Žiga Jeglič je že v 5. minuti zatresel nemško mrežo. Foto: Reuters
Žiga Jeglič je že v 5. minuti zatresel nemško mrežo. Foto: Reuters
Sabahudin Kovačević
Sabahudin Kovačević se je takole udaril z Danielom Kreutzerjem. Foto: EPA
Rok Pajič, Patrick Reimer
Patrick Reimer je takole zaustavil Roka Pajiča. Nemec je tudi dvakrat izvedel kazenski strel, zadel je prvega. Foto: Reuters
Hokejisti do zgodovinske točke
Kanadčani šele v podaljšku čez Švico

Slovenci so proti Nemcem, ki so v prvih dveh krogih presenetljivo ugnali Ruse (2:0) in Slovake (3:4), vodili že z 2:0, a so nato po lastnih napakah tekmecu dovolili priključek. V podaljšku sta si obe ekipi pripravili po eno lepo priložnost, kazenske strele pa so za odtenek bolje izvedli Nemci, ki imajo po treh odigranih tekmah popoln izkupiček točk. Slovence zdaj čakajo tekme za obstanek v elitni diviziji. V slovenskih vratih je blestel Robert Kristan, sicer igralec tekme, ki je zbral kar 58 obramb (95,08-odstotna uspešnost).


Jeglič s kančkom sreče za zgodnje vodstvo
Tekmo so risi začeli odlično in povedli že v 5. minuti, ko je po desni strani prodrl Žiga Jeglič in sprožil na gol, plošček pa se je s kančkom sreče od Kevina Lavalleeja odbil v mrežo. V 9. minuti sta si v lase skočila Justin Krueger in Matej Hočevar, po prekršku Roka Pajiča v 14. minuti pa je Slovenija dve minuti igrala z igralcem manj, a se je ubranila. Najbolj vroče je bilo prav ob koncu 'power playa', ko je Andrej Tavželj v zadnjem trenutku preprečil zadetek v prazno mrežo. Nemci so bili v prvi tretjini za odtenek boljši tekmec, pripravili so si nekaj lepih priložnosti, a je Robert Kristan svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Wolf izkoristil napako pri menjavi
V drugi tretjini so risi zaigrali bolje in močneje pritisnili na nemška vrata, v 24. minuti je po krasni akciji in podaji slavljenca Roka Tičarja vratarja nastreljal Jeglič. Tičar je bil v drugi tretjini zelo razigran, ves čas je nemški obrambi povzročal preglavice, iz protinapada je tudi odlično ustrelil ob bližnji vratnici, a je vratar Dennis Endras plošček spretno ujel. V deveti minuti druge tretjine pa so risi le kronali odlično igro z zadetkom. Po lepo izvedeni akciji je mrežo zatresel Tičar. Nemci so se v 36. minuti nato vrnili, izkoristili so napako slovenskih hokejistov (z dvominutno kaznijo so bili kaznovani zaradi šestih igralcev na ledu) in z igralcem več po hitrem protinapadu izid znižali na 2:1. Med strelce se je vpisal Michael Wolf. V drugi tretjini so risi kar šest minut igrali z igralcem manj.

Slovenija se bo v skupini za obstanek pomerila s preostalimi zadnjeuvrščenimi moštvi skupin. Z reprezentanco Belorusije se bodo "risi" srečali v 3. krogu v nedeljo ob 20.15.


Schütz izsilil podaljšek
Na začetku zadnje tretjine je Slovenija po izključitvi Hočevarja spet igrala z igralcem manj, a se ji je uspelo ubraniti, nato pa je vseeno v 46. minuti prejela izenačujoči zadetek. Z razdalje je sprožil Justin Krueger, plošček se je od ograde odbil pred gol, kjer se je najbolje znašel Felix Schütz in zadel za 2:2. Nemci so si prizadevali doseči zmagoviti zadetek, a se slovenska obramba ni dala. Nemci so do konca rednega dela srečanja še dvakrat igrali z igralcem manj, kar pa Kopitarjevi varovanci niso izkoristili in srečanje se je prevesilo v podaljšek.

Od osmih poskusov uspešen le en
V tretji minuti podaljška je sijajno priložnost za Nemce zapravil Krueger, ki se je iz oči v oči znašel s Kristanom, a je bil Jeseničan uspešnejši. Ob izteku podaljška se je priložnost nenadoma ponudila še Roku Pajiču, a se izid ni spremenil in sledili so kazenski streli. Izvajalo se je osem serij, od Slovencev je bil uspešen le David Rodman, za Nemce pa sta zadela Patrick Reimer in Frank Hordler.

Rusi smuknili na drugo mesto
Slovaška je v zadnjem krogu predtekmovanja izgubila proti Rusom (4:3). V napetem obračunu domače reprezentance in Rusije je slednja že takoj na začetku šokirala gostitelje. Aleksander Radulov je namreč zadel že v prvi minuti, toda Slovaška je odgovorila s spektakularnim zadetkom Miroslava Šatana, ki je plošček zadel v zraku in premagal Jevgenija Nabokova. Po dveh tretjinah je bil izid izenačen na 3:3, potem ko so Slovaki pred Ladislava Nagya povedli, Ilija Nikulin pa je izenačil v 39. minuti. Zadnjo besedo pa so imeli Rusi. Aleksander Morozov je v 44. minuti izkoristil napako domače obrambe in zadel, ta gol pa je tudi odločil tekmo. Slovaki so pritiskali in ob koncu poskušali še brez vratarja, izida pa niso spremenili.

75. SP ELITNE DIVIZIJE,SLOVAŠKA 2011, prvi del, 3. krog

Skupina A:
SLOVENIJA - NEMČIJA
*2:3 (1:0, 1:1, 0:0)
Jeglič 5., Tičar 29.; Wolf 36., Schütz 46.

* - po kazenskih strelih

Streli: 26; 61
Obrambe: Kristan 58; Endras 24
Izključitve: 12 min; 8 min

RUSIJA - SLOVAŠKA
4:3 (2:1, 1:2, 1:0)
Radulov 1., Nikulin 19., 39., Morozov 44.; Šatan 2., Gaborik 31., Nagy 33.

Lestvica:
NEMČIJA 3 2 1 0 0 9:5 8 točk
RUSIJA 3 2 0 0 1 10:9 6
SLOVAŠKA 3 1 0 0 2 9:9 3
SLOVENIJA 3 0 0 1 2 7:12 1

Skupina B:
KANADA
- ŠVICA
* 4:3 (0:1, 2:0, 1:2)
Eberle 32., Tavares 37., Stewart 57., Pietrangelo 65.; Diaz 13., Du Bois 49.,
Ambuhl 59.

FRANCIJA - BELORUSIJA
* 2:1 (1:0, 0:0, 0:1)
Treille 13., Hecquefeuille 61.; Demagin 56.

* - po podaljšku

Lestvica:
KANADA 3 3 0 0 0 17:5 8 točk
ŠVICA 3 1 1 1 0 8:5 6
FRANCIJA 3 0 1 1 1 3:11 3
BELORUSIJA 3 0 0 1 2 3:10 1
Hokejisti do zgodovinske točke
Kanadčani šele v podaljšku čez Švico