Rok Tičar je vnovič dokazal svoj razkošen talent. Še posebej je zablestel pri golu za 4:0, ko je zadel s strelom med nogami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rok Tičar je vnovič dokazal svoj razkošen talent. Še posebej je zablestel pri golu za 4:0, ko je zadel s strelom med nogami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Girts Ankipans in Sabahudin Kovačević
Latvija je na dosedanjih treh srečanjih v elitni diviziji kar trikrat poslala Slovenijo v boj za obstanek. Foto: Reuters
Olegs Znaroks, selektor Latvije
Če Latvija v soboto izgubi z Belorusijo in Slovenija premaga Avstrijo, si bodo risi zagotovili obstanek že pred nedeljskim srečanjem z Belorusi. Foto: EPA
Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji

Risi so s 5:2 nadigrali Latvijce, ki že 15 let zapored igrajo v elitni diviziji in so svoj vzpon med najboljše hokejske reprezentance na svetu začela ravno v Sloveniji. Leta 1993 na svetovnem prvenstvu takratne skupine C so med drugim v polfinalu s 5:1 premagali tudi Slovence.

Zadovoljstva ob sladki in zasluženi zmagi med "Slovinci", za katere je navijala velika večina dvorane, ni manjkalo, a hkrati se hokejisti iz sončne strani Alp zavedajo, da so naredili šele prvi od treh potrebnih korakov, da obstanejo v elitni diviziji in se udeležijo SP-ja 2012 na Finskem in Švedskem.



Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Zdaj veste, zakaj sem govoril, da ni vedno pomembno, če igraš dobro. Najbolj pomembno je zmagati. Malo smo bili nervozni v prvi tretjini, kar ni nič čudnega, glede na to, da Latvije še nikoli nismo premagali. A igralcem sem že na razdrsavanju povedal, da nisem povsem prepričan, s kom bi raje igral, Latvijo ali Dansko. Latvijcem se je le poznala utrujenost in niso tako trdi v igri, mi smo to našo prednost izkoristili in jih končno premagali na SP. Upam, da si bomo zagotovili obstanek, ker so fantje zdaj res pokazali, da si to zaslužijo."


Tomaž Razingar, kapetan Slovenije:
"Za nami so v prvem delu tri tekme, ki so bile rezultatsko sicer neugodne. A želeli smo na tak način iti tudi v to tekmo. Malo nam je škripalo v prvi tretjini, predvsem smo izgubili preveč ploščkov v nevtralni tretjini. V drugi smo to popravili in dosegli zadetke, na koncu smo tekmo mirno pripeljali do konca, hvala vsem fantom za dobro igro. Na tem SP tudi na papirju odpisane reprezentance igrajo presenetljivo dobro, mi pa smo bili tudi popolnoma neobremenjeni glede tega, s kom bomo igrali. Lahkih tekmecev pa ni več."

Rok Pajič, napadalec Slovenije: "Zadovoljni smo. Igrali smo tako, kot smo se dogovorili v garderobi. Prva tretjina ni bila najboljša. Na koncu pa je vse steklo tako, kot smo si želeli. Morda je pomagalo tudi to, da so oni igrali tekmo še včeraj in niso imeli časa za regeneracijo. Zdeli so se mi nekoliko počasni, da ne igrajo tako hitro, kot znajo drsati. Začetek v boju za obstanek je bil odličen, a še nismo na cilju, ki smo si ga zadali."

Rok Tičar, napadalec Slovenije: "Skušali smo igrati čim bolj enostavno. Nismo se zanašali na to, da so Latvijci včeraj igrali težko tekmo. Igrali smo dobro, morda v prvi tretjini še ne, a nas je rešil vratar Robert Kristan. Ko pa smo stopili na plošček, smo začeli zadevati, nato je prišlo samo po sebi in tekmo smo do konca pripeljali brez večjih napak."

David Rodman, napadalec Slovenije: "Začetek tekme ni šel, kot smo si želeli. Mislim, da je bil takrat odločilen Robert Kristan, ki je poskrbel, da niso povedli. V drugi tretjini smo pokazali našo igro in po zadetku Roka Tičarja smo začeli igrati, izkoriščali priložnosti in zmagali. Glede našega napada nas ni skrbelo toliko kot vas, medije, mislim, da ni treba zganjati panike. Skušali smo biti pozitivni in smo verjeli vase."

Aleš Kranjc, branilec Slovenije: "Začetek je bil malo nervozen. Morda niti ne nervozen, ampak treba je igrati precej varno, da ne loviš rezultata celo tekmo. Potem smo narekovali ritem in v drugi tretjini prišli do izraza, tekmo pa smo nadzorovali do konca. Zdaj bo treba na vsaki tekmi igrati na zmago, mi se ne oziramo na tekmece, ampak samo na našo igro."

Olegs Znaroks, selektor Latvije: "Bili smo še preveč pod vtisom včerajšnje tekme. Nisem mogel spremeniti poteka tekme. Težko je, če imaš na drugi strani ekipo, kot je Slovenija, ki je igrala vse bolje in za katero se je videlo, da se je dobro pripravila na nas."

Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji