Ruski hokejisti so bili pretrd oreh za Fince, ki ostajajo pri dveh naslovih svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Ruski hokejisti so bili pretrd oreh za Fince, ki ostajajo pri dveh naslovih svetovnega prvaka. Foto: Reuters

MVP letošnjega SP-ja elitne divizije je postal finski vratar Pekka Rinne. V idealno postavo so se uvrstili: vratar Rinne, branilca Seth Jones (ZDA) in Anton Belov ter napadalci Sergej Plotnikov, Viktor Tihonov (vsi Rusija) in Antoine Roussel (Francija). Najboljši vratar prvenstva je sicer Bobrovski, najboljši branilec Jones, najboljši napadalec pa Tihonov.

Oleg Znarok
Hokejisti so se zmage poveselili s trenerjem Olegom Znarokom, ki je dobil uradno prepoved po nešportni kretnji med polfinalnim obračunom s Švedsko. Foto: Reuters
Olli Palola
Olli Palola je v 27. minuti Fince povedel v vodstvo, a je slavje finskih navijačev trajalo le minuto, saj je že takoj zatem izid mojstrsko izenačil Aleksander Ovečkin. Finci so svoji zbirki kolajn s SP-jev dodali sedmo srebro. Foto: Reuters
Švedski hokejisti
Tretje mesto je bilo za Švede slaba tolažba, a so se brona vseeno razveselili. Foto: Reuters
Jaromir Jagr
Legendarni Jaromir Jagr se je s tekmo proti Švedski poslovil od češkega reprezentančnega dresa. Foto: Reuters

Rusi so se v uvodnih minutah druge tretjine finala znašli v zaostanku, a so se zelo hitro pobrali in Fincem vrnili milo za drago. V obrambi so igrali čvrsto, nasprotniku so se (pol)priložnosti ponujale le ob igrah z igralcem več. V končnici tekme so Finci ob zaostanku s 4:2 napadli na vse ali nič, a so se pred vrati preveč zapletali, veliko obetavnih akcij so pokvarile predvsem netočne podaje pred vrata, pokopale pa so jih izključitve.




Pakarinen izenačil tik pred koncem
V prvi tretjini finala so bili hokejisti obeh ekip zelo nestrpni, že v prvi polovici so si skupaj priigrali 10 kazenskih minut, tretji "power play" so Rusi 16 sekund pred iztekom v 11. minuti vendarle izkoristili, ko je z leve strani po podaji Danisa Zaripova s strelom iz zapestja nad lovilko vratarja Pekko Rinneja, MVP-ja turnirja, premagal Sergej Širokov. Fincem, ki so naslov svetovnega prvaka osvojili v letih 1995 in 2011, bi lahko že takoj zatem uspelo izid izenačiti, a je bil Petri Kontiola po natančni podaji Juusa Hietanena pred vrati nezbran in ploščka ob drugi vratnici ni potisnil v prazno mrežo. Na koncu so Finci pritisnili na plin, dobro minuto in pol pred koncem je Ruse rešila prečka, potem ko je plošček vanjo s silovitim udarcem z razdalje poslal Olli Palola, hip zatem je iz hitrega protinapada zapretil še Miikka Salomaki, a se je izkazal vratar Sergej Bobrovski.

Ta pa je bil kljub vsemu nemočen po izgubljenem sodniškem metu, krasni finski akciji in strelu Iira Pakarinena, ki je za 1:1 zadel tri sekunde pred iztekom prve tretjine.

