Gašper Krošelj je v prvi tretjini tekme proti Švici dobil štiri gole, precej boljšo predstavo pa je pokazal na tekmi proti Kanadi. Foto: Reuters
Gašper Krošelj je v prvi tretjini tekme proti Švici dobil štiri gole, precej boljšo predstavo pa je pokazal na tekmi proti Kanadi. Foto: Reuters
Ivo Jan je 11. maja leta 2005 v odločilni tekmi za obstanek na svetovnem prvenstvu dosegel hat-trick proti Avstriji. Slovenija je v Innsbrucku zmagala s 6:2 in s tem tudi naslednje leto igrala med elito. Foto: Reuters
Tomaž Razingar, kapetan Slovenije na tekmi s Slovaško
Tomaž Razingar je bil s Slovenijo zadnjič na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma, ko so risi v Ostravi izpadli iz kluba najboljših. Zdaj za reprezentanco navija z domačega naslonjača: "Lepo je gledati, ker se Slovenija dobro kosa s hokejskimi velesilami in sem na neki način ponosen na fante." Foto: Reuters
Rise v torek čaka velik test z Norvežani

"Po visokem zaostanku proti Švici se je Slovenija vrnila, in to je res dobro. Proti Kanadi tako in tako nihče ni pričakoval ugodnega rezultata. Bistveno je, da igralci ostanejo nepoškodovani, da bo Nik (Zupančič) za najpomembnejše tekme sestavil ekipo tako, kot si je zamislil," nam je povedal Zupančičev predhodnik na selektorski klopi Matjaž Kopitar, ki mu v treh poskusih (2011, 2013, 2015) s Slovenijo ni uspelo obstati v elitni skupini svetovnega hokeja: "Slovenija nenehno dokazuje, da lahko igra z vsemi najboljšimi reprezentancami, in čas je, da ji uspe obstati med elito. Norveška, Belorusija in tudi Francija so realno premagljive ekipe."

Norvežani proti Švici niso navdušili
Danes ob 16.15 rise čaka Norveška, ki je Slovenijo tako leta 2013 kot leta 2015 na SP-ju premagala s 3:1. Norvežani igrajo trdo, so zelo dobri drsalci. Ivo Jan, nekdanji dolgoletni reprezentant, pričakuje izenačeno tekmo: "Norvežane sem gledal na tekmi s Švico. Če primerjamo slovenske in norveške hokejiste, ni velikih odstopanj. Igrajo v podobnih ligah in na podobni ravni. Sloveniji na tem SP-ju morda manjka le malo discipline, a pravi kazalnik pripravljenosti bo prav Norveška. Veliko bo ob poškodovanem Pancetu in kaznovanem Jegliču odvisno od vratarjev. Gašper Krošelj je proti Kanadi branil zelo dobro. Po tisti uvodni tretjini proti Švicarjem je potreboval takšno tekmo, zato so ga tudi pustili na ledu vso tekmo. Da pridobi samozavest pred Norveško."

Ni pošteno kritizirati od doma
Koga torej postaviti v vrata, Gašperja Krošlja ali Matijo Pintariča? Za Matjaža Kopitarja je Krošelj prvi slovenski vratar: "Dokazuje, da je na visoki ravni. Že prej je bil vrhunski, ampak smo imeli Roberta Kristana, Luka Gračner pa je bil prvi vratar Salzburga. Zame je Gašper Krošelj številka ena." Na vprašanje, ali bi lahko izpostavil kakšno pomanjkljivost, ki jo je na prvih dveh tekmah v Parizu opazil v slovenski izbrani vrsti, Kopitar ni želel biti konkreten: "Ni pošteno dajati takšnih ocen od doma. Vem, da se vsi maksimalno trudijo, mi pa jih moramo le podpirati."

Jeza se je zrcalila na obrazih
Pogovarjali smo se še z enim nekdanjim asom slovenskega hokeja Tomažem Razingarjem, ki prav tako meni, da je Slovenija proti Švici odigrala bolje kot Norveška. "Res je, da je bil slovenski začetek slab, a v naslednjih dveh tretjinah je bila to vrhunska predstava. Slovenija je bila od Švice boljša tudi v podaljšku in škoda, da ni osvojila še bonus točke." Razingar dobro ve, kakšen šok pomeni za ekipo, če se prvenstvo začne s tako slabo prvo tretjino (4:0): "Fantje imajo za seboj več kot mesec priprav. Ko garaš toliko časa in doživiš takšno tretjino, si zelo jezen, ker si veliko časa vložil v pripravo. Prisotna je bila jeza, to se je videlo na obrazih. Vedeli so, da znajo igrati bolje, kar so potem dokazali."

Na SP-ju ne moreš kalkulirati
Ivo Jan je po prvi tretjini tekme s Švico že zelo dvomil o tem, da bi Slovenija lahko iztržila kaj drugega od poraza: "Bil sem zelo skeptičen. K sreči je v nadaljevanju Slovenija pridobivala samozavest, imela niti igre v svojih palicah, power play je dobro deloval." Čeprav realnih možnosti za zmago ni bilo, se je Slovenija na polno lotila tudi tekme s Kanado. Ni hranila moči za Norveško, tovrstnega računanja ni bilo: "Tega si ne moreš privoščiti na takšnem turnirju. No, morda le v kakšne dvoboje ne greš tako ostro, kot bi šel, če bi se lomil rezultat," pravi Ivo Jan.

Jeglič lahko vesel, da ni dobil hujše kazni
Vsi naši sogovorniki so prepričani, da ima Slovenija dovolj kakovosti, da prvič po letu 2005 obstane med najboljšimi. Razingar: "Francija je presenetljivo premagala Finsko, ob res dobrem dnevu pa jo lahko tudi Slovenija zagode velesilam. Odprto bodo šli v vsako tekmo. So v kakovostnih klubih, so samozavestni. Proti velesili Kanadi se je videlo, kako hitro je lahko Slovenija nevarna za gol." Škoda le, da danes ne bo mogel pomagati kaznovani Žiga Jeglič. "Je eden od nosilcev reprezentance in njegova odsotnost se pozna. Veseli smo lahko, da je dobil le dve tekmi kazni. Ko se bo po kazni vrnil, verjamem, da se bo odkupil za to neprijetnost," meni Razingar. Tudi Ivo Jan se strinja, da kazen ni bila prestroga: "Verjamem mu, da tega ni storil nalašč, a vseeno bi lahko odreagiral malce drugače. Očitno so bila kriva čustva, a po moji oceni je bilo to nepotrebno."

Rise v torek čaka velik test z Norvežani