Andrej Hočevar je v Vilni v odlični formi. Prejel je le pet zadetkov. Foto: EPA
Andrej Hočevar je v Vilni v odlični formi. Prejel je le pet zadetkov. Foto: EPA
John Harrington
John Harrington je bil na zadnjem treningu zelo sproščen. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Marcel Rodman in Tomaž Razingar
Marcel Rodman in Tomaž Razingar bosta v petek nosila glavno breme. Foto: MMC RTV SLO
V petek dan D proti Kazahstanu

Obe reprezentanci sta še brez poraza. Slovenci so za uvod nadigrali Avstralijo (6:0) in Litvo (8:2), potem pa so se namučili s Hrvati (4:2) in Japonci (2:1). Kazahstan je na zadnjih dveh prvenstvih igral v diviziji I (lani je bil drugi, predlani tretji), nazadnje pa je bil med elito leta 2006 v Rigi. Takrat sta se od najboljše šestnajsterice sveta poslovila tako Slovenija kot Kazahstan, v medsebojni tekmi pa je bila azijska reprezentanca boljša s 5:0.

Preberite si klepet z Mitjo Šivicem pred odločilno tekmo proti Kazahstanu.

Harringtona ne zanima tekma pred tremi leti
Obe moštvi sta zmagali po štirikrat, najvišja kazahstanska zmaga je bila proti Avstraliji (13:2). Japonsko, po moči tretjo ekipo te skupine, pa sta obe premagali tesno (Slovenija z 2:1, Kazahstan pa s 3:1). "Imamo posnetke z njihove tekme z Japonsko in nekaj tega materiala si bomo ogledali jutri zjutraj. Vem, da je pred tremi leti Slovenija izgubila, a tista tekma ni več pomembna. Pomembno je to, kar je zdaj. Videli smo jih igrati, vemo, kaj lahko pričakujemo in bomo na to pripravljeni," je povedal selektor John Harrington.

Selektor je opazil napredek v igri
Danes je na prvenstvu drugi prost dan. Slovenci so ga izkoristili za trening. Harrington je dal igralcem prosto dopoldne, ki so ga izkoristili za kratek ogled mesta, saj so do zdaj teden v Litvi večinoma preživeli v hotelu in dvorani. Popoldanski trening na ledu je Harrington nekoliko skrajšal.

"Fantom sem skušal razložiti, da moramo biti za to tekmo najbolje pripravljeni. Bolj kot se prvenstvo razvija, bolje igramo kot moštvo, čeprav vedno ne gre vse gladko. Jutri nas čaka tekma s težkim nasprotnikom, toda tudi mi imamo dobro ekipo. Veselim se že dvoboja. Naš cilj je zmaga, tu ni nobenega izgovora, naredili bomo vse, da to dosežemo. Tako vodstvo kot igralci že težko pričakujejo tekmo. Zdaj vemo, kaj želimo narediti. Tudi fantje točno vedo, kaj je njihova naloga. Danes smo šli na led, da se še malo motiviramo, da dobimo zadnjo spodbudo," je po treningu dejal Harrington.

Hočevar bi lahko bil jeziček na tehtnici
Eden ključnih mož na odločilni tekmi bo vratar Andrej Hočevar. Izkazal se je predvsem na tekmi z Japonci, ko je v zadnji tretjini zaustavil napade "samurajev". "Naš največji adut je moštvena in kolektivna igra. Zanesljivo pa bodo odločale tudi malenkosti, kot so "power-play" in "penalty killing". Pa dnevna forma obeh vratarjev in še kakšna malenkost. Izključitve bo treba znižati na minimum, saj so v tem elementu Kazahstanci še bolj nevarni kot Japonci."

Tudi kapetan Tomaž Razingar se zaveda, da jih v petek čaka težko delo: "Na tekmi s Kazahstanom bo treba še nekaj dodati v primerjavi z Japonsko. Neodločenega rezultata ni, obe ekipi se bosta bojevalil za zmago in storili bomo vse, da se bomo na koncu veselili in se vrnili v skupino A. Treba bo biti zelo discipliniran, priložnosti, ki si jih bomo pripravili - verjetno jih bo manj kot na prejšnjih tekmah -, pa bo treba izkoristiti. Pa treba bo imeti vrhunskega vratarja, ki pa ga na tem turnirju imamo, in prepoloviti naše kazni, saj so ekipe iz nekdanje Sovjetske zveze na tem področju zelo dobre."

Ogorčen boj v Torunu
Na drugem prvenstvu divizije I, ki istočasno poteka v poljskem Torunu, se bodo za prvo mesto spopadle reprezentance Italije, Poljske in Ukrajine, ki imajo po treh krogih devet, osem in sedem točk. Tako kot v Vilni bo na svetovno prvenstvo elitne divizije v Nemčiji maja 2010 napredoval le prvouvrščeni.

5. krog, petek ob 12.00:
HRVAŠKA - AVSTRALIJA

Ob 15.30:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Ob 19.00:
JAPONSKA - LITVA


Lestvica:
KAZAHSTAN 4 4 0 0 27:5 12 točk SLOVENIJA 4 4 0 0 20:5 12 JAPONSKA 4 2 0 2 16:7 6 LITVA 4 2 0 2 19:18 6 HRVAŠKA 4 0 0 4 6:24 0 AVSTRALIJA 4 0 0 4 6:35 0


A. G.
V petek dan D proti Kazahstanu