Slovenska hokejska reprezentanca bo v sredo v Ljubljani gostila še Dansko. Foto: Iztok Novak
Slovenska hokejska reprezentanca bo v sredo v Ljubljani gostila še Dansko. Foto: Iztok Novak
Anže Kopitar
Najsvetlejša zvezda slovenskega hokeja v sezoni 2009/2010 je nedvomno Anže Kopitar, ki se je z Los Angelesom prvič uvrstil v končnico Lige NHL. Foto: EPA

Zelo pomemben dejavnik je bilo vedno občinstvo, ki pa se ob letošnjih hokejskih dogodkih težko "odloča". Slovenski risi so v uvodnem pripravljalnem dvoboju sinoči na Bledu premagali Japonce s 3:2.

Za slovenskim hokejem slaba sezona
Na Bledu se je včeraj zbralo okrog 800 gledalcev, ki so zavoljo pripravljalnega srečanja več ali manj povsem mirno, brez navijanja spremljali prvo domačo predstavo hokejske izbrane vrste v tej sezoni. V sezoni, ki našemu hokeju vsaj doslej ni bila naklonjena. V avstrijskem prvenstvu sta oba naša predstavnika obtičala na dnu. Tudi domača končnica je bila daleč od tistega, kar smo že videli, zadnje tekme so vlile nekaj upanja. Toda v največji meri zaradi izenačenosti in žal manj zaradi kakovosti. Sledila je največja mogoča klofuta našemu hokeju, ki so si jo privoščili člani jeseniškega kluba in večje škode svoji disciplini ni že dolgo nihče storil.

Že pred 19 leti prepevali Zdravljico
Reprezentanca je tista, ki v zadnjem času rešuje obraz našega hokeja. Čast seveda redkim klubskim izjemam, toda ko se po ledu zapodijo risi, se največkrat spremeni tudi odnos ljudi do hokeja, do športa, ki je bil pri nas vedno še posebej cenjen. Vsa dosedanja tekmovanja v Tivoliju z našimi fanti v ospredju so bila vedno izjemno dobro obiskana. In to že prej, ko so slovenski hokejisti na prsih nosili še grb s šestimi plamenicami. Zanimiva je bila podoba tribun pod Rožnikom pred 19 leti, ko se je na prvenstvu skupine B še igralo z napisom nekdanje države. Gledalci na tribunah pa so povečini v rokah že držali slovensko zastavo, ob igranju himne, takrat resnici na ljubo žal ne prav pogosto, pa se je s tribun že slišala tudi Zdravljica.

V Tivoliju je bilo vedno magično
Sledilo je kar nekaj napadov na skupino B prav iz Tivolija. Pa tudi z Bleda in Jesenic v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, pa nikakor ni šlo. Mednarodna zveza je bila v prvi vrsti administrativna ustanova in je med drugokategorniki pustila Jugoslavijo. Skorajda desetletje je bilo potrebno za vrnitev na svoje mesto, toda nato le dve prvenstvi za prvi vstop med svetovno elito. Kje drugje kot v Ljubljani, po magični zmagi s 16:0 z Estonci. Odgovor naših je bil na kombinatoriko Britancev in Kazahstancev enostavno mogoč le pri nas. Brez tega Göteborga naslednje leto ne bi bilo. Tudi ob zadnjem napredovanju je bil odločilen Tivoli in seveda predvsem njegove polne tribune. Tako je bila Slovenija tudi udeleženka prvenstva ob okroglem jubileju v Kanadi. Naslednje leto se elita zbere na Slovaškem. Več kot primerno okolje, da je želja po vrnitvi zares velika.

Prvi odgovor bo znan že v soboto
Kolikšna je zamera naših hokejskih privržencev ob vsem dogajanju, predvsem zadnjih dveh sezon, pa bodo tribune razkazale že v soboto zvečer, ko bodo nasprotniki vedno neugodni Poljaki in ko se bo začela tlakovati pot proti Bratislavi.