"Pred devetimi meseci se je začelo in zdaj se je končalo najtežje leto mojega življenja! Prvaki!" je Andrej Tavželj zapisal pod šampionsko sliko, ki jo je objavil na Twitterju po dvigu pokala Bratina. Foto: Twitter/AndrejTavzelj
Andrej Tavželj in Peter Ölvecky v Sočiju
Selektor Kopitar je potrdil, da bo v Ostravo peljal devet branilcev in da se bo igralo s štirimi branilskimi pari. Foto: Reuters

Toros iz mesta ob reki Kama iz republike Baškortostan je s četrtkovo zmago z 2:0 prišel do 4:2 v zmagah v finalu proti Ižstalu Iževsku. Ta je bil favorit finala Višje hokejske lige, saj je redni del končal na 2. mestu, medtem ko je bil Toros šele osmi, a kljub temu so v Neftekamsku proslavili še tretji naslov prvaka v zadnjih štirih letih.

Tretji prvak med reprezentanti za SP
Tavželj je tako nasledil reprezentančnega in branilskega kolega Sabahudina Kovačevića, ki je lani dvignil pokal Bratina s Sariarka Karagandijem, ki sicer domuje v Kazahstanu. Tavželj je bil pred dvema letoma z Rouenom tudi prvak Francije. V sezoni 2014/15 se izmed reprezentantov z naslovom prvaka sicer ponašata samo še dva hokejista: Luka Gračnar je s Salzburgom osvojil Ebel, Boštjan Goličič pa z Gapom francosko prvenstvo.

V končnici igral dve minuti več kot prej
31-letnik iz Kovorja v občini Tržič velja za igralca, ki je osredotočen na branilske naloge. Na 40 tekmah rednega dela je Tavželj dosegel en gol in prispeval štiri podaje ob 32 kazenskih minutah in povprečno 16:36 igralnega časa. V končnici je "Tava" na 20 tekmah k naslovu prvaka dodal gol in pet podaj ter si nabral vsega šest kazenskih minut, ob tem povprečno odigral 18:31 na tekmo, s čimer je bil drugi branilec Torosa.

Kateri branilec bo ostal brez Ostrave?
Zdaj čaka Tavžlja 3.500 km dolga pot nazaj v domovino, kjer ga pričakujejo reprezentančni kolegi, ki končujejo priprave na majsko svetovno prvenstvo elitne divizije v hokeju. Po Tavžljevem prihodu bodo risi v polni postavi, nato bo moral selektor Matjaž Kopitar narediti še zadnji rez - izmed deseterice bo brez nastopa na SP-ju v Ostravi ostal en branilec.

Kazahstanci že nazaj med elito
Svetovnega prvenstva drugega razreda mednarodnega hokeja še ni konec, a Kazahstan si je v Krakovu že priigral novo vrnitev med elito. V četrtek so Kazahi s 3:2 premagali Poljsko in že osvojili 1. mesto SP-ja Divizije I skupine A. O drugem potniku za SP 2016 v Rusiji bo odločal sobotni dvoboj Poljska - Madžarska.