Miha Zajc in soigralci so si dali duška na Bledu. V garderobi je odmevala glasba, piva pa je hitro zmanjkalo. Lani je Olimpija ostala brez obeh domačih lovorik in motiv je bil velik. Foto: www.alesfevzer.com
Miha Zajc in soigralci so si dali duška na Bledu. V garderobi je odmevala glasba, piva pa je hitro zmanjkalo. Lani je Olimpija ostala brez obeh domačih lovorik in motiv je bil velik. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani bodo med glavnimi favoriti v Alpski ligi. Na Bledu nikakor niso razočarali. Poraz v finalu z 1:3 je realen kazalnik dogajanja na ledeni ploskvi. Zmaga zmajev bi bila lahko še precej izdatnejša, saj so imeli v drugi in tretji tretjini ogromno premoč.

Olimpija do pokalnega naslova

Zmaji so nujno potrebovali lovoriko
Olimpija je bila pred sobotnim večerom pod velikim pritiskom. V lanski sezoni je izgubila pokalni obračun v Tivoliju proti Jeseničanom po kazenskih strelih, potem ko je imela veliko premoč, zapravila je izjemne priložnosti, zadetek Marka Čepona pa je bil razveljavljen.

Še bolj grenek je bil poraz v finalu državnega prvenstva. Na odločilni peti tekmi v Tivoliju je Olimpija povedla z 2:0, trikrat je zadela okvir vrat in v podaljšku ostala brez naslova. Razočaranje je bil ogromno, igralci in tudi vodilni možje v klubu so si na koledarju označili 4. september.

Ljubljančani bodo 17. septembra odigrali prvo tekmo v Ligi IceHL v Innsbrucku in zelo neugodno bi bilo začeti to kakovostno tekmovanje z novim razočaranjem na večnem derbiju.

Železarji po vodilnem zadetku popustili
Na tribunah so imeli Jeseničani glasno podporo in srečanje so začeli odlično. Miha Logar je zaradi naleta v glavo Saša Rajsarja dobil pet minut in še disciplinsko kazen v peti minuti. Eric Pance je z natančnim strelom pod prečko zatresel mrežo, a v naslednjih štirih minutah železarji niso niti enkrat zapretili. V prvi tretjini so imeli sedem minut igralca več, sprožili pa so le šest strelov na vrata Žana Usa.

Olimpija za razred boljša v drugi tretjini
Že v prvi tretjini je Olimpija prevladovala, v drugi tretjini pa so bili Ljubljančani za razred boljši tekmec. Vseskozi je bilo vroče pred vrati Oscarja Froberga, ki je klonil dvakrat. Najboljši igralec tekme Žan Jezovšek ga je ukanil z mojstrskim strelom pod prečko 37 sekund pred koncem druge tretjine.

Tudi v zadnji tretjini je bil Us popolnoma brez dela, Guillaume Leclerc pa je unovčil lepo podajo Jake Sodje za potrditev zmage Olimpije.

Oscar Froberg je imel res veliko dela. Šved je zbral 40 obramb, a poraza ni mogel preprečiti. Foto: www.alesfevzer.com
Oscar Froberg je imel res veliko dela. Šved je zbral 40 obramb, a poraza ni mogel preprečiti. Foto: www.alesfevzer.com

Žiga Pance ostal brez treh zob
Razmerje v strelih na vrata je bilo kar 43:19. Zelo se je poznalo, da zmaji nimajo izrazitega strelca, kar bo lahko velika težava v Ligi IceHL. Kader je dovolj širok, saj so zaradi poškodb manjkali Luka Kalan, Nik Simšič in Anže Ropret. Kapetan Žiga Pance je v drugi tretjini že končal tekmo – čaka ga obisk pri zobozdravniku, saj je izgubil tri zobe, ko je trčil s soigralcem Blažem Tomaževičem.

Šivic: Fizično smo precej bolje pripravljeni
"To je bila težka tekma. Bili smo izraziti favoriti, tekmec pa popolnoma neobremenjen. Olimpija je lani ostala brez obeh domačih lovorik, in to je ostalo v glavah igralcev. Hitro smo prejeli zadetek in čutila se je nervoza. Na srečo se nam je uspelo umiriti, v drugi in tretji tretjini smo bili precej boljši. Jeseničani niso imeli nobene priložnosti več," je povedal trener Mitja Šivic, ki je v lanski sezoni osvojil dvojno krono z železarji.

"Fizično smo precej bolje pripravljeni. Na testih sem videl, da so fantje odlično pripravljeni. Bili smo korak pred Jeseničani. Precej več časa smo preživeli na atletskih stezah, okoliških hribih in fitnesih. To se mora poznati. Zavedamo se, da nas čakajo zelo težke tekme v Ligi IceHL. Pokalni turnir smo začeli katastrofalno proti Triglavu. Morali smo se pogovoriti po četrtkovi četrtfinalni tekmi. Zavedal sem se, da imajo Jeseničani prvi napad kakovosten. V Alpski ligi bo prevladoval. Zelo sem zadovoljen, da nismo bili panični po zaostanku. Odzvali smo se res dobro. Vsi smo se zavedali, da moramo osvojiti ta turnir na Bledu," je poudaril strateg zeleno-belih, ki je že prvi dan suhih priprav 31. maja dal jasno vedeti, da morajo nujno osvojiti pokalno lovoriko. Lani je moral Ivo Jan po porazu v polfinalu pokala oditi.

"Čutim popolno zaupanje vodstva kluba. S predsednikom Butaro se veliko pogovarjava. Res je pomembno začeti sezono z lovoriko. Za slovenske razmere imamo fantastične pogoje. Preprosto smo morali dobiti ta turnir."

Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec jej predal pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec jej predal pokal. Foto: www.alesfevzer.com

Tujci imajo še precej rezerve
Tuji hokejisti še niso v pravi formi. Predvsem Wade Murphy se ni izkazal na Bledu. "Piche je zelo miren, čeprav fizično ni prišel pripravljen. Branilec Erving je drsalno odličen. Leclerc je zelo dober s ploščkom na palici. Wade Murphy mora zabiti gol, da mu bo potem steklo," je tuje okrepitve ocenil Šivic, ki je s tribun slišal tudi nekaj žaljivk jeseniških navijačev. Zdaj bo imel na voljo dve pripravljalni tekmi. V petek v Innsburcku in v nedeljo doma proti MAC-u iz Budimpešte.

Mušič: Letos imamo močnejšo ekipo kot lani
Aleš Mušič bo po koncu letošnje sezone dopolnil 40 let. Brez ikone kluba si je težko predstavljati uspešno Olimpijo v Ligi IceHL.

"Težko je primerjati finale pokala z lansko sezono, saj so ekipe popolnoma drugačne. Finalni tekmi pokala sta bili zelo podobni, vseskozi smo igrali pred njihovimi vrati. Lani smo izgubili, letos pa smo bili mi boljši kljub hitremu zaostanku. Ko odloča ena tekma, je lahko že ena napaka usodna. Spodrsljajev si ne smeš privoščiti," je poudaril dolgoletni kapetan.

"Letos imamo močnejšo ekipo kot lani. Pripravili smo se res dobro. V Ligi IceHL imajo skoraj vse ekipe precej bolj kakovostno zasedbo. Mislim, da lahko vseeno presenetimo. Imamo štiri izenačene napade. Staviti moramo na nizke izide, z malo zadetki."

Žan Jezovšek je bil najkoristnejši igralec finala. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je bil najkoristnejši igralec finala. Foto: www.alesfevzer.com

Jezovšek še naprej polni vitrino
Žan Jezovšek je pravi zbiralec lovorik. V dresu Olimpije je že tretjič osvojil pokalni naslov, lani se je z Jeseničani veselil dvojne krone. Proti Triglavu v četrtek je naredil nekaj velikih neumnosti v prvi polovici tekme. Na finalni tekmi je bil maksimalno motiviran in res je navdušil. Izbran je bil tudi za najkoristnejšega igralca finala.

"Res sem vedno osvojil pokalno lovoriko. Odigrali smo zelo dobro tekmo. Proti Triglavu smo odigrali najslabšo tekmo v tej sezoni. Jeseničane je dolgo časa držal v igri švedski vratar. Zelo pomembno je bilo, da smo se ubranili z igralcem manj."

Tomaževič: Zadetek Jeseničanov nas ni presekal
Blaž Tomaževič se je zelo hitro ujel z novimi soigralci. Spretno je izenačil na 1:1 in napovedal preobrat v drugi polovici tekme.

"Zadetek Jeseničanov nas ni presekal. Naslednje štiri minute in pol smo odigrali zelo dobro. Ko sem izenačil na 1:1, se je tekma močno prevesila na našo stran. Precej lažje je bilo igrati z vodstvom v zadnji tretjini. Jeseničani nismo imeli nobene priložnosti za izenačenje."

Nekdanja soigralca Andraž Zibelnik in Aleš Mušič sta se pozdravila po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Nekdanja soigralca Andraž Zibelnik in Aleš Mušič sta se pozdravila po tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Glavič: Nismo poceni prodali kože
Jeseničani so igrali zelo disciplinirano. 50 minut so bili v podrejenem položaju, a so si prislužili le tri male kazni. Razmerje v kazenskih minutah je bilo kar 31:6. Obrisi dela Nika Zupančiča so že vidni. Vsekakor imajo železarji ekipo za vrh Alpske lige. Štirikrat so izpadli v polfinalu, letos pa mora biti cilj preboj v finale.

"Nismo poceni prodali kože. Boj je potekal vseh 60 minut. Precej smo padli v igri v drugi tretjini. Dobili smo dva poceni zadetka. Igra z igralcem več ni stekla. To je bil pravi test. Zdaj vemo, kje smo. Čaka nas še prijateljska tekma v Gardeni in nato start Alpske lige naslednji teden," je poudaril Gašper Glavič.

Zupančič: Olimpija korak hitrejša od nas
"Pristop je bil pravi. Več fantje v tem trenutku niso bili zmožni. V drugi tretjini nam je začelo zmanjkovati moči. Prvič v tej sezoni smo se srečali s hitrejšim hokejem. Poznalo se je, da je Olimpija odigrala že kar nekaj težkih tekem. Bili so korak hitrejši od nas. V drugi polovici tekme smo vseskozi zamujali. Težko smo si ustvarili priložnosti, saj smo bili zelo redko v njihovi tretjini. Za nas je bila to dobrodošla tekma. Mislim, da v Alpski ligi nobena ekipa ne bo tako dobra. Končni izid je bil realen. Zadovoljen sem tudi z vratarjem Frobergom," je misli strnil trener Zupančič, ki je z Jeseničani v letih 2015 in 2017 osvojil naslov državnega prvaka.

Naslednji derbi 12. oktobra v Podmežakli
V tej sezoni ne bo veliko derbijev, saj bosta ekipi nastopali v različnih ligah. V državnem prvenstvu se bosta najboljši slovenski moštvi dvakrat srečali v rednem delu tekmovanja. Prva tekma bo na sporedu 12. oktobra v Podmežakli.