Jartkko Immonen je najboljši strelec svetovnega prvenstva. Zbral je osem golov in tri podaje. Foto: EPA
Jartkko Immonen je najboljši strelec svetovnega prvenstva. Zbral je osem golov in tri podaje. Foto: EPA
Patrik Berglund
Tudi napadalec Švedske in St.Louisa Patrik Berglund je zabil osem golov. Ob tem je zbral še dve podaji. Foto: EPA
Teemu Selanne
V finalu so se Finci in Švedi pomerili tudi na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu. Zlato odličje so osvojili Švedi. Na sliki Teemu Selänne v boju s Christianom Backmanom. Foto: EPA
Izjemen zadetek Granlunda, vreden finala SP-ja

Naslednji dve prvenstvi bosta nordijski državi pripravili v Stockholmu in Helsinkih. Rivalstvo med Švedsko (na turnirju 6-0-1-1; razlika v golih 31:14) in Finsko (na turnirju 4-3-0-1; razlika v golih 26:13) je dolgotrajno in zagrizeno ter sega globoko v hokejsko zgodovino. Nordijski prestižni dvoboj je v zadnih 20 letih že nekajkrat krojil vrh svetovnega hokeja, to bo že peti finalni obračun na velikih tekmovanjih med "Tre Kronor" in "Leijonat".
V polfinalu zablestel Granlund
V polfinalu sta ugnali lanska finalista. Švedi so s 5:2 premagali Čehe in tako aktualnim prvakom prizadejali sploh prvi poraz na tekmovanju na Slovaškem."Levi" so suvereno s 3:0 odpravili zvezdniško vrsto Rusije. Od "zbornaje komande" so bili Finci v petih dneh boljši dvakrat. Na polfinalni tekmi je z izjemnim golom zablestel najstnik Mikael Granlund.

Najuspešnejša Immonen in Berglund
19-letnega napadalca je na lanskem naboru Lige NHL izbrala Minnesota Wild, katere kapetan je sicer tudi kapetan finske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu Mikko Koivu. Mlajši izmed bratov Koivu je s šestimi točkami tretji strelec svoje reprezentance. Mesto si deli s Tuomom Ruutujem. Uspešnejša sta Granlund (8 točk) in napadalec ruskega Barsa iz Kazana Jarkko Immonen (11 točk), ki je tudi prvi strelec prvenstva.

Točko manj je od najboljšega finskega strelca zbral najučinkovitejši igralec "treh kron" Patrik Berglund. Sedem točk je do zdaj vpisal Robert Nilsson, po šest pa so jih dosegli Martin Thornberg, David Petrasek in 20-letni Magnus Pääjärvi. Švedi nimajo takšnih prekaljenih veteranov, kot sta Koivu in Ruutu, zato pa veliko preigra trojica branilcev Petrasek, Staffan Kronwall in Carl Gunnarsson. Če pride tekma do kazenskih strelov, so v veliki prednosti Finci, ki so na Slovaškem tako dobili kar tri tekme.

Švedski vratar Viktor Fatsh je s skoraj 97 % obranjenih strelov najboljši na turnirju, z nekaj manj kot dvema odstotkoma manj sledi Finec Petri Vehanen.

Levi do edinega naslova na Švedskem
Finci in Švedi so se prvič v finalu svetovnega prvenstva pomerili leta 1992, ko je prvenstvo organizirala Češkoslovaška. Švedi so zmagali s 5:2, v finalu pa se je med strelce vpisal tedaj komaj 18-letni Peter Forsberg.

Edinega naslova so se Finci veselili tri leta pozneje. Svetovni prvaki so "levi" postali na Švedskem, v finalu pa so v Stockholmu premagali prav gostitelje (4:1). S hat-trickom se je izkazal Ville Peltonen. Tri leta pozneje v Švici so se Švedi sosedom oddolžili za grenek poraz pred svojimi navijači. Na čelu s Forsbergom in Matsom Sundinom so prvo tekmo finala dobili z 1:0, druga pa se je končala brez zmagovalca (0:0).

Reprezentanci sta se pomerili tudi v finalu olimpijskih iger leta 2006 v Torinu. Finci so dobili na turnirju sedem tekem zapored. Blestela sta legendarna napadalca Teemu Selänne in Saku Koivu, a v finalu so naleteli na previsoko oviro. Odločilni gol je dosegel legendarni branilec Nicklas Lidström.

FINALE, danes ob 20.30:
ŠVEDSKA - FINSKA

Za 3. mesto, ob 16.30:
ČEŠKA - RUSIJA

Izjemen zadetek Granlunda, vreden finala SP-ja