26. februarja 1992 rojeni Mikael Granlund je nared, da bo še dolgo razveseljeval ljubitelje  domiselnega in prefinjenega hokeja. Foto: Reuters
26. februarja 1992 rojeni Mikael Granlund je nared, da bo še dolgo razveseljeval ljubitelje domiselnega in prefinjenega hokeja. Foto: Reuters
David Petrasek (Švedska) in Mikael Granlund (Finska)
Le 178 cm visok in 80-kilogramski "Mikke" ali "Granu" še zdaleč ni cenjen samo zaradi številk. V finalu proti Švedski je ob koncu 2. tretjine izsilil izključitev Davida Petraska, kar je 7 sekund pred iztekom 40. minute z izenačujočim golom kaznoval Jarkko Imonen. Od takrat so igrali le še "levi", ki so s 6:1 postali svetovni prvaki. Foto: EPA
Mikko Koivu (Minnesota) in Tuomo Ruutu (Carolina)
Za Minnesoto Wild bo starejši izmed bratov Granlund v Ligi NHL zaigral najverjetneje že v prihodnji sezoni, kjer se bo učil od kapetana Finske in Divjine Mikka Koiva. Foto: Reuters
Izjemen zadetek Granlunda, vreden finala SP-ja

Droben najstnik iz Ouluja, obalnega mesta na daljnem severu Finske, je bil na 75. svetovnem prvenstvu najprijetnejše presenečenja turnirja na Slovaškem. Dva gola in sedem podaj na devetih tekmah sta le zunanja kazalca izredno ustvarjalnega igralca, ki je sicer ostal brez posamičnih priznanj, a bi brez njegovega prispevka "levi" le s težka ponovili zlato leto 1995. Vrhunec Granlundove predstavitve na članskih SP-jih je bil predrzna nadgradnja slovitega gola Mika Legga in to na polfinalu proti Rusiji pri izidu 0:0!


Več pritiska, boljši je

Granlund je resnično poseben hokejist, ki pod pritiskom pokaže največ. Domiselni in spretni center je pravi naslednik veteranov, ki se počasi poslavljajo (Teemu Selanne, Saku Koivu) ali legend kot je bil Jarri Kurri. Veliko pomanjkanje izstopajočega igralca v mlajših kategorijah "leijonatov" je mladeniča iz severa potisnilo v položaj "odrešenika finskega hokeja". A skorajda zastrašujoča oznaka in velikanska pričakovanja hokejsko obsedene finske javnosti, sta za le 178 visokega in 80 kg težkega ljubitelja testenin samo spodbuda in motiv, kar je v velikem slogu dokazal v zadnjem mesecu.

Finski naslov obogatil s svetovnim
Najprej je z Helsingin IFK-jem postal državni prvak, pri čemer je bil s 5 goli in 11 podajami na 15 tekmah končnice ključni mož, nato pa ob debiju med člani s Finsko postal še svetovni prvak. "Igral in zmagal sem v končnicah dveh tekmovanj, pred katerima nisem niti upal na kaj takega. Počutim se izredno počaščenega, ker sem dobil priložnost, da sem zaigral s tako dobrima moštvoma," po bratislavski zmagi nad Švedsko (6:1) ostaja skromen Granlund, pred katerim je velika kariera.

Dober vzrok za klubsko goljufijo
Oče ga je na drsalke postavil pri dveh letih, pri petih pa ga je moral skupaj z leto mlajšim bratom Markusom odpeljati v predmestni klub Kempelen Kiekkoketiussa, od koder je kot izredno nadarjen hokejist pri 14 letih postal član Kärpata, 5-kratnega finskega prvaka. V mladinskih kategorijah je prispeval več kot točko na tekmo, zato ne čudi, da se je klub iz Ouluja leta 2007 ob podpisu mladinske kategorije poslužil goljufije - datum izteka dogovora so iz aprila 2009 spremenili v 2011. 26. februarja 2009 je na 17. rojstni dan debitiral v elitni SM-liigi, že po dveh tekmah pa sprožil spor s klubom zaradi pogodbene prevare.

Najboljši Evropejec v generaciji
V sporu je družina Granlund zmagala in poleti pred dvema letoma sta brata "Granu" prestopila v HIFK. S 40 točkami (13+27) je pri 18. letih postal najboljši novinec lige, sočasno pa je kot prvi center reprezentance do 18 let osvojil dva brona na svetovnih prvenstvih. V sezoni pred naborom Lige NHL je bila soglasna ocena skavtov: "V Evropi največ obeta Mikael Granlund, ki o sebi pravi, da je plajmaker."

Bo Minnesota končno postala "divja"?
"Klon Saku Koivuja. Je majhen, toda nihče mu ni povedal, da je majhen. Ima resnično dobro in zmagovalno obnašanje ter trdo dela. Je trdoživ in ima izredno dober občutek za hokej," je bila ocena vodje NHL-ovih evropskih skavtov Gorana Stubba, ki ga je uvrstil na prvo mesto med evropskimi drsalci. Vseeno ga je manjša rast in odsotnost bliskovitosti kljub izrednemu pregledu nad igro potisnila na rob najboljše deseterica na izboru 2010. To je najbolje izkoristila Minnesota Wild, ki ga je izbrala kot devetega v 1. krogu nabora. Navijači enega najbolj predvidljivih moštev v ligi NHL so se upravičeno razveselili prihodnosti.

Na vajeništvo k mlajšemu Koivu
Lani jeseni je Granlund staknil neugoden pretres možganov, a se je hitro vrnil v velikem slogu. Najprej je z 2 goloma odločil finsko "klasiko" na prostem med HIFK-om in Jokeritom (4:3) pred 36 tisoč gledalci, nato sta sledila sanjski april in maj. Nov izziv za "čudežnega otroka" finskega hokeja je znan: preboj v NHL in prvo moštvo Minnesote, kjer bo njegov mentor kapetan Finske Mikka Koivu. Novi "Saku" bo tako prek najboljšega mogočega posrednika prejemal učne lekcije originalnega Saku Koivuja, ki je pred 16 leti bil nosilec prvega finskega zlata na svetovnih prvenstvih v hokeju.


Izbor nekaterih izmed številnih videov, ki so nastali ob "hokejskem golu leta", s čimer so se presenetljivo hitro strinjali tudi v Severni Ameriki, kjer je v ospredju sicer končnica Stanleyjevega pokala.

Zgodovina je neverjetna - Mikael Granlund

Komentar in reakcija legendarnega finskega komentatorja Antera Mertarante ob "michigan" golu Granlunda

Mikea Legga je finska št. 64 večkrat posnemala že v mlajših kategorijah


Poteza iz lacrossa gre od rok tudi mlajšemu bratu Markusu, ki je na voljo za letošnji nabor Lige NHL. Mlajši in manjši Granlund je pred "draftom 2011" uvrščen na 9. mesto med evropskimi drsalci.

Izjemen zadetek Granlunda, vreden finala SP-ja