Raimo Summanen pričakuje še precej boljšo igro v polfinalu in finalu Alpske lige. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Raimo Summanen pričakuje še precej boljšo igro v polfinalu in finalu Alpske lige. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Lahko si le predstavljamo, kako polne tribune bi bile, če bi se najboljši slovenski ekipi udarili v seriji na tri zmage za naslov v Alpski ligi in hkrati še za naslov državnega prvaka. Zmagovalec bi pobral obe lovoriki, vložek bi bil ogromen. Navijači komaj čakajo, da pridejo na tekme, saj že več kot leto dni ne smejo na tekme. Realno gledano jih v tej sezoni ne bo več na tribunah.

Žan Us je blestel tudi v četrtfinalni seriji proti Gardeni. V 180 minutah je prejel le štiri zadetke. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je blestel tudi v četrtfinalni seriji proti Gardeni. V 180 minutah je prejel le štiri zadetke. Foto: www.alesfevzer.com

Kočar: Us nas je že večkrat letos podržal
Železarji so v četrtfinalu odpravili Gardeno s 3:0 v zmagah (3:1, 3:1 in 3:2). Vse tri tekme so bile zelo napete. na prvih dveh so zmago potrdili z zadetkom v prazno mrežo, obakrat je bil natančen Žan Jezovšek. Podaljšek na četrtkovi tretji tekmi je preprečil sijajni vratar Žan Us. Najboljši strelec Alpske lige Bradley McGowan (41 golov in 28 podaj) je bil popolnoma sam pred vrati, a je Us velemojstrsko ujel plošček.

Odločilni zadetek v Podmežakli je dosegel Timotej Kočar v 48. minuti. “Odlična serija. Zelo težko prigarana zmaga, a boljši smo bili vse tri tekme in zasluženo gremo v polfinale. Zdaj je pred nami nekaj dni počitka, po tem pa se bomo pripravili na tekmeca v polfinalu. Us nas je že večkrat letos podržal, za to obrambo ob koncu pa mu še enkrat vsa čast,” je dejal Kočar.

Lustenau izločil oslabljeni Pustertal
V polfinalu je tudi Asiago, ki je izločil Cortino s 3:0 v zmagah. Italijanski prvaki se bodo pomerili z Jeseničani. Lustenau je izločil Pustertal (6:0 in 3:1). Volkovi iz Brunica so imeli ogromne težave, saj je manjkalo kar sedem nosilcev igre. Chris D'Alvise bo že v četrtek prišel v Tivoli.

Mušič: Premor je vedno dvorezen meč
Olimpija je bila za nekaj razredov boljša od Vipitena (7:3, 4:3 in 6:0). V četrtek je v Tivoliju potekal enosmerni promet. Po tekmi smo se z glavnimi akterji pogovarjali o končnici Alpske lige.

"Izpolnili smo prvi cilj. Zdaj imamo nekaj počitka za pripravo na polfinale. Zavedali smo se, da Vipiteno nima veliko za izgubiti. Hitro smo dosegli dva zadetka in potem je igra stekla. Premor je vedno dvorezen meč. Ne smemo zaspati. Verjamem, da se bomo pripravili ustrezno za tekmeca. Ne obremenjujemo se s tem, če bomo igrali z Lustenauom ali z Asiagom. Zanima nas preboj v finale. Ne smemo se spustiti na njihov nivo," je razmišljal veteran Aleš Mušič, ki je dosegel šesti zadetek za zmaje.

Pance: Črna pika je bila zadnja tretjina na drugi tekmi
Na drugi tekmi v torek je Olimpija vodila s 3:1 v 49. minuti. Imela je ogromno premoč, nato pa prejela dva zelo poceni zadetka po velikih napakah v obrambni tretjini v minuti in pol. Ko je že zadišalo na podaljšek, je Marc-Olivier Vallerand z leve strani velemojstrsko poslal plošček pod prečko. Kanadčan, ki je pred petimi tedni prišel v Tivoli, je tudi na tretji tekmi dosegel izjemen gol z bekhendom, ko si je izmenjal dvojno podajo z Nikom Simšičem.

"Ena črna pika je bila zadnja tretjina na drugi tekmi, ko smo naredili preveč napak. Odigrali smo dobro serijo proti Vipitenu. Zdaj nas čaka analiza in popraviti bo treba še nekaj napak. Vipiteno je doma igral zelo agresivno, tokrat pa smo se zmenili, da jih je treba hitro ugasniti z zadetki. Počitek je v končnici zelo pomemben in treba ga bo maksimalno izkoristiti. Imamo še precej rezerve predvsem v obrambni tretjini," je razmišljal kapetan Žiga Pance, ki je v četrtek dosegel dva gola.

Če ne bi smeli trenirati, bi bila to prava katastrofa
Alpska liga je mednarodno tekmovanje, zato lahko ekipe trenirajo in igrajo tekme. Nogometaši v Prvi ligi so prav tako profesionalci, a do 12. aprila bodo počivali ...

"Če ne bi smeli trenirati, bi bila to prava katastrofa. Nemogoče je prekiniti ta proces za 10 ali 12 dni. Veliko negativnih posledic bi bilo. V končnici je treba ohraniti ritem tekem in treningov," je dodal Pance, ki je najbolj nasmejan, ko beseda steče o Ligi IceHL. Že odšteva tedne do septembra, ko bo Olimpija znova zaigrala v tej močni ligi.

