Mitji Šivicu je le uspelo matirati kazahstanskega vratarja. Foto: MMC RTV SLO
Mitji Šivicu je le uspelo matirati kazahstanskega vratarja. Foto: MMC RTV SLO
Kazahstanski navijači
Kazahstanski navijači so se veselili obeh golov Solareva. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman
Marcel Rodman je bil izbran za najboljšega slovenskega igralca tekme. Foto: MMC RTV SLO
Ocena SP-ja Andreja Stareta
Hočevar in Razingar po porazu
Risi ostjajo v diviziji I
Gol Mitje Šivica
Drugi gol Ilje Solareva
Prvi gol Ilje Solareva

Kazahstanci so bili boljši (streli na gol 29:18) in so se na koncu zasluženo veselili uvrstitve na SP elitne divizije, ki bo maja 2010 v Nemčiji. Azijska ekipa se bo tako med elito vrnila po treh letih premora, Slovenci pa bodo svojo priložnost za preboj med najboljše za SP 2011 na Slovaškem morali iskati na še enem drugoligaškem prvenstvu prihodnje leto.

Solarev zadel že v 9. minuti
Risi so srečanje pred 4.500 gledalci v Siemens Areni začeli slabo. Že v 4. minuti je bil izključen Jakob Milovanovič, Kazahstanci so silovito pritisnili, a so se Slovenci obranili. Pet minut zatem je Vadim Krasnoslobocev podal do Solareva, ki je z natančnim strelom ukanil Andreja Hočevarja.

Kljub prejetemu zadetku je bilo slovensko nadaljevanje boljše. Počasi so varovanci selektorja Johna Harringtona vzpostavili ravnotežje, ob koncu tretjine so bili vse nevarnejši in tudi nekajkrat nevarno streljali. Najbližje zadetku je bil Tomaž Razingar, njegov strel je švignil tik ob vratnici, ob številčni prednosti pa je slovenski kapetan z Mitjo Šivicem izpeljal lepo kombinacijo, ki pa je ostala brez pravega strela na gol. Ob koncu prve tretjine so pritisnili ob izključitvi Romana Savčenka, a niso bili zbrani pri strelih.

Usodna napaka Hočevarja
Kazahstanci so nadzorovali igro tudi v drugi tretjini, slovenski napadi pa niso bili nevarni za Alekseja Kuznecova. Po pol ure igre je Solarev dokaj nenevarno ustrelil z leve strani, plošček je Hočevarju zletel prek ramena in se odkotalil čez golovo črto. Kazahstanci so imeli še nekaj priložnosti, a se je Hočevar odkupil za napako. Zelo hitri so bili v drsanju in velikokrat so zapretili iz protinapada. Risi nikakor niso znali izkoristiti prednosti igralca več.

Gol Šivica je bil premalo
Terenska premoč Kazahstana se je nadaljevala tudi v zadnjem delu. Andrej Samohvalov se je povsem sam znašel pred Hočvearjem, a mu ga ni uspelo matirati. Kazahstanci so vse bolj začeli pogledovati na uro in zapirati srednjo tretjino. Igrali so zelo disciplinirano in risi nikakor niso prišli do izdelanih akcij. V 50. minuti je Jevgenij Rimarev zadel vratnico, v naslednji akciji pa Romanu Savčenku po samostojem prodoru ni uspelo ugnati Hočevarja.

Ko je že vse kazalo, da je tekma končana, je ob izključitvi Savčenka Mitji Šivicu v 57. minuti z močnim strelom pod prečko vendarle uspelo znižati. Podala sta Mitja Robar in Egon Murič. Risi so nato silovito pritisnili, Terlikar je imel lepo priložnost, najboljši slovenski igralec na tej tekmi Marcel Rodman pa je zadel le okvir vrat. Harrington je 45 sekund pred koncem z vrat vzel Hočevarja, a se silovit pritisk ni obrestoval.

Izjave po tekmi:
John Harrington, selektor Slovenije:
"Kazahstan je dobra ekipa, igralci so veliki in močni. V obrambi imajo bolj mednarodno izkušene posameznike z več izkušnjami kot naša celotna obramba. Vedeli smo, da bo Hočevar dobro branil, želeli smo, da bi se obdržali ob njihovi igri in to nam je uspelo. Celo vratnico smo zadeli, najprej sem mislil, da je vratar strel ubranil. Imeli smo priložnost in prav zato mi je žal. Vseeno pa fantom lahko čestitam."