Rusi prek Malkina znova povedli
V 26. minuti je Zaripova doletela dveminutna kazen, ki so jo Finci hitro izkoristili. Po ubranjenem strelu Pekke Jormakka je plošček v mrežo pospravil Palola. Veselje finskih navijačev na tribuni se še ni povsem poleglo, ko so Rusi že izenačili. Vadim Šipačjov je ostro podal pred vrata, kjer se je Aleksander Ovečkin odlično znašel, plošček je mojstrsko ustavil in ga hladnokrvno zabil v mrežo. Po izenačujočem zadetku je finski ritem igre nekoliko padel, igralci so postali nekoliko neprevidni, privoščili so si nekaj napak, dobrih pet minut pred koncem druge tretjine so imeli Rusi celo minuto prednost dveh igralcev na ledu. Zlato priložnost je z neubranljivim strelom v daljši vratarjev kot izkoristil Jevgenij Malkin (3:2). Finci so tretjino končali z igralcem več na ledu, a je ostalo pri minimalnem vodstvu Rusov.

Napake so Fince drago stale
Rusi so tudi v zadnji tretjini izkoristili "power play", potem ko je bil v 43. minuti zaradi zadrževanja s palico izključen Tomi Sallinen. V postavi s štirimi napadalci in branilcem Jevgenijem Medvedjevim so se šolsko postavili v napadalni tretjini, plošček je krasno krožil od palice do palice, naposled je z desne strani mojstrsko Rinneja ukanil Zaripov. Finci se niso kar tako predali, v naslednjih minutah so večkrat pritisnili na vrata Bobrovskega, ki pa je vsakič znova ploščku preprečil pot v mrežo. Na drugi strani je "petarda" v Rinnejevi mreži odjeknila pet minut pred koncem, ko je v igri z igralcem več po strelu Aleksandra Kutuzova s palico sijajno plošček v gol preusmeril Viktor Tihonov. Finci so bili na kolenih, njihovi upi na osvojitev tretjega naslova prvaka so se razblinili.

Švedi pretrd oreh za nenatančne Čehe
Že popoldne sta Švedska in Češka odigrali tekmo za tretje mesto, bronastega odličja pa so se veselili Švedi, ki so zmagali s 3:0. Ključ do zmage so Švedi tokrat - na tem prvenstvu sta ekipi prekrižali palice že v predtekmovanju, ko so prav tako slavili zmago Skandinavci (4:3) - našli v odličnem vratarju Andersu Nilssonu, ki je ubranil vseh 29 strelov nasprotnika, zanesli pa so se lahko tudi na učinkovit napad, ki je pridno izkoristil ponujene priložnosti. Prvi gol so si Čehi pravzaprav zabili kar sami, saj se je po podaji najboljšega švedskega posameznika na turnirju Joakima Lindströma (11 točk) plošček odbil od palice Petra Zamorskega in končal za hrbtom presenečenega vratarja Aleksandra Salaka. Na 2:0 je še pred koncem prve tretjine povišal Simon Hjalmarsson.

To je bil njegov prvenec na SP-ju. Devetkratni svetovni prvaki so v drugi tretjini naredili kopico napak, priigrali so si kar 10 kazenskih minut, ki pa jih Čehi niso izkoristili. Še najnevarnejša sta bila Michal Vondrka in Vladimir Sobotka, ki sta zadela okvir vrat. Tudi v zadnji tretjini so bili češki napadi zelo jalovi, piko na i pa je švedski zmagi po hitrem protinapadu postavil Mikael Backlund.

Naslednje svetovno prvenstvo bo maja prihodnje leto na Češkem. Zaključni turnir bosta gostili Praga in Ostrava.

Finale:
RUSIJA - Finska
5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Širokov 11., Ovečkin 28., Malkin 36., Zaripov 45., Tihonov 55.; Pakarinen 20., Palola 27.

Za tretje mesto:
ŠVEDSKA - Češka
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Lindström 5., Hjalmarsson 16., Backlund 49.

MVP letošnjega SP-ja elitne divizije je postal finski vratar Pekka Rinne. V idealno postavo so se uvrstili: vratar Rinne, branilca Seth Jones (ZDA) in Anton Belov ter napadalci Sergej Plotnikov, Viktor Tihonov (vsi Rusija) in Antoine Roussel (Francija). Najboljši vratar prvenstva je sicer Bobrovski, najboljši branilec Jones, najboljši napadalec pa Tihonov.