Bine Mašič in Žan Jezovšek sta bila junaka v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com
Bine Mašič in Žan Jezovšek sta bila junaka v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com

Asiago, ki je v četrtfinalu s 3:0 v zmagah izločil Cortino, je imenitno unovčil prednost igralca več. V rednem delu so gostje izkoristili vse tri "power playe". Dobili so sodniški met, spravili plošček pred vrata in ga ekspresno potisnili za hrbet Žana Usa.

V igri petih proti petim so bili železarji večji del srečanja boljši. Vse tri zadetke v rednem delu je znova prispeval prvi napad. Žan Jezovšek je zadel dvakrat in po njegovi akciji je nato mrežo zatresel tudi Jaka Sodja. V zraku je mojstrsko zadel plošček.

V 63. minuti je Sodja izbil plošček na tribuno in Asiago je imel na voljo četrti "power play". Znova je bilo zelo vroče pred vrati Žana Usa, a branilci Jesenic so preprečili podaje pred vrata, streli z branilskih položajev pa so leteli mimo vrat ali pa je plošček rutinirano ujel vratar železarjev. Zelo so trpeli dve minuti, a s tem tudi postavili temelje za zmagoviti zadetek Bineta Mašiča v 72. minuti.

Jezovšek: S Tomaževičem in Sodjo letos res igramo fenomenalno
"Stali so nas prekrški. Asiago je unovčil vse tri "power playe" v rednem delu. Te napake bo treba popraviti in v soboto se bo treba bolje braniti z igralcem manj. Niso nas presenetili, ogledali smo si videoposnetke njihovih tekem in dobro jih poznamo," je povedal Jezovšek.

Prvi napad je najboljši v Alpski ligi. Ko je bil poškodovan Jaka Sodja na zadnjih tekmah, se je to poznalo. "S Tomaževičem in Sodjo letos res igramo fenomenalno in seveda se je poznalo, da Sodje nekaj časa ni bilo," je dodal Jezovšek.

Navijači Jesenic so optimistični. Zadnjič so lahko napolnili Podmežaklo 2. marca lani, ko je Andrej Hebar dosegel edini zadetek na derbiju. Končnica se nato ni odigrala, v tej sezoni pa so tribune žal prazne. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Jesenic so optimistični. Zadnjič so lahko napolnili Podmežaklo 2. marca lani, ko je Andrej Hebar dosegel edini zadetek na derbiju. Končnica se nato ni odigrala, v tej sezoni pa so tribune žal prazne. Foto: www.alesfevzer.com

Šivic več pričakuje od drugega in tretjega napada
Trener Mitja Šivic je bil že pred serijo z Asiagom prepričan, da se bodo železarji prebili v finale. Po težko prigarani prvi zmagi se je optimizem še povečal.

"Zmaga na prvi tekmi je zelo pomembna. V igri petih proti petim smo bili v prvih dveh tretjinah boljši. V zadnji tretjini smo preveč stali na petah in se preveč branili. Asiago ni zadel ob igri petih proti petim, zato pa je bil toliko učinkovitejši ob prednosti igralca več. Analiziral bom to igro z igralcem manj, to bo seveda treba popraviti. V podaljšku smo se uspeli ubraniti, in to je zgled za nadaljevanje serije. To je velika zmaga," je povedal 41-letni strateg, ki je v letu in pol na klopi Jesenic zgradil zelo kompaktno moštvo.

Junak večera v Podmežakli je bil 18-letni branilec Bine Mašič, ki ga je Šivic pohvalil: "Bine Mašič je res kakovosten igralec. Eden redkih slovenskih mladih branilcev, ki zna reševati težke položaje z drsanjem in nadzorom nad ploščkom. Absolutno je bil tokrat naš najboljši branilec. Tokrat je bil nagrajen z golom, veliko zaslug pa ima tudi Šturm, se je lepo postavil pred vratarja Asiaga."

Razmislil bo o morebitnih rošadah v napadih: "Sašo Rajsar, Erik Svetina in Jaka Šturm mi delujejo dobro skupaj, a na vseh štirih tekmah v končnici niso dosegli gola. Zdaj se bom moral odločiti, ali jih pustil skupaj v napadu. Več pričakujem od Patrika Rajsarja, Andreja Hebarja in Mirka Đumića. Asiago ima precej več kakovostnih igralcev od Gardene. Močni so ob ogradi, igrajo bolj disciplinirano. Morda imajo le prvi napad slabši od Gardene. Absolutno bo to težka serija."

Marc-Olivier Vallerand ne bo igral na drugi tekmi polfinala. Na devetih tekmah Alpske lige je zbral devet golov in osem podaj. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Marc-Olivier Vallerand ne bo igral na drugi tekmi polfinala. Na devetih tekmah Alpske lige je zbral devet golov in osem podaj. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Vallerand ne bo igral na drugi tekmi
V 47. minuti tekme v Tivoliju je navijačem Olimpije zastal dih. Marc-Olivier Vallerand je padel na kolena in soigralci so mu pomagali na poti v garderobo. Obnovila se je poškodba gležnja. Danes opoldne ga ni bilo na avtobusu, ki je odpeljal v Lustenau, saj ga čaka slikanje z magnetno resonanco. Kanadčan je navdušil v zadnjem mesecu in pol po prihodu v Ljubljano.

Mušič: Premor med četrtfinalom in polfinalom nam ni koristil
Prva polfinalna tekma na Celovški 25 ni navdušila. Olimpija je bila po tednu odmora daleč od prave forme. Trener Raimo Summanen je bil večkrat jezen na klopi.

Najpomembnejša je seveda zmaga s 4:2. Lustenau ni bil blizu presenečenja, čeprav je v uvodne četrt ure prikazal zelo dobro predstavo.

"Odigrali smo slabo tekmo. Izid je pozitiven in v končnici le to šteje. V soboto bo treba odigrati celotno srečanje precej bolje. Tokrat je bil to "run and gun" hokej. Zelo slabo smo začeli in gostje so si priigrali kar nekaj priložnosti. Veliko prekrškov smo naredili in lahko bi prišli v težave. Skušali so nas ustaviti s počasnim ritmom, večkrat so povlekli plošček v svojo tretjino," je razmišljal nekdanji kapetan zeleno-belih.

Žiga Pešut in Nik Simšič sta z zadetkoma v prvi tretjini poskrbela za mirno nadaljevanje. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut in Nik Simšič sta z zadetkoma v prvi tretjini poskrbela za mirno nadaljevanje. Foto: www.alesfevzer.com

V 45. minuti je Mušič potrdil zmago, ko je iz bližine potisnil plošček v mrežo po natančni podaji Valleranda.

"V polfinalu štejejo le zmage, eno imamo, potrebujemo pa še dve. Končnica je zgodba zase. Tekme rednega dela ne štejejo več, le prednost domačega ledu se s tem določi. Premor med četrtfinalom in polfinalom nam ni koristil. Že prvo tekmo proti Vipitenu smo slabo odigrali, nato pa stopnjevali ritem. Pričakujem, da bo tako tudi v tej seriji."

Pešut: Brez glave smo letali po ledu
Žiga Pešut je zadel za 2:0 v 19. minuti po sijajnem protinapadu in podaji razigranega Nika Simšiča.

"Nismo pokazali vsega znanja, ta tekma je bila daleč od popolne. To je bilo opozorilo pred sobotno tekmo v Lustenauu. Gostje so igrali zelo počasen hokej, mi pa smo brez glave letali po ledu in delali preveč napak. Naš trener je strog, z njegove strani so vsa opozorila le dobronamerna."

Olimpija je imela vseeno veliko premoč (streli na vrata 45:23). Če bo še dvignila raven igre, bo ta serija končana že v torek. Jeseničane čaka ključno gostovanje v Asiagu, kjer so 6. januarja izgubili z 0:3. Finalna serija se bo začela 20. aprila. Sanjski scenarij je slovenski obračun za dve lovoriki.

Olimpija zanesljivo dobila prvo polfinalno tekmo