Razingar je ponosen na
Razingar je ponosen na "svoje" fante, predvsem na mlade, ki so se še posebej izkazali. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Risi
Risi so suvereno opravili z Madžari in še četrtič v zadnjih desetih letih zmagali v Diviziji I. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Žiga Jeglič
22-letni Žiga Jeglič je že na svojem prvem svetovnem prvenstvu postal najboljši napadalec turnirja, ki ga je sklenil z 11 točkami (2+9). Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jan Muršak
Jan Muršak ne bo dolgo slavil, saj ga v soboto ob 6. zjutraj že čaka letalo za v Detroit, kjer se kot rezervist pridružil Red Wingsom v končnici Lige NHL. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Dany Gelinas, John Harrington in Andrej Hebar st.
Trenerski štab, ki je popeljal rise med elito: Dany Gelinas, John Harrington in Andrej Hebar st. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Tomaž Razingar je bil po zmagi nad Madžarsko, največjim tekmecev Slovencev za prvo mesto na svetovnem prvenstu Divizije I v Ljubljani, razumljivo prešerne volje, kljub temu pa ni mogel mimo dvomljivcev, ki so med turnirjem opozarjali, da forma varovancev Johna Harringtona ni najbolj prepričljiva.

"Enkratno je. Pohvala vsem, pohvala mladim fantom, ki so prvenstvo odigrali odlično. Nekaj je bilo zbadljivk skozi to prvenstvo, po slovensko. Marsikaj so skušali narediti, da bi se garderoba sesula, pa se ni," je pogovor z novinarji začel "Raza".

"Toliko prekrškov nad nami so imeli zaradi našega hitrejšega drsanja, veliko bolj aktivne igre. Primorani so bili storiti te prekrške. Bili smo boljši nasprotnik, tukaj ni kaj iskati. Skozi celotno prvenstvo iščemo naše napake. So, v športu vedno obstajajo. Kritika je dobrodošla, ampak realno gledano, smo bili najboljša ekipa na tem prvenstvu," je povedal o zadnji, odločilni tekmi v Tivoliju. "Fantje so enkratni, garderoba je super," je kapetan pohvalil svojo "posadko".

"Pokazali smo najboljšo predstavo do zdaj"
Da so bili slovenski hokejisti na zadnji tekmi preprosto boljši od Madžarov, se je strinjal tudi Žiga Pavlin. "Seveda, mi smo drsali še enkrat več, še enkrat hitreje kot oni in oni so morali delati prekrške. Stisnili smo jih v njihovo tretjino in zasluženo so bili 'power playje' in jih nekaj izkoristili. Novinarji so bili skeptični. Rekel sem, da bomo stopnjevali iz tekme v tekmo svojo formo. To se je tudi zgodilo. Prikazali smo najboljšo predstavo do zdaj in zasluženo zmagali," je povedal branilec. Slovenska reprezentanca je bila na prvenstvu močno pomlajena.

"Fenomenalno je, da smo s tako mlado zasedbo zmagali. Štirje igralca so bili nazadnje v Ljubljani, ko so osvojili B-skupino. To je en izvrsten uspeh za tako mlado reprezentanco, kot smo mi, in to je dober motiv za naprej," je pogled v prihodnost že usmeril visokorasli Kranjčan. Tudi že na naslednje prvenstvo elitne skupine na Slovaškem - s slovensko udeležbo. "Verjamemo vase, ne obremenjujemo se z nasprotniki, borili se bomo 150-odstotno na vsaki tekmi in bomo videli, kam nas to pripelje," je napovedal hokejisti, ki si kruh služi v Italiji.

Jeglič: Mojemu napadu se je 'poklopilo'
Na prvenstvu je posebej zablestel tretji napad. "Presrečen sem. Zaigrali smo super, disciplinirano, od začetka nadzorovali celotno tekmo. Naš napad je bil res super, eksplodirali smo na tem svetovnem prvenstvu. Malo smo imeli nesreče s poškodbo Urbasa, a takšen je šport, treba je še naprej dosegati zadetke in jaz sem zelo zadovoljen," je povedal Žiga Jeglič. "Mojemu napadu se je 'poklopilo', morda tudi nasprotnik ni računal na nas. Znamo igrati, imeli smo tudi malo sreče in veliko željo," je dodal najboljši napadalec prvenstva.

Tičar s tribun z risi na Slovaško
Udarni mladi napad risov je dopolnjeval sijajni Rok Tičar. "Prejšnja prvenstva sem gledal s tribun. Sedaj sem tukaj, s temi fanti, ki sem jih prej gledal. Smo, kjer si zaslužimo. Drugo leto gremo na Slovaško in odigrali bomo najbolje ter videli, kje smo," se je veselil mladi Jeseničan, veliki up slovenskega hokeja.

Mladi udarni napad je pohvalil tudi Jan Muršak, ki je v napadu igral skupaj z bratoma Rodman. "Zadovoljen sem z igro cele ekipe. Mojemu napadu je bilo na začetku težko, ker nismo še nikoli igrali skupaj, ni bilo prave kemije. Proti Madžarom smo igrali najbolje na vsem prvenstvu in pokazali, da znamo igrati. Tudi naša mlada peterka je odigrala zelo dobro skozi celo prvenstvo", Pesničan ni skoparil s pohvalo na račun mladih upov.

Sanjska sezona za Harringtona
Selektor John Harrington je kar žarel od zadovoljstva. Tik pred prvenstvom je postal italijanski prvak z Asiagom, zdaj pa je še rise popeljal nazaj med elito svetovnega hokeja. "Prvi gol smo dali po veliki napaki tekmecev, ko so vrata ostala prazna. Takšen gol ti da spodbudo, videli smo, da lahko zmagamo. Za nameček smo že v prvi minuti ostali brez Jana Urbasa, ki bi kaj lahko postal igralec prvenstva. V prvi tretjini smo imeli veliko priložnosti, pa jih nismo izkoristili. V drugi smo dolgo čakali na preobrat, v tretji pa smo kronali premoč," je povedal slovenski selektor.

Sator tokrat med poraženci
Tedu Satorju
, ki je Slovence pred tremi leti v Tivoliju prav tako popeljal med najboljše, tokrat ni uspelo ponoviti podviga z Madžari: "Rad bi čestital Sloveniji. Pred tremi leti sem bil sam v podobnem položaju, ko sem zmagal v tej dvorani. Ves teden smo igrali zelo dobro, vse nam je šlo po načrtih. A zavedali smo se, da nas s Slovenijo čaka najtežje delo. Strl nas je gol, ki smo ga dobili po 50 sekundah. V drugi tretjini pa smo naredili preveč prekrškov, kar je odločilo tekmo."

Nagy težko našel prave besede
Najbolj potrt med vsemi je bil madžarski napadalec tretjega napada Gergö Nagy: "Zelo sem razočaran. Težko sploh kaj rečem. Čestitam Sloveniji, bili so boljši. Dali smo jim preveč priložnosti in na koncu je boljša ekipa zmagala."