Jeseničani so bili zelo disciplinirani v uvodnih dveh tretjinah, v zadnji pa so si privoščili preveč kazni, in to je tehtnico prevesilo na stran Olimpije. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Jeseničani so bili zelo disciplinirani v uvodnih dveh tretjinah, v zadnji pa so si privoščili preveč kazni, in to je tehtnico prevesilo na stran Olimpije. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Ko smo srečali vodstvo Ljubljančanov po koncu tekme, je bilo takoj jasno, da so si pošteno oddahnili. Športni direktor Jože Kovač in predsednik Miha Butara sta bila dobre volje. Oba sta pohvalila igro Jeseničanov, ki so se zelo dvignili in napovedali zelo pestro dogajanje na derbijih v aprilu, ko se bodo delile lovorike v Alpski ligi in državnem prvenstvu.

Tudi trener Gregor Polončič je bil zadovoljen, saj bi ob morebitnem tretjem zaporednem porazu poslušal neprijetna vprašanja. Spomnimo se, da je moral Ivo Jan oditi po porazih z železarji v Poletni ligi in v polfinalu Pokala Slovenije po kazenskih strelih. "Zeleni Ivo" ni dočakal uvodnega kroga Alpske lige. Pričakovanja v Tivoliju so velika in s tako močno ekipo spomladi vitrina seveda ne sme ostati prazna.

23-letni Tilen Spreitzer je odlično izkoristil priložnost. Finec Paavo Hölsä se je že večkrat izkazal v Alpski ligi, tokrat pa je Polončič stavil na mladega čuvaja mreže in zadel v polno. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
23-letni Tilen Spreitzer je odlično izkoristil priložnost. Finec Paavo Hölsä se je že večkrat izkazal v Alpski ligi, tokrat pa je Polončič stavil na mladega čuvaja mreže in zadel v polno. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Železarji zapravili preveč priložnosti
Jeseničani so imeli v uvodnih dveh tretjinah izrazitejše priložnosti. Najprej v 6. minuti niso izkoristili prednosti dveh igralcev več. Kdor take prednosti ne unovči, zelo pogosto zapusti ledeno ploskev sklonjenih glav. To je na derbiju zlato pravilo. Največjo priložnost je zapravil Sašo Rajsar, ki je bil sam pred vrati.

Sredi druge tretjine je Nejc Stojan zadel vratnico, v 40. minuti pa po izjemnem samostojnem prodoru Žanu Jezovšku ni uspelo ukaniti Tilna Spreitzerja. Polončič se je presenetljivo odločil za mladega čuvaja mreže, ki se je zares izkazal.

Kapetan Pance jezo stresel nad pleksisteklom
Olimpija v uvodnih 40 minutah ni prikazala prave igre. Nadaljevala se je kriza, ki je bila očitna na obeh tekmah proti Pustertalu (0:1 in 2:3). Preveč podaj in premalo strelov ob prednosti igralca več, tudi iz najugodnejših položajev so zeleno-beli streljali mimo vrat ali pa čez gol. Jeza je bila pri nekaterih že zelo opazna, kapetan Žiga Pance je s palico udaril po pleksisteklu.

V zadnji tretjini so zmaji pritisnili. Obe izključitvi Žige Urukala sta jim dali krila, igra se je preselila pred vrata Žana Usa. Gal Koren, ki se je sredi novembra vrnil v Tivoli, je izkoristil veliko napako Jeseničanov za vrati in odprl pot Olimpiji do prestižne zmage.

Hokejisti Olimpije v derbiju premagali Jeseničane

Koren: Zmaga ni bila lahka
"Mislim, da smo si prigarali to zmago. Oba vratarja sta bila odlična in z nekaj sreče smo prišli do zmage. Imamo težave z realizacijo, to bomo zagotovo odpravili v naslednjih tednih in mesecih. Ta zmaga je zelo pomembna, saj je bil derbi izenačen in ni bilo lahko zmagati," je bil nasmejan Koren, ki je zelo zadovoljen, da se mu je sredi novembra uspelo dogovoriti z vodstvom Olimpije za novo pogodbo.

Ropret: Derbiji se odločajo tudi z grdimi goli
Končni izid je v predzadnji minuti postavil Anže Ropret, ki je zatresel prazno mrežo. Jeseničani so seveda tvegali in poskusili s šestimi igralci priti do izenačenja.

"Če bi zadeli že v prvi tretjini, bi bilo vse drugače. Derbiji se odločajo tudi z grdimi goli. Zasluženo smo na koncu osvojili tri točke. Lahko povlečemo vzporednice s pokalno tekmo, tokrat pa smo imeli mi srečo," je povedal 31-letni Ropret.

