Robert Kristan je v vratih dobro opravil svoje delo, a so risi v obrambi naredili tri napake, drago pa jih je stala tudi neučinkovitost. Foto: Reuters
Robert Kristan je v vratih dobro opravil svoje delo, a so risi v obrambi naredili tri napake, drago pa jih je stala tudi neučinkovitost. Foto: Reuters
Aleš Mušič je dosegel svoj prvi zadetek v elitni diviziji. Foto: EPA
Američani so v Ostravi dobili peto tekmo. Foto: EPA
Razmerje v strelih je bilo 22:17 v slovensko korist, a je v ameriških vratih blestel Connor Hellebuyck. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan je dvakrat klonil v prvi tretjini. Foto: Reuters
Jan Muršak
Jan Muršak je bil izbran za najboljšega v slovenski vrsti na tej tekmi. Foto: EPA

Elita ni bila izgubljena proti Američanom. Proti ZDA so namreč risi prikazali dober hokej, v drugi tretjini imeli pobudo, vendar pa jih je znova drago stala neučinkovitost. Možnosti za obstanek v najvišjem rangu hokeja bi Slovenci ohranili, če bi proti Američanom osvojili vsaj točko in potem premagali Dance, tako pa je že pred zadnjo tekmo jasno, da se Slovenija seli v divizijo I.

Veliko se je pričakovalo od tega prvenstva, saj je Slovenija na Češko odpotovala v zelo močni zasedbi, a z igro niso navdušili. Po izvrstnem nastopu na lanskih olimpijskih igrah je tokrat razočaranje veliko. Pod vodstvom Matjaža Kopitarja je reprezentanca tretjič izpadla iz elite, še vedno pa ostaja le pri eni zmagi. Slovenija je proti ZDA igrala brez kaznovanega Roberta Saboliča. Tako je Žiga Jeglič zaigral v napadu z Anžetom Kopitarjem, Rok Tičar pa je moči združil z Janom Muršakom.

Nelson dvakrat premagal Kristana
Američani so hitro stisnili slovenske hokejiste pred njihova vrata. Robert Kirstan je bil v uvodnih minutah kar nekajkrat na preizkušnji. Prvih pet strelov mu je uspelo zaustaviti – izkazal se je predvsem ob koncu četrte minute, ko je ubranil poskus Andersa Leeja, ki je z leve strani streljal v protinapadu, - v peti minuti pa je prvič moral pobrati ploščico iz svoje mreže.

Po obleganju slovenskih vrat je Brock Nelson nevarno poskusil, a je bil Kristan na mestu. Za vrati je do ploščka prišel Mike Reilly. Njega je pokril Klemen Pretnar, povsem pa so risi pozabili na Nelsona, ki je ostal sam pred Kristanom. Reilly mu je podal, Nelson pa je brez težav ploščico pospravil v mrežo. Zamudil je Miha Štebih. Po dobljenem zadetku se je Slovenija enakovredneje kosala z ZDA. Dve lepi priložnosti je imel Žiga Pance, ki je najprej lepo kombiniral z Muršakom, nekaj minut pozneje pa ga je našel še Kopitar, a je bil obakrat na mestu Connor Hellebuyck.

Odlična druga tretjina
Slovenska obramba je bil dvakrat na veliki preizkušnji, ko je igrala z igralcem manj na ledu. Prvič si je kazen prislužila po nespametni napaki, ko je bilo ob nepravilni menjavi naenkrat na ledeni ploskvi devet risov. Le dobro minuto po tej kazni si je dve minuti prislužil že Tomaž Razingar. Američani so pritisnili in v 17. minuti je z modre linije sprožil Justin Faulk, zadel Trevorja Lewisa, ki je stal pred Kristanom, ploščica pa se je odbila do Nelsona, ki je bil znova sam in mu ni bilo težko zadeti prazne mreže.

