Mitja Šivic je že zbral ekipo v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija
Mitja Šivic je že zbral ekipo v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija

41-letni strateg je letos s kolesom naredil že 6000 km. Vsak dan se na trening pripelje s kolesom, v eno smer je vožnja dolga 43 km in tudi od svojih varovancev pričakuje odlično telesno pripravljenost. Trikrat na teden bodo vadili junija, avgusta jih čaka osem prijateljskih tekem. Opravili so medicinske teste, po katerih je Šivic dobil vpogled nad zmogljivostmi svojih varovancev.

Skupne priprave na ledu se bodo začele 26. julija. Prvi veliki izziv bo Pokal Slovenije, ki ga je Olimpija lani izgubila po kazenskih strelih proti Jeseničanom, ki jih je vodil Šivic. Liga IceHL se bo začela 17. septembra, v rednem delu bo 52 krogov.

Šivic že zbral zmaje na prvem suhem treningu v Tivoliju

Ne bodo imeli največ kakovosti v ligi, lahko pa so najbolje pripravljeni
"Sezona je bila res dolga, a naslednja bo še napornejša. Moramo narediti prve teste. Dvigniti bo treba pripravljenost do začetka treningov na ledu. Zadovoljen sem s trenutno pripravljenostjo. Junij bo peklenski, to sem fantom že povedal. Julija sledi 14 dni regeneracije, avgusta pa sledi delo na ledu. Moramo biti bolj delovni od tekmecev iz Lige IceHL. Ne bomo imeli največ kakovosti v ligi, lahko pa smo najbolje pripravljeni. Trdo delo vedno premaga nadarjenost," je odločno napovedal Šivic.

Tudi Jaka Šturm v zelenem dresu
Pred tremi tedni je v Tivoliju dvignil pokal za naslov državnih prvakov po napeti peti tekmi. Na prvem suhem treningu je bil tudi celoten udarni napad Jesenic, ki se je preselil na Celovško 25. Žan Us, Žan Jezovšek, Blaž Tomaževič, Jaka Sodja in Jaka Šturm so že oblekli zelene majice.

V mali dvorani Tivoli bo v naslednjem mesecu na sporedu veliko napornih treningov. Foto: SŽ Olimpija
V mali dvorani Tivoli bo v naslednjem mesecu na sporedu veliko napornih treningov. Foto: SŽ Olimpija

Šivic bo računal na pet napadov
"Želim imeti širok kader, računam na pet napadov, torej osem branilcev, 15 napadalcev in trije vratarji. Prišle bodo tudi poškodbe. Vsi trije tujci morajo narediti razliko. Morajo biti tudi ljudje, saj nas čaka tudi veliko padcev. Liga IceHL je magnet in tujci bodo želeli igrati za nas. Tujec lahko zamudi tudi kakšen teden priprav. Oni bodo le dodana vrednost, pridejo in grejo. Srce in duša ekipe so slovenski igralci. Gledam na vsako malenkost. Nekatere tujce sem odpisal že po pogovoru prek videokonference. Značaj je zelo pomemben za hokejsko ekipo," je povedal Šivic, ki je dve leti zares uspešno vodil Jeseničane.

Dogovor sklenil po koncu finala
Seveda je v preteklih dneh slišal marsikatero pikro, navijači Jesenic zelo neradi vidijo selitve v Ljubljano. "Družina me podpira pri moji odločitvi, da grem v Ljubljano. Starejša hčerka se kar malce boji odzivov v šoli, mlada fanta sta se že drla Olimpija v avtomobilu. Gorenjska res diha s hokejem in sem jih že nekaj slišal na bencinski črpalki in v parku. Med sezono nismo imeli nobenega pogovora z vodstvom Olimpije. Takoj po koncu finala sem se dogovoril z vodstvom kluba."

Športni direktor Jože Kovač je pošteno zavihal rokave že med sezono. 3. marca je dobil potrditev, da bodo zmaji znova igrali v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Športni direktor Kovač bo poiskal še tri tujce

Kovač: Želimo združiti najobetavnejše mladince v Sloveniji
"Paavo Hölsä ima dveletno pogodbo in tudi v naslednji sezoni bo v vratih. Trener Šivic je potrdil, da lahko gremo v Ligo IceHL z vratarskim dvojcem Hölsä-Us. Tretji vratar bo Luka Kolin, ki bo branil tudi za mladinsko ekipo. Ta bo nastopala v državnem prvenstvu, v Ligi IHL in v mladinski Ligi IceHL. Želimo združiti najobetavnejše mladince v Sloveniji. Čez dve ali tri leta bi lahko sestavili ekipo za Alpsko ligo. Tudi KAC, Dunaj in Linz imajo druge ekipe v Alpski ligi," je odločitev pojasnil Kovač.

"Pri tujcih imamo neke ideje, a delovati moramo znotraj finančnih okvirov. Potrebujemo enega branilca, enega centra in enega krilnega napadalca. Prepričan sem, da bodo slovenski igralci konkurenčni. Izkazali so se tudi na reprezentančnem turnirju v Tivoliju."

Kar nekaj igralcev je tudi odšlo. Žiga Pešut, Luka Vidmar, Martin Bohinc, Anej Kujavec, Luka Ulamec, Gal Koren, Nejc Brus in vratar Tilen Spreitzer niso več člani Olimpije.

"Z večino igralcev smo se sporazumno razšli. Nekateri so mi sami dejali, da v tem trenutku še niso zreli za Ligo IceHL in bodo nadaljevali na ravni Alpske lige. Fizično se bodo okrepili in čez sezono ali dve znova kandidirali za našo ekipo. Vsem so tudi v naslednjih letih odprta vrata."