Marcel Rodman: "Zadnji tekmi sta bili čisto nekaj posebnega. Težko, skoraj nemogoče ju je primerjati s prvimi tremi. Vseeno sta bili drugačni, proti Japoncem smo mi prvi dali gol, ni se nam bilo treba zaganjati in poskušali smo pametno igrati. Tam smo bili mi spredaj in smo mi nadzorovali igro, danes pa je bilo obratno. Oni so dali gol zelo zgodaj, mi smo se trudili. Zdi se mi, da so bili vseskozi malo boljši, imeli so kakovostnejše priložnosti. Vedeli smo, da bo težko. Izven Slovenije jih sploh še nismo premagali. Tekma ni bila slaba, na koncu je 2:1 nek rezultat. Šteje pa nič, saj smo si želeli zmago, nismo pa je dosegli."

Tomaž Razingar: "To je ruska šola. Dajo zadetek, štirje branijo, enkratni so pri protinapadih. Andrej je to odlično ustavljal. Želeli smo igrati z njimi tesno igro 60 minut. Dosegli smo zadetek, na koncu je malo zmanjkalo. Če bi zadeli, bi igrali podaljšek. Kljub temu, da smo dejansko bili slabši, bi lahko premagali tudi Kazahstan. A srečo ima boljši in Kazahstan gre zasluženo naprej."

Andrej Hočevar: "Pokazalo se je točno to, kar sem napovedal: da bosta zame kot vratarja Hrvaška in Avstralija lahki tekmi, Litva nekaj srednjega, Japonska in Kazahstan pa težki. Kazahstan je še za razred boljši. Mogoče je kriva tudi naša neizkušenost. Ne bi se izgovarjal, ampak če samo pogledamo, kakšne tekme imajo oni v ruski ligi. A dal bi roko v ogenj, da bi to tekmo lahko z istimi igralci dobili, če bi jo igrali pred domačimi gledalci. Poleg tega smo reprezentanca z najkrajšo klopjo in vsak igralec se nam pozna."

Andrej Šajanov, selektor Kazahstana: "To je bila igra, dostojna finala. Obe ekipi sta igrali dobro. Mi smo bili pripravljeni na uspeh, čestitam vsem svojim igralcem in strokovnemu vodstvu. Igralcem ne bom branil kakšnega slavja, če bo seveda ostalo v mejah športnega."

Ilija Solarev: "Borili smo se in na koncu nam je uspelo, ker smo upoštevali trenerjeva navodila. Zdaj sem čustveno popolnoma izčrpan, saj smo vsa čustva pustili na ledu, a prepričan sem, da bo veselje prišlo za mano."

Hrvati ostajajo v 1. diviziji
Hrvaška je v boju za 5. mesto premagala Avstralijo s 5:1 in si s tem zagotovila obstanek v 1. diviziji, Avstralci pa morajo v rang nižje tekmovanje. Junak tekme je bil Veljko Žibret, ki je že v prvih dveh tretjinah dosegel hat-trick.

Tudi Italijani med elito
V skupini B, ki je igrala v Poljskem Torunu so si napredovanje priigrali Italijani. V odločilni tekmi so z 2:0 ugnali Ukrajino. Zadela sta Ramoser (35.) in Fontanive (59.).

5. krog:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
4.500; Šivic 57.; Solarev 9., 30.

HRVAŠKA - AVSTRALIJA
5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Žibret 13., 21., 35., Kucera 53., Mladjenović 55.; Starke 40.

JAPONSKA - LITVA
5:1 (1:0, 3:1, 1:0)
Kamino 7., Kudži 27., Kavašima 34., Obara 37., Saito 49.; Verenis 39.


Lestvica:
KAZAHSTAN 5 5 0 0 29:6 15 točk
SLOVENIJA 5 4 0 1 21:7 12
JAPONSKA 5 3 0 2 21:8 9
LITVA 5 2 0 3 20:23 6
HRVAŠKA 5 1 0 4 11:25 3
AVSTRALIJA 5 0 0 5 7:40 0


A. G.
Ocena SP-ja Andreja Stareta
Hočevar in Razingar po porazu
Risi ostjajo v diviziji I
Gol Mitje Šivica
Drugi gol Ilje Solareva
Prvi gol Ilje Solareva