Po prihodu iz garderobe so risi zaigrali bistveno bolje in si hitro tudi priigrali nekaj priložnosti. Najlepšo je izpeljal drugi napad. Muršak je mojstrsko preigraval in v protinapad poslal Panceta, ki je potem podal Tičarju, a se je z izvrstno obrambo izkazal Hellebuyck. Ameriški vratar je bil – po 140 minutah – brez moči ob koncu sedme minute nadaljevanja. Pretnar je pred slovenskimi vrati ujel ploščico, si jo spustil na led in podal na levo stran Kenu Ograjenšku, ki je 's prve' našel Aleša Mušiča. Edini reprezentant, ki igra v domovini, je zadrsal po sredini in se podobno kot proti Belorusiji znašel iz oči v oči z vratarjem. Tokrat je odlično streljal ter z močnim in zelo natančnim strelom ploščico pospravil pod prečko.

Eichel postavil končni izid
Dvakrat je Slovenija imela igralca več na ledu, a številčne prednosti ni izkoristila, čeprav je dobro odigrala in ves čas ogrožala ameriška vrata. Ob izključitvi dvakratnega strelca Nelsona je po lepi kombinaciji Muršak odbito ploščico poskušal spraviti v nepokrito mrežo, a je pravočasno posredoval branilec Connor Murphy, nekajkrat pa se je izkazal Hellebuyck. Ob drugem slovenskem "powerplayu" so imele tudi ZDA veliko priložnost, a je Mark Arcobello zadel le okvir vrat. Slovenija je v teh 20 minutah sprožila osem strelov, Američani pa le tri. To je bila tudi najboljša tretjina risov v Ostravi.

Po spodbudni drugi tretjini je takoj v nadaljevanju sledil šok. Po vsega minuti in devetih sekundah je po prodoru Lewisa slovenska obramba pozabila na kar dva ameriška hokejista. Nelson je streljal proti praznim vratom, ploščica pa je vmes zadela še Jacka Eichela in končala v mreži. Slovenija je potem vse moči usmerila v napad, a so bili znova neučinkoviti, za nameček pa je bila obramba ZDA na čelu z izvrstnim Hellebuyckom na mestu.

V Ostravi ima svojega poročevalca tudi MMC. To je Toni Gruden, ki ga lahko spremljate tudi na Twitterju.

Skupina B, 6. krog:
SLOVENIJA - ZDA
1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Mušič 27.; Nelson 5., 17., Eichel 42.

SLOVAŠKA - RUSIJA
2:3 (1:0, 0:1, 1:1) - v podaljšku
Kopecky 6., Gaborik 50.; Mozjakin 28., Tarasenko 42., Panarin 63.

Ponedeljek ob 16.15:
FINSKA - BELORUSIJA

Lestvica:               * *            
ZDA                6  5 0 0 1 17:10 15 
RUSIJA             6  4 1 0 1 28:13 14 
FINSKA             5  4 0 0 1 16:5  12 
BELORUSIJA         5  3 0 1 1 15:14 10 
SLOVAŠKA           6  1 2 1 2 13:14  8 
NORVEŠKA           6  2 0 0 4 10:20  6 
DANSKA             6  1 0 1 4 10:19  4 
SLOVENIJA          6  0 0 0 6  8:22  0 
                                       
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
* - poraz po podaljšku/kaz. strelih    

Odpri razširjeno statistiko v novem oknu


Skupina A, 6. krog:
NEMČIJA - ČEŠKA
2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Pietta 8., Wolf 24.; Vondrka 14., Koukal 26., Voraček 28., Jagr 56.

ŠVICA - KANADA
2:7 (1:2, 0:3, 1:2)
Trachsler 7., Brunner 43.; Seguin 1., Mackinnon 20., Ekblad 28., Eberke 40., Eakin 40., Couturier 53., Giroux 58.

Ponedeljek ob 16.15:
NEMČIJA - AVSTRIJA

Lestvica:              * *            
KANADA            6  6 0 0 0 39:13 18 
ŠVEDSKA           6  3 2 0 1 30:17 13 
ČEŠKA             6  4 0 1 1 25:17 13 
ŠVICA             6  2 0 3 1 11:16  9 
NEMČIJA           6  2 0 0 4  9:21  6 
LATVIJA           6  0 2 0 4  9:22  4 
FRANCIJA          5  1 0 0 4  8:14  3 
AVSTRIJA          5  0 1 1 3  6:17  3 
                                      
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih   
* - poraz po podaljšku/kaz. strelih