Bo 22-letni Zoltan Hetenyi zdržal pritisk in nalete risov? Pred tremi leti je pod Tedom Satorjem v podobni vlogi blestel tudi Andrej Hočevar. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Bo 22-letni Zoltan Hetenyi zdržal pritisk in nalete risov? Pred tremi leti je pod Tedom Satorjem v podobni vlogi blestel tudi Andrej Hočevar. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jan Muršak
Jan Muršak je neznanka za madžarske hokejiste, a tega se madžarski selektor Sator dobro zaveda, saj ga je označil za najboljšega slovenskega hokejista na turnirju. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Sabahudin Kovačevič
Slovenija ima težave s poškodbami: Luka Vidmar (rama) je že končal s turnirjem, medtem ko bosta Sabahudin Kovačevič (koleno) in Jan Urbas (prepona) stisnila zobe. Foto: Iztok Novak
Madžari pred svojimi navijači
Vstopnice za odločilno tekmo so že zdavnaj razprodane, na tivolskih tribunah se obeta tudi navijaški dvoboj, saj naj bi imeli Madžari pokupili več kot tisoč kart. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Harrington in Sator pred odločilno tekmo
V petek čaka rise odločilni obračun

Na Slovaško 2011 obe reprezentanci pelje samo en način - zmaga. Ni pomembno, ali po rednem delu, podaljšku ali kazenskih strelih, saj v primeru izenačenosti po točkah odloča medsebojna tekma.

Slovenija je od leta 2002 petkrat igrala med najboljšimi 16 hokejskimi reprezentancami sveta, medtem ko se je Madžarska v prvem razredu lani znašla po 69 letih. Velik adut "risov" je domači led, na katerem so si leta 2001 in 2007 že priigrali zmagi v Diviziji I.

Na SP-jih Slovenija še nepremagana
"Tradicije so za to, da se prekinjajo," je stališče Balazsa Ladanyja s šestimi točkami najučinkovitejšega Madžara (2+4). Seveda je bil predtem omenjen izkupiček Madžarske na svetovnih prvenstvih, ko ji je nasproti stala Slovenija: 0-0-0-5. Prvič so Slovenci leta 1993 v skupini C v Ljubljani razbili vzhodne sosede s 14:2. Leto zatem je bilo "le" 8:2, a tukaj se je končalo obdobje popolne madžarske podrejenosti.

V Tivoliju 18:3 za "rise"
Dvig kakovosti madžarskega hokeja je nakazoval izid s SP-ja 1996, ko so Slovenci ugnali Madžare s 4:3. Čez tri leta sta bili obe reprezentanci že v skupini B, tokra pa so slovenski hokejisti zmagali s 5:1. Nazadnje sta se reprezentanci zares udarili pred tremi leti v Ljubljani, ko so "risi" z Anžetom Kopitarjem slavili s 4:1. Na koncu SP-ja 2007 je Slovenija osvojila prvo mesto, Madžarska pa drugo.

Neznanca sta le Urbas in Muršak
Dolgoletni klubski boji Albe, Olimpije in Jesenic pomenijo, da se nasprotniki poznajo do obisti, nekaj neznank se skriva le v slovenskih mladih legionarjih (Muršak, Urbas). V letošnji sezoni sta se reprezentanci v kar precej drugačni sestavi že srečali, na Panonskem pokalu je Slovenija s 3:1 ugnala Madžarsko, zadeli so Žiga Pance, Jakob Milovanovič in Boštjan Goličič.



Veliko več kot medsebojna zgodovina pove statistika z aktualnega prvenstva, kjer sta se tekmeca na štirih tekmah pomerila z istimi nasprotniki.

Vratarja:
Prvi adut Madžarov je komaj 22-letni vratar Zoltan Hetenyi, ki je oba gola prejel v 1. krogu na tekmi z Južno Korejo, potem pa je nanizal tri "shutoute". Ker se nasprotniki na njegova vrata sprožili 95 strelov, se ponaša s skorajda absurdnim odstotkom ubranjenih strelov - 97,9 %! Na drugi strani je Andrej Hočevar ob istem številu strelov prejel kar 9 golov, zaradi česar je njegov odstotek ubranjenih strelov "običajnih" 90,5 %.

Obramba:
Obrambna vrsta Madžarske, kjer sta le dva branilca mlajša od 30 let, je izredno prekaljena in zelo izkušena. Dobro zapirajo prostor pred golom in zbrano čistijo "odbitke". Skupno so si Madžari nabrali le 30 minut izključitev, izničili so 14 kazni, gol ob številčni premoči pa so jim zabili Korejci.

Slovenska obramba je bolj "zračna" oz. si je na treh tekmah dovolila obdobja prevelike pasivnosti, kar so nasprotniki znali izkoristiti, obramba vratarjevega prostora je slabša. 54 minut kazni proti večinoma dosti počasnejšim nasprotnikom razkriva, da je bilo veliko kazni storjenih po nepotrebnem, in ne pri posredovanjih/oviranjih v zadnjem trenutku. "Penalty killing" je 80-odstoten, kar pomeni, da so risi dobili 4 gole ob številčni premoči.

Napad:
Slovenija je zbrala 25 golov (5 v "power playju"), pri čemer so risi streljali v okvir vrat 152-krat. Madžarska je sprožila 136 strelov, kar je prineslo 20 golov (4 v "power playju"). PP odstotek je zato kar podoben: 25,0 proti 23,8 odstotka v korist Madžarov.

Na vrhu lestvice strelcev SP-ja v Ljubljani je celotni slovenski 3. napad Jan Urbas (2+5) - Rok Tičar (5+3) - Žiga Jeglič (2+7). Na 4. mestu je tukaj še Jan Muršak (4+2). Od gostov je na 5. mestu najvišje Balasz Ladanyi (2+4), izstopa še Imre Peterdi s štirimi goli. Slovenija ima večjo globino in hitrost kot Madžarska, ki se tudi ob razmerju 5 na 5 brani vsaj s tremi igralci za ploščkom.


Šaljivi Palkovics ali talent bratov Rodman?
"Prihranil sem se za zadnji dve tekmi," se je pošalil nevarni Krisztian Palkovics, ki je edini gol zabil na tekmi z Britanci za končnih 2:0, pred tem pa je tudi podal za prvi gol. Mogoče pa se, poleg preminulega Gaborja Ocskaya, najboljši madžarski hokejist vseh časov le ne šali. "Odločil bo naš talent. Smo kakovostnejše moštvo," je prepričan David Rodman, ki se zaveda, da prihaja tekma resnice za nosilce slovenske reprezentance.

5. krog:
HRVAŠKA - JUŽNA KOREJA
2:5 (1:3, 0:1, 1:1)
Lovrenčić 10., Kanaet 59.; Song D. H. 1., 9., Park V. S. 12., Kim KS 23., Kim VJ 58.

Južna Koreja je obstala v Diviziji I, Hrvaška pa se je preselila v Divizijo II.

VELIKA BRITANIJA - POLJSKA
1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Hill 18.; Rzeszutko 38., Lopuski 54.

Danes ob 20.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - MADŽARSKA

Lestvica:                           
MADŽARSKA 4 4 0 0 0 20:2 12
SLOVENIJA 4 3 1 0 0 25:9 11
POLJSKA 5 3 0 0 2 15:12 9
VELIKA BRITANIJA 5 2 0 1 2 10:10 7
JUŽNA KOREJA 5 1 0 0 4 13:21 3
HRVAŠKA 5 0 0 0 5 4:33 0
Harrington in Sator pred odločilno tekmo
V petek čaka rise odločilni obračun