Robert Kristan in soigralci morajo hitro pozabiti na boleč sobotni poraz, saj jih že v nedeljo zvečer čaka obračun z Belorusijo za biti ali ne biti. Foto: Reuters
Robert Kristan in soigralci morajo hitro pozabiti na boleč sobotni poraz, saj jih že v nedeljo zvečer čaka obračun z Belorusijo za biti ali ne biti. Foto: Reuters
Gerhard Unterluggauer in Rafael Rotter (Avstrija)
"Orli" so dosegali gole v pravih trenutkih. Na srečanju s Slovenijo so dosegli toliko golov kot na prejšnjih štirih tekmah skupaj. Foto: Reuters
Martin Schumnig in Marcel Rodman
Slovenci so vso tekmo igrali le s tremi petorkami. Žiga Pance, Jaka Ankerst in Žiga Pavlin niso odigrali niti ene izmene, Sabahudin Kovačević pa le štiri (2 minuti in pol). Marcel Rodman, ki je po poškodbi Roka Tičarja tudi podvajal svoje izmene, je na ledu preživel več kot 27 minut. Foto: EPA
Načrt je jasen: Zmaga proti Belorusiji

Slovenci so po štirih odličnih predstavah v sosedski obračun vstopili v vlogi favoritov, česar pa niso znali upravičiti. Avstrijci so se medtem proti znancem iz Lige Ebel spomnili, da znajo in lahko igrajo. "Orli" so sicer zapravili prednost z 2:0, a kaj ko risi pobude iz obdobja lova zaostanka niso znali prenesti v 3. tretjino. Po golu Rafaela Rotterja v 46. minuti so se severni sosedje pametno ubranili in ohranili vse možnosti za obstanek v elitini diviziji. Tako Slovenija kot Avstrija morata za uresničitev osnovnega cilja v nedeljo zvečer premagati Belorusijo oz. Latvijo.


Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "To je bila za nas težka tekma, predvsem psihično. Igralci obeh ekip se med seboj zelo dobro poznajo, zraven je nekaj osebnega dokazovanja. Nismo se držali našega načrta, preveč je bilo napak, preveč neizkoriščenih priložnosti, 'power-play' je bil slab. Oni pa so na 'power-play' zadeli, enkrat še ob prednosti 6-5 in tukaj je razlika. Ena napaka na koncu odloča in pri 2:2 si te napake ne moreš dovoliti. Na drugi strani bi morali izkoristiti priložnosti, a ko ne gre, ne gre."

Robert Sabolič, napadalec Slovenije: "Ne vem, kaj je bil razlog, da nismo igrali tako kot na prejšnjih tekmah. Igra ni bila prava, nismo veliko drsali, nismo bili ekipa iz prejšnjih tekem. Pri 2:2 smo imeli pobudo in začeli igrati, potem je bilo težko dati gol za 3:2, dali pa so ga Avstrijci, ki so zmagali."

Andrej Tavželj, branilec Slovenije: "Začeli smo slabo, premalo agresivno. Vedeli smo, da bodo oni leteli, ker so prvo tekmo izgubili in so morali zmagati. Vedeli smo, kaj nas čaka, a smo se slabo pripravili. V drugem delu druge tretjine smo pritisnili, a na žalost je bilo tretjine konec in so se spet organizirali, mi pa smo naredili preveč prekrškov."

Blaž Gregorc, branilec Slovenije: "Prvo tretjino smo nekoliko slabo začeli; tudi druga tretjina je bila slaba, na koncu smo se sicer prebudili, dali dva zadetka. A ne vem, kaj je botrovalo temu, da nismo igrali tako že od začetka. Avstrijci niso bili nič boljši, mi smo sami naredili tekmo slabo. Dali so še tretji gol, mi pa nismo mogli izenačiti. Naredili smo veliko neumnih prekrškov. Moramo biti bolj skoncentrirani."

Andrej Hebar, napadalec Slovenije: "Ne vem, kaj naj rečem. Prišla je tekma, ko nam ni šlo, kot smo si želeli. Treba jo je čim prej pozabiti in se pripraviti na tekmo, ki prihaja. Ni nobenih razlogov za takšno igro, pride pač dan, ko ti ne gre. Treba je to požreti, časa za jokanje ni, čaka nas težka tekma in treba se bo pripraviti na Belorusijo."

Žiga Jeglič, napadalec Slovenije: "Prav na tej tekmi, skoraj odločilni, smo padli in prepustili tekmecem pobudo in jim dopustili pot do lahkih ploščkov. Videli smo, da smo boljši, če začnemo drsati, a nismo zdržali. Saj nimajo slabe ekipe, danes jim je steklo, ampak tudi mi nismo bili pravi. Pri 2:2 smo imeli vse na naši strani, a so oni dosegli gol, mi pa ga nismo dali."

Mitja Robar, branilec Slovenije: "Danes nismo bili pravi. Ne vem, zakaj. Ne mislim iskati vzrokov. Treba je pozabiti to tekmo. Prihaja najpomembnejša tekma, še vedno imamo svojo usodo v svojih rokah. Mogoče smo bili preveč obremenjeni z Avstrijci. Pokazali smo štiri zelo dobre igre, oni pa so bili do zdaj kot na počitnicah. A na nas so prišli nabrušeni, mi pa mogoče nismo bili kos tej vlogi favoritov."

Oliver Setzinger, napadalec Avstrije: "Do zdaj smo na SP-ju zelo slabo igrali. Ta tekma je bila za nas zato še pomembnejša. Treba je bilo zmagati ali pa bi se poslovili. Dobro smo zaigrali, imeli mogoče malo več sreče in na koncu zmagali. Ko je David Rodman zadel za 2:2, je bilo to zelo lepo narejeno, mi pa smo mu pustili preveč prostora. Takrat smo stopili skupaj, vedeli smo, da preprosto moramo zmagati in na srečo smo zadeli še tretji gol."

Načrt je jasen: Zmaga proti Belorusiji