Jože Kovač je že sestavil večino kadra. Čaka še na odločitev Bineta Mašiča, v načrtu pa ima podpis pogodbe s tremi tujci. Foto: www.alesfevzer.com
Jože Kovač je že sestavil večino kadra. Čaka še na odločitev Bineta Mašiča, v načrtu pa ima podpis pogodbe s tremi tujci. Foto: www.alesfevzer.com

Brus se mora fizično še razviti
Najbolj nas je presenetilo, da na seznamu igralcev ni Nejca Brusa. Sredi pretekle sezone ga je trener Raimo Summanen postavil na mesto napadalca in res je navdušil. V končnici Alpske lige in v finalu DP-ja je bil med najboljšimi posamezniki. Presegel je vsa pričakovanja.

"Zelo dolg in prisrčen pogovor sva imela. Zelo mu odgovarja položaj napadalca. V naslednji sezoni zelo verjetno ne bi veliko igral, saj bi bil 15. ali 16. napadalec v širokem kadru. V Alpski ligi bo lahko napredoval, fizično se mora še razviti. Veselim se, ko se bo vrnil."

Koren bo okreval do konca leta
"Gal Koren je res hudo poškodovan. Vrnil naj bi se šele decembra ali januarja. Razpoka v mišici je bila dolga 25 cm, zdaj je dolga še 17 cm. Ni se odločil za operaciji, gre po naravni poti. Ulamec, Bohinc, Kujavec niso več v kadru. S Pešutom in Vidmarjem nismo podaljšali pogodbe. Tilen Spreitzer mora braniti, pri nas pa bi bil le tretji vratar," je vse odhode razložil Kovač.

Velika želja je prihod najstnika Mašiča
Finale državnega prvenstva je odločil Bine Mašič. 18-letni branilec je velika želja Olimpije, pogodba pa še ni podpisana.

"Naša želja je najobetavnejši branilec v Sloveniji. Ponudbo ima na mizi, nismo pa še podpisali. Odloča se med mladinsko elitno ligo na Švedskem in našo ponudbo," je razložil Kovač.

Summanen ni imel energije in strasti za daljše obdobje
Ob koncu lanske sezone je Olimpijo vodil Raimo Summanen. Finec je osvojil Alpsko ligo, v finalu državnega prvenstva pa so bili boljši Jeseničani po petih napetih tekmah.

"Summanen je imel pogodbo do konca sezone z možnostjo podaljšanja. Veliko znanja je prinesel. Odšel je na Finsko, prijateljsko so se razšli. Sezona ni bila zelo uspešna. Osvojili smo Alpsko ligo, nismo pa osvojili Pokala Slovenije in državnega prvenstva. Summanen se ni videl v zgodbi Lige IceHL. Iskal sem trenerja, ki bo ostal na daljši rok. Summanen ni imel energije in strasti za daljše obdobje in spoštovali smo njegovo voljo. Med nami seveda ni nobenih zamer."

Mark Sever (desno) je pri 22 letih končal kariero in se preselil v pisarno kluba. V finalu državnega prvenstva je na drugi tekmi zatresel mrežo Jesenic, na odločilni tekmi pa je zadel okvir vrat. Foto: www.alesfevzer.com
Mark Sever (desno) je pri 22 letih končal kariero in se preselil v pisarno kluba. V finalu državnega prvenstva je na drugi tekmi zatresel mrežo Jesenic, na odločilni tekmi pa je zadel okvir vrat. Foto: www.alesfevzer.com

Pancetu odgovarja, da Olimpija ne bo favorit
Tudi kapetan moštva Žiga Pance je poudaril, da tako hitro po sezoni že dolgo ni začel priprav na naslednjo: "A vsaka nova stvar je za nekaj dobra. Super je, da smo se dobili, nekaj novih obrazov je in imeli bomo nekaj časa, da se spoznamo."

"Zelo dobro je delal z mladimi na Jesenicah. Tudi v Franciji, ko je začel trenersko pot, je imel vrhunske rezultate. To je plus za našo ekipo, ki je mlada in dobro je imeti trenerja, ki je že delal na ta način. Bo težko, a v glavi imamo motivacijo, da izkoristimo vse pozitivne stvari iz prejšnje za višjo raven, ki bo jeseni," o prihodu Šivica pravi Pance in dodaja: "Ta sezona bo popolnoma drugačna kot zadnja. Ne bomo favoriti, a vsaj meni to še bolj odgovarja. Nisi v središču pozornosti, napadaš od zadaj in narediš vse, da presenetiš."

Sever novi generalni sekretar
Mark Sever je novi generalni sekretar kluba, saj je Dušan Lepša končal ta posel. 22-letni Sever dela magisterij na ekonomski fakulteti. Zelo hitro se je odločil za konec kariere. Na odločilni tekmi finala državnega prvenstva pred tremi tedni je imel izjemno priložnost za 3:0, a je zadel vratnico, naslov pa je na koncu po podaljšku odšel na Jesenice.


SŽ Olimpija, trenutni kader za sezono 2021/22:
Vratarji: Žan Us, Paavo Hölsä, Luka Kolin.

Branilci: Kristjan Čepon, Aleksandar Magovac, Miha Štebih, Miha Logar, Mark Čepon, Andraž Zibelnik (na preizkusu), Tine Klofutar (na preizkusu).

Napadalci: Žiga Pance, Miha Zajc, Nik Simšič, Anže Ropret, Žan Jezovšek, Aleš Mušič, Blaž Tomaževič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Gregor Koblar, Jaka Sodja, Jaka Šturm.