29-letni David Rodman igra na osmem svetovnem prvenstvu, kjer je vključno s tekmo proti Japonski odigral 40 tekem, na katerih je prispeval 8 golov in 15 podaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
29-letni David Rodman igra na osmem svetovnem prvenstvu, kjer je vključno s tekmo proti Japonski odigral 40 tekem, na katerih je prispeval 8 golov in 15 podaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski hokejisti zbrani okoli Andreja Hočevarja
Slovenci so na prvih dveh tekmah sprožili največ strelov na turnirju - 68, a so dali le 7 golov. Primerjava: Avstrija 12 golov iz 53 strelov, Madžarska 8 golov iz 48 strelov. Foto: BoBo

Fanta vesta, kako in kaj. Če pogosto govorimo, da so v Ligi Ebel tri tekme na teden preveč, vemo, kaj pomeni pet v tednu dni. Oba sta dobra in z njima ni težav.

Selektor Kopitar o razdelitvi vratarskih nalog.
Aleš Mušič pri buliju
Za sistem z enim glavnim sodnikom se je IIHF odločil ob reformi sistema svetovnih prvenstev. Glavni vzrok je seveda varčevanje. Foto: BoBo

Po napeti tekmi z Japonsko (4:2) je bil mlajši izmed bratov Rodman razglašen za najboljšega igralca Slovenije, saj je prispeval prvi "power-play" gol risov na tem prvenstvu in še zaključno podajo za gol kapetana Tomaža Razingarja v prazno mrežo.

Selektor izpostavil št. 12
Dobro predstavo napadalca iz Rodin pri Žirovnici je pohvalil tudi selektor Matjaž Kopitar, ki je napovedal, da bo tudi zaradi Davida Rodmana nekoliko spremenil postavo, predvsem igro z igralcem več: "Prvenstvo smo začeli s tremi petorkami "power-playev" , zdaj jih bom pa skrčil na dve. David je lepo poživil igro z igralcem več." Kopitar je tudi zadovoljen, da zadnja poškodba ni pustila hudih posledic in da št. 12 nadaljuje z dobrimi predstavami, ki jih je letos kazal v drugi švedski ligi za Oskarskhamn.



Po 2:0 in močnem pritisku so vas Japonci ujeli. Kaj se je zgodilo?
Začetek je bil res dober, potem ko smo povedli z 2:0, mogoče je škoda, da nismo izkoristili še kakšne priložnosti, naredili razlike. To so Japonci dobro unovčili s protinapadom in ujeli priključek, ki pa nas je malo zaskrbel. Sicer smo igrali veliko bolje kot včeraj, imeli veliko priložnosti, ampak nam plošček ne gre v mrežo. Na srečo smo zabili tisti tretji gol, ki nam je prinesel tri točke.

Plošček iz številnih priložnosti kar noče v gol. Kaj manjka za večjo učinkovitost?
Mogoče nam manjka te napadalne samozavesti. Bili smo pet ali šest minut v njihovi napadalni tretjini, pa nismo dali gola. Imamo veliko željo, trije, štirje skočijo v napad, pojavi se luknja v obrambi, kar so Japonci dobro izkoristili, tako kot predtem Britanci. Mogoče imamo res kar preveliko željo in se nam to maščuje.

Selektor je omenil nedisciplino v igro, a pri tem ni mislil zgolj na izključitve. Ali jo opazite?
Nedisciplina ima več pomenov. Ne samo kazni, v tej veliki želji se premalo držimo sistema, ki ga želimo igrati. Verjamem, da je to tudi zato, ker igramo proti na papirju nekaj slabšim reprezentancam in nas to zavede ter prihaja potem do teh napak.

Bil je sporna situacija tik pred japonskim izenačenjem, ko je bil zbit vratar Hočevar. Kako ste to videli in ali se občuti razlika, da vam sodi samo en glavni sodnik?
Težko komentiram, kaj je bilo pri izenačenju na 2:2. Nič čez sodnika ... Osebno vem, da je v sistemu enega glavnega sodnika manj piskanja, pri dveh se že kar preveč piska. Tukaj pa je bilo, kar je bilo, lahko bi tudi izbili plošček.


Sledi dan počitka in nato tekma z Madžarsko. Ste se že kaj pripravljali na stare znance?
Gremo od tekme do tekme. Trenerji bodo pogledali posnetke in nam bodo pred popoldanskim treningom predstavili napotke, kako naj se lotimo Madžarov. Načeloma jih poznamo, približno vemo, kako bodo igrali, predvsem pa se moramo osredotočiti na našo igro in stopnjevati formo.

V dvorani je bilo tokrat nekaj manj ljudi. Ali je bilo kaj razlike v primerjavi s prvo razprodano tekmo?
Vzdušje je bilo dobro, smo navijače dobro slišali, ko smo lovili ta tretji gol in so nam pri tem zelo pomagali. Videlo se je, da je jih je bilo nekaj manj, predvsem za goloma, tam, kjer se slabše vidi.

Fanta vesta, kako in kaj. Če pogosto govorimo, da so v Ligi Ebel tri tekme na teden preveč, vemo, kaj pomeni pet v tednu dni. Oba sta dobra in z njima ni težav.

Selektor Kopitar o razdelitvi vratarskih nalog.