Marc-Olivier Vallerand, ki ima sklenjeno pogodbo s Sheffieldom za naslednjo sezono, je hitro postal nosilec igre Olimpije. Proti Vipitenu je na treh tekmah zbral štiri gole in dve podaji. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Marc-Olivier Vallerand, ki ima sklenjeno pogodbo s Sheffieldom za naslednjo sezono, je hitro postal nosilec igre Olimpije. Proti Vipitenu je na treh tekmah zbral štiri gole in dve podaji. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Summanen: Na vsaki tekmi poklonimo tekmecu preveč priložnosti
Raimo Summanen je v dveh mesecih spoznal ekipo. Umirjeno je sprejel gladko zmago v četrtfinalu. Zaveda se, da prave tekme šele pridejo.

"Vipiteno ima le tri napade. To se je poznalo v tej seriji. Na drugi tekmi smo imeli težave. Vse so iztisnili iz sebe. Mi smo vseeno zmagali in tokrat je bilo precej lažje. Na drugi tekmi smo hitro prejeli dva zadetka za izenačenje na 3:3. Veliko stvari bo še treba izboljšati. Na vsaki tekmi poklonimo tekmecu preveč priložnosti. Prejeli smo kar nekaj zadetkov iz ničesar. To so goli, ki najbolj bolijo. To se nam dogaja že vso sezono. Koncentracije nam ne uspe zadržati vso tekmo," je zelo kritično oceno podal 59-letni Finec.

"V petek bomo imeli zelo trd trening, konec tedna bodo imeli igralci prosto, potem pa se bomo v ponedeljek začeli pripravljati za tekmeca v polfinalu. Res ni pošteno, da mora Pustertal igrati s tako zdesetkano postavo zaradi okužb s koronavirusom. To je res grozno za klub," je razmišljal nekdanji soigralec Wayna Gretzkyja.

Summanen se zaveda, da je Olimpija favorit na vsaki tekmi: "Pritisk je v vseh športih. Brez pritiska ni velikih uspehov. Zmage na tekmah, ko si zaostajal, so zares pomembne v končnici. Mi smo zapravili vodstvo s 3:1 v torek. Težko se je bilo zbrati."

Za ključne trenutke ima na voljo igralca s potezo več. "Včasih se zmotim, ko ocenjujem igralce. Mislim, da se tokrat nisem. Vallerand je zares izjemen igralec. Treniral sem že veliko sijajnih hokejistov, Vallerand pa je res prav poseben. Kar malce neverjetno je, da je član naše ekipe."

Miha Zajc je vesel, da se je začel april, ko so na sporedu odločilne tekme. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Miha Zajc je vesel, da se je začel april, ko so na sporedu odločilne tekme. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Zajc: Summanen velika avtoriteta v garderobi
Miha Zajc je precej manj zgovoren od očeta Bojana. Precej raje govori na ledu, pred mikrofoni pa je malce sramežljiv.

"Odigrali smo odlično tekmo, Vipiteno ni bil dorasel tekmec. Težko se je bilo vrniti po dveh mesecih, ko sem počival. Imam poškodbo kolena in po sezoni moram na operacijo. Zdaj lahko normalno igram. Pred dvema letoma sem bil v najboljši formi v finalu Alpske lige in v finalu državnega prvenstva. V tej sezoni ključne tekme še prihajajo in nestrpno jih pričakujem. Prišel je nov trener, ki je velika avtoriteta v garderobi. Zares je poznavalec hokeja," je povedal Zajc.

Oče Bojan je velik ljubitelj Lige IcEHL, redno si ogleda tudi tekme v živo in podrobno pozna vse najboljše igralce. Večkrat poudari, da je razširjeno avstrijsko prvenstvo za tri razrede višji nivo od Alpske lige.

"Liga IceHL je najboljša poteza kluba v tej sezoni. Zelo bi bili razočarani, če nas ne bi sprejeli v razširjeno avstrijsko prvenstvo v naslednji sezoni. Že lani sem igral v tej ligi za Innsbruck. To je odlična novica za slovenski hokej," je še dodal Miha Zajc.

Hölsä pričakuje veliko več dela v polfinalu
Vratar Paavo Hölsa ni imel veliko dela v četrtfinalu. "Vipiteno je iztisnil maksimum, vendar imamo mi veliko boljšo ekipo. Navadil sem se, da nimam veliko dela. Vseeno je treba biti vseskozi pozoren, saj tekmeci stavijo na protinapad. Najbolj neugoden trenutek v tej seriji je bil na drugi tekmi, ko se je plošček dvakrat nesrečno odbil in po vodstvu s 3:1 je bil izid izenačen na 3:3. V polfinalu pričakujem precej več dela. Streli bodo zagotovo nevarnejši," je poudaril najboljši vratar Alpske lige (94,1 odstotka ubranjenih strelov).

Dokazal se je v Tivoliju, pogovori za podaljšanje pogodbe pa bodo potekali po koncu sezone.
"Nismo se še pogovarjali o naslednji sezoni, saj je zdaj na sporedu končnica. Dovolj časa bo še za pogajanja naslednji mesec. Ljubljana je izjemno lepo mesto. Res škoda, da mi ga zaradi vseh omejitev še ni uspelo spoznati podrobneje, in upam, da bom imel to priložnost."

Oba najboljša slovenska kluba bosta favorita tudi v polfinalu. Na koledarju si bo treba obkrožiti 20. april, ko bo na sporedu prva finalna tekma.

POLFINALE, prvi tekmi, četrtek ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA - LUSTENAU

Ob 20.30:
SIJ ACRONI JESENICE - ASIAGO

Igrali bodo na tri zmage.


Četrtfinale, druga tekma:
LUSTENAU - Pustertal 2:0
3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Wilfan 27., Wallenta 57., Grabher Meier 60.; Hofer 31.