Led v dvorani Tivoli v katastrofalnem stanju
Že na Pokalu Slovenije so se igralci vseh ekip pritoževali nad izjemno slabim ledom v Tivoliju. Dvorana ima novo podobo, marsikaj so popravili, a led je osnova za igro in res je zelo slab. Tudi tokrat so imeli igralci obeh ekip težave. Zavod Tivoli bo moral nekaj narediti, sezona se je šele začela in mednarodne tekme ne morejo potekati na tako slabi ledeni ploskvi.

Hokejisti Olimpije s 6:1 slavili na derbiju z Jesenicami