Tekmeci v Alpski ligi so proti Olimpiji vedno zelo obrambno naravnani. Vsi se zavedajo, da so Ljubljančani favoriti za naslov. "Vse ekipe v Alpske lige se zavedajo, da imamo močno moštvo. Vsi se zelo dobro pripravijo proti nam. Dobro se branijo. Če ne povedemo hitro, imamo nato težave vse do konca. To se je pokazalo proti Pustertalu in Jesenicam. Imamo še zelo veliko rezerve. Zmagujemo tudi, ko ne igramo dobro, in sploh se ne bojim, saj bomo še stopnjevali formo. Zdaj smo na sredini sezone in najboljši bomo v odločilnem delu sezone. V državnem prvenstvu smo že izpolnili prvi cilj, saj bomo tekmo več doma."

Polončič: Pri "power playu" igramo vaterpolo
Trener Polončič je pohvalil igro Jesenic: "To je bila zelo težka tekma. Poznalo se je, da smo bili po dveh porazih v Alpski ligi v krču. Zaradi odpovedi tekem smo padli iz ritma tekmovanja. Jeseničani so drsalno močna ekipa, ki je zelo organizirana in taktično odlično pripravljena. Vedno je treba garati za uspeh proti njim."

"Igra z igralcem več je res slaba. Veliko smo že poskušali. Večkrat sem že poudaril, da s preveč podajami nismo nevarni. Treba je veliko streljati in imeti vedno tudi igralca pred vrati. Mi igramo vaterpolo, krožimo okoli gola. Zmaga je dobra samozavest, za državno prvenstvo pa je težko napovedovati. Led enako drsi tudi na Jesenicah in prednost domačega igrišča ni ključna," je razlagal 39-letni Polončič.

Večni tekmeci bodo naslednjič prekrižali palica 2. januarja v Podmežakli. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Večni tekmeci bodo naslednjič prekrižali palica 2. januarja v Podmežakli. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Derbiji pred praznimi tribunami niso pravi
V dvorani Tivoli so bili le novinarji, fotografi in predstavniki obeh klubov. Vzdušje je bilo komorno. Ko bosta marca na sporedu še dva derbija v rednem delu Alpske lige, bi se lahko že marsikaj spremenilo na bolje. "Derbiji pred praznimi tribunami niso pravi. To niso najlepši časi za šport. Vsi upamo, da se vse hitro umiri in se bodo gledalci vrnili na tribune," je dodal trener Olimpije.

Šivic: Mi bomo še napredovali in do konca sezone bo še zelo zanimivo
Mitja Šivic je 20. decembra lani doživel polom proti Olimpiji v Podmežakli (0:7). Od tistega črnega petka na Ledarski 4 so se železarji dvignili kot feniks iz pepela in navdušili v drugem delu Alpske lige. V končnico so štartali s tretjega mesta in zares jim je lahko žal, da je koronavirus predčasno končal sezono.

Tudi v tej sezoni je Šivic napovedal stopnjevanje telesne pripravljenosti. Jeseničani so si edini spodrsljaj privoščili proti Bregenzerwaldu (1:4) in zaostajajo le za točko za Olimpijo v Alpski ligi.

"Tekmo smo dobro odprli. Bili smo disciplinirani. Dve tretjini smo bili enakovreden tekmec. V zadnji tretjini smo imeli šest minut igralca manj in Olimpija je dobila zalet. Težko rečem, da so dali srečen gol, saj smo bili preveč neodločni. Dejstvo je, da je bila Olimpija pečena, a tega nismo znali izkoristiti," je v svojem slogu tekmo ocenil Šivic.

"Če primerjam začetek sezone, smo naredili velik korak naprej. Zdaj smo veliko bližje Olimpiji. Velika škoda, da smo doživeli ta poraz. Zavedal sem se, da bo odločila ena napaka. Zadovoljen sem z veliko stvarmi, absolutno pa ne z izidom. Mi bomo še napredovali in do konca sezone bo še zelo zanimivo," je odločno dodal strateg Jesenic.

Seveda se je spomnil zadnjega obiska Tivolija, ko je 3. oktobra doživel visok poraz (1:6). "V dveh sezonah smo doživeli dva visoka poraza proti Olimpiji. Razloge bom zadržal zase in tega ne bomo več ponovili. Tokrat smo se odzvali pravilno, skušali smo ponoviti predstavo iz Lustenaua. Drsalno smo dobri."

"Groza" prvič sodil derbi in takoj izključil prijatelja Mušiča
Derbi je prvič sodil Boštjan Groznik, ki je odigral več kot 500 tekem za Olimpijo. Zanimivo, da je naprej izključil dolgoletnega soigralca in prijatelja Aleša Mušiča zaradi spotikanja. Oba glavna sodnika tokrat res nista vplivala na končni razplet. Prevečkrat smo na derbijih že pisali o jezi trenerjev nad delivci pravice. Tokrat se ni pritoževal nihče.