Dany Gelinas bo po lanski katastrofalni sezoni skušal zeleno-bele znova popeljati na prave tirnice. Foto:
Dany Gelinas bo po lanski katastrofalni sezoni skušal zeleno-bele znova popeljati na prave tirnice. Foto:
Dany Gelinas
Gelinas zagovarja predvsem trdo delo in nobenih odstopanj. Foto: MMC RTV SLO
Frank Banham
Eden glavnih adutov Gelinasa bo vsekakor ostrostrelec Frank Banham. Foto: Iztok Novak

43-letni Kanadčan je zelo prizadeven in neizprosen do sebe in igralcev. Ljubljane ni zapustil od maja, ko je prevzel vodenje zmajev. Družina je ostala doma na jugu Francije. Želi si imeti popoln nadzor na ledu in zunaj njega. V prenovljeni garderobi v dvorani Tivoli je kar sam določil sedežni red, igralci morajo skrbeti za čistočo v slačilnici, drugače jih čaka denarna kazen. Po zmagi nad železarji z 2:1 je nekaj svojih varovancev poklical v sobo poleg garderobe in jim na štiri oči razložil napake. Zanima ga prav vsaka podrobnost, ničesar ne želi prepustiti naključju.
Zmaje čaka še sedem pripravljalnih tekem. Po dveh tekmah v Švici (v petek so z Lausanne remizirali 2:2, sledi še tekma s Fribourgom) jih naslednji konec tedna čaka Poletna liga na Bledu, pred začetkom Lige Ebel 11. septembra v Beljaku pa še turnir v Szekesfehervarju.


Za vami sta dve pripravljani tekmi z Jesenicami. To so vedno pomembne tekme za navijače. Po torkovem remiju (2:2) ste v Tivoliju prišli do prve zmage na prijateljskih tekmah (2:1). Ste zadovoljni s svojimi varovanci?
Sem zadovoljen. Ekipa se je zelo trudila. Na drugi tekmi smo igrali bolje kot na Jesenicah. V prvih dveh tretjinah nam je šlo dobro, potem pa se je poznalo, da je bilo zelo vroče v dvorani, led je bil mehek. To je zelo lepa zmaga, predvsem za vzdušje. Tudi na Jesenicah smo se vrnili po zaostanku z 0:2. To je zelo dobro, trdo delo se obrestuje.

Znan ste kot trener, ki zahteva trdo delo, veliko se posvečate analizam. Prejšnji trener Randy Edmonds Vam je bil malce podoben, pred njim pa je bil pravi zabavljač Mike Posma, a prav on je imel največji uspeh z Olimpijo. Popeljal jo je na prag naslova v Ligi Ebel. Kakšen tip trenerja je primeren za ta klub in te igralce?
Dobro se razumem z igralci. Delo prejšnjih trenerjev me ne zadeva. Imam svoj način dela in sem imel s takim delom tudi uspeh. Rad imam vse strukturirano. Ne maram, da se stvari odvijajo kar same od sebe. Če si izgubljen, potrebuješ načrt. Nisem izgubljen, tudi ekipa ni.

Igralce radi podrobno spoznavate tudi zunaj ledenih ploskev, ne samo na igrišču. Mislite, da je to prava skupina fantov za uspeh?
Veliko dela nam je še preostalo, smo pa na pravi poti. Nismo še na cilju. Zdaj šele igramo, ničesar še nismo osvojili. Zdaj ni čas, da bi sanjali, treba se je osredotočiti na bistvo. Ne smemo biti arogantni.

Po tistem velikem finalu marca 2008 so bila pričakovanja pred lansko sezono zares velika. Moštvo ni doseglo pravih izidov. Največji razlog za slabo sezono je bil morda v slabih pripravah. Letos je to videti drugače, sta celo prvi v skupini v teku na Rožnik.
Najpomembnejša stvar v življenju je, da v nekaj trdno verjameš. Če trdo delaš, se lahko prav vse zgodi. Če ne delaš, se ne bo samo zgodilo nič. Tudi jaz garam, zato da mi ne bi nekdo očital, da igralcem samo ukazujem. Fantje trenirajo že od maja, ko sem jih prišel pogledat. Junija sem naredil še nekaj testov, od 20. julija pa vsi skupaj treniramo. Rad tečem z njimi in jih spremljam, verjamem v delo.

Nekaj ključnih tujcev se je vrnilo (Frank Banham, Kevin Mitchell in Brendan Yarema), dobili ste novega vratarja Norma Maracla in tudi enega izmed najboljših slovenskih hokejistov Iva Jana. Ste zadovoljni z igralskim kadrom?
Vsi fantje so se dobro ujeli. Nikakor ne sme nihče izstopati iz skupine. Če nekdo preveč izstopa, ga bomo vključili nazaj v ekipo.

Vabljeni k branju bloga Tonija Grudna: Zakaj sem pogrešal hokej?

Olimpija je že vse od marca 2007 brez lovorike. Jesenice so osvojile zadnja dva domača naslova, letos mora biti vaš cilj naslov državnega prvaka in uvrstitev v končnico Lige Ebel. Čutite kakšen poseben pritisk, navijači so že nestrpni.
Nič ni mogoče doseči, če si ne zadaš nemogočih ciljev. Naš prvi cilj je uvrstitev v končnico Lige Ebel, potem pa bomo hoteli tam tudi nekaj narediti. Naš cilj ni samo udeležba v končnici. Šele nato bomo razmišljali o slovenskem prvenstvu, je pa naslov vsekakor cilj. Naš glavni cilj je zmagovati in narediti vse, kar je potrebno, za zmago.

Sezono boste začeli v Beljaku, potem pa vas čaka tekma proti Jesenicam 13. septembra v Tivoliju, ki bo najbrž nabito poln. Kako bi ocenili začetni razpored v Ligi Ebel?
Vsak štart je težak, če nisi pripravljen. Začetek prvenstva je vedno izjemno pomemben. Lahko te razbremeni, lahko pa ti tudi naloži še dodaten pritisk. Če bi rekel, da je to lahek razpored, bi to pomenilo, da ne spoštujem naših nasprotnikov. Ne bom dal priložnosti nasprotnikom, da bi z našim podcenjevanjem še pridobili motivacijo. Spoštujem vse tekmece. Beljak, Jesenice in Gradec niso prav nič lažji tekmeci od Salzburga, Dunaja in Linza. Za nas je najbolj pomembno, da pridemo dobro iz štartnih blokov, potem bo vse lažje.