Mitja Šivic se zaveda, da bo september zelo naporen, saj bodo zmaji igrali kar v treh tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Šivic se zaveda, da bo september zelo naporen, saj bodo zmaji igrali kar v treh tekmovanjih. Foto: www.alesfevzer.com

V skupini B igra tudi Zug, zmaji se bodo s Švicarji dvakrat srečali oktobra. TPS Turku je igral v finalu finskega prvenstva, s 4:1 v zmagah je bila boljša Tappara. Wolfsburg je v močni Ligi DEL izpadel v polfinalu. München je bil boljši s 3:0 v zmagah (5:1, 3:2 in 2:0). Zug je uprizoril izjemno vrnitev v finalu švicarskega prvenstva. Proti Zürichu je zaostajal že z 0:3 v zmagah (2:3, 1:2, 1:2), potem pa je dobil preostale štiri tekme (4:1, 4:1, 2:0 in 3:1).

September bo že ključen mesec za igralce Olimpije. Najprej jih čakajo štiri tekme v Ligi prvakov, v kateri so v vlogi avtsajderja. 18. septembra bodo v Bolzanu začeli redni del Lige IceHL, kjer so lani presenetili z odličnim šestim mestom po rednem delu, v četrtfinalu pa jih je šele na sedmi tekmi izločil Beljak. Čaka jih tudi pokalno tekmovanje, finale bo 28. septembra.

Ljubljančani so v soboto premagali Fehervar s 4:2, v torek zvečer pa so izgubili proti KAC-u z 2:4. Zadnji dve pripravljalni tekmi sta pokazali, da je ekipa konkurenčna tekmecem iz razširjenega avstrijskega prvenstva. Dva hitra zadetka ob prednosti igralca več proti Celovčanom sta bila najsvetlejša točka.

Po tekmi s Celovčani smo srečali trenerja Mitjo Šivica, ki ima kar nekaj skrbi. Miha Zajc in Mark Čepon sta poškodovana. Tudi odlični napadalec Marc-Olivier Vallerand je izpustil velik del priprav, a bo stisnil zobe.

SŽ Olimpija Ligo prvakov začenja na težkem gostovanju v Turkuju

Fehervar in KAC sta tekmeca, ki bosta še večkrat prišla v Tivoli, ko se bo začel redni del Lige IceHL. Ste zadovoljni s predstavama na zadnjih dveh pripravljalnih srečanjih?
Proti Fehervarju smo imeli veliko energije in na koncu smo bili nagrajeni. Proti Celovčanom smo bili dolgo v igri za zmago, izid je bil izenačen večino tekme. Manjkal nam je tisti zadnji korak, čustveno smo bili izpraznjeni. Če nismo pravi, bomo težko premagovali tako kakovostne tekmece.

Sem zadovoljen. Moramo najti ritem, čakajo nas tri tekme na teden in težko je biti trikrat čustveno na pravi ravni. Težko je igrati pripravljalne tekme v prazni dvorani. Od zdaj naprej ne sme biti več izgovorov.

Oba zadetka ste dosegli ob prednosti igralca več, in to zelo hitro. V preteklih sezonah je bila to velika težava ekipe.
Imamo malce več kakovostnih posameznikov v primerjavi z lansko sezono. To se pokaže pri prednosti igralca več, ki nam gre za zdaj dobro.

Odigrali ste šest pripravljalnih tekem. Tri ste dobili, tri pa izgubili, izstopa le poraz v Linzu z 0:6. So se Črna krila tako okrepila ali ste bili vi na prvi tekmi še na levi nogi?
V Linz smo odpotovali, ko smo bili v tretjem tednu priprav. Ekipa je bila najbolj utrujena. Včasih je bolje igrati kakšno pripravljamo tekmo prvi teden priprav, ko so igralci še polni zanosa. Garali smo v pripravah in preveč smo bili utrujeni v Linzu. Na pripravah smo res skušali iztisniti maksimum iz igralcev.

Priprave ste verjetno sestavili drugače, saj je september že zelo pomemben mesec. Najprej Liga prvakov, nato začetek Lige IceHL in še tekme Pokala Slovenije.
Če bi začeli 18. septembra s prvo tekmo Lige IceHL, bi priprave potekale drugače. Nas čakajo na začetku štiri tekme Lige prvakov, prva pa že 2. septembra. V prvem delu priprav je bil poudarek na drsanju in kondiciji. V drugem delu priprav smo uigravali sistem igre. Tretji del priprav pa so pripravljalne tekme. Precej drugače smo se pripravljali na sezono od drugih ekip, ki ne igrajo Lige prvakov.

KAC je ena najboljših ekip zadnjih let v Ligi IceHL. Kako bi primerjali Celovčane s tekmeci v Ligi prvakov?
Ogledal sem si igro Turkuja. Dve stopnji so hitrejši od nas. Že v Ligi IceHL smo velikokrat v podrejeni vlogi in ima tekmec plošček večino tekme v posesti. V Ligi prvakov pričakujem še večjo premoč tekmecev. Če izstopaš v finski, nemški in švicarski ligi, imaš odprto pot v Ligo NHL. Če izstopaš v Ligi IceHL, imaš nato odprto pot v Ligo DEL in nato na Finsko. Liga prvakov bo velik izziv za nas.

Pritiska v Ligi prvakov ne bo. To je lahko tudi prednost.
Nočemo iskati izgovorov že pred začetkom tekme. Na Finsko in v Nemčijo ne bomo šli na potovanje, ne bomo šli na ogled središča mesta. Dejstvo je, da so tekmeci na zelo visoki ravni. Že en padec koncentracije je dovolj, da prejmeš več golov. Finci so odlični drsalci, lomijo tekmeca in dosegli so že več visokih zmag v Ligi prvakov.

September prinaša kar tri izzive. V Ligi prvakov bo vsaka točka uspeh, Liga IceHL je vaša domača naloga, v Pokalu Slovenije pa ste v vlogi favorita.
To res ni preprosto. V Ligi prvakov ne smemo začeti tekem z mislijo, da smo tako ali tako preslabi in ničesar ne moremo storiti. Fantje so sposobni narediti več, kot mislijo. Največ težav pričakujem na prvi tekmi, nato bomo boljši. V Pokalu Slovenije bomo imeli plošček v naši posesti. V Ligi IceHL smo bili lani v četrtfinalu, a vseeno smo po številnih kazalnikih še vedno v vlogi avtsajderja.

Imate tudi nekaj težav s poškodovanimi igralci. Kdo bo manjkal na uvodnih tekmah?
Miha Zajc prinese veliko energije in je srce te ekipe. Marc-Olivier Vallerand ima odličen strel, pred vrati se znajde. Izgubil je velik del priprav. Imel je težave s prepono, nato pa še pretres možganov. Zajc in Mark Čepon zagotovo ne bosta igrala.

Liga prvakov priložnost za rast SŽ-ja Olimpije

SŽ Olimpija na uvodnih dveh tekmah Lige prvakov:

Vratarja: Žan Us, Anthony Morrone;

Branilci: Tine Klofutar, Aljoša Crnovič, Nejc Stojan, Joona Erving, Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac, Carl Neill, Urban Podrekar;

Napadalci: Nik Simšič, Miha Beričič, Žiga Mehle, Marc-Olivier Vallerand, Joseph Garreffa, Christopher Dodero, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Gregor Koblar, Rok Kapel, Žiga Pance, Jaka Sodja, Jaka Šturm.

Šivic zadovoljen pred začetkom Lige prvakov: Super dobro

Liga prvakov, skupina B, petek, 2. septembra, ob 18.00:
TURKU - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 20.15:
WOLFSBURG - ZUG

Nedelja, 4. septembra, ob 19.00:
WOLFSBURG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - ZUG

Četrtek, 8. septembra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - TURKU
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - WOLFSBURG

Sobota, 10. septembra, ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA - WOLFSBURG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
Ob 19.45:
ZUG - TURKU

Sreda, 5. oktobra, ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - ZUG
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.
TURKU - WOLFSBURG

Sreda, 12. oktobra, ob 18.00:
WOLFSBURG - TURKU
Ob 19.45:
ZUG - SŽ OLIMPIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.