Švicarski hokejisti so največje presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije na Danskem. Foto: Reuters
Švicarski hokejisti so največje presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije na Danskem. Foto: Reuters
Švedski hokejisti so se znesli nad Američani, čeprav so ti na vrata sprožili še enkrat več strelov. Foto: Reuters
Takole je Viktor Arvidsson načel ameriško mrežo. Foto: Reuters
Neverjetna predstava Andersa Nilssona! Švedski vratar je ubranil vseh 41 strelov nasprotnika! Foto: Reuters
Za zlato odličje Švedska in Švica

To je bila za Švede že 44. zmaga nad omenjenim nasprotnikom v vseh tekmovanjih, do danes so se z izbrano vrsto Združenih držav Amerike pomerili 68-krat.

Kljub visoki zmagi Švedske pa tekma vseeno ni bila tako enostranska, kot se morda zdi na prvi pogled. Američani še zdaleč niso bili lahek nasprotnik, ki pa jim nikakor ni uspelo ploščka spraviti za hrbet zares izjemnega vratarja Andersa Nilssona, ki je branil vse (ne)mogoče in je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Da Američani niso bili lahek nasprotnik, priča tudi podatek, da so na Nilssonova vrata sprožili kar 41 strelov (Švedi le več kot pol manj – 20).

Američani na prvi odmor z –1
Švedi, ki na Danskem branijo naslov svetovnih prvakov izpred leta dni, so prvi temelj za zmago položili v 15. minuti, ko je zadel Viktor Arvidsson. Hokejist, ki si kruh služi v Ligi NHL pri Nashvillu, je iz neposredne bližine plošček zabil v prazno mrežo. Američani so do odmora držali minimalni zaostanek, v drugi tretjini pa so jih Švedi popolnoma nadigrali. V 28. minuti je Magnus Pääjärvi zadel ob vratnici po odbitem strelu Mikaela Backlunda.

Švedi v 11 sekundah do dveh golov
Sledila sta dva zadetka v razmiku 11 sekund, oba sta padla v 31. minuti. Najprej je Patric Hörnqvist po Backlundovi podaji zadel iz zapestja in unovčil prednost igralca več na ledu po izključitvi Johnnyja Gaudreauja, hip zatem je prednost na 4:0 iz protinapada povišal Mattias Janmark-Nylen.

Še drugi gol Arvidssona
Američani so bili premagani, preostalo jim ni nič drugega, kot da poskusijo na vse ali nič. Iz igre so 'potegnili' vratarja, zaigrali s šestimi hokejisti na ledu, a taktika se jim ni obrestovala. 'Petarda' je odjeknila v 52. minuti, ko je prazno mrežo z drugim zadetkom na tekmi zatresel Arvidsson. Končni izid je šest minut pozneje postavil Adrian Kempe.

Šok za Kanado: Švica v finale
Švicarji medtem nadaljujejo svoj pohod proti vrhu. Potem ko so v četrtfinalu presenetili Fince, so tokrat za finalno vstopnico izločili še Kanadčane. Mrežo kanadske ekipe je ob koncu prve tretjine načel Tristan Scherwey. Hokejist, ki si kruh služi v Bernu, je sijajno oddrsal proti vratom nasprotnika in zadel z močnim diagonalnim strelom iz zapestja. Kanadčani so prek Boja Horvata izid v drugi tretjini izenačili, a so Švicarji še pred naslednjim odmorom znova smuknili v vodstvo. V igri z igralcem več – zaradi zadrževanja s palico je bil izključen Joel Edmundson – je po podaji z desne zadel Gregory Hofmann. Na 3:1 je prednost v uvodnih minutah zadnje tretjine povišal Gaetan Haas. Tudi tokrat so Švicarji zadeli v power playu, Haas je strel Svena Andrighetta spretno preusmeril za hrbet nemočnega vratarja Darcyja Kuemperja v mrežo.

Kanadčanom je zaostanek v končnici rednega dela uspelo znižati, potem ko je po podaji Connorja McDavida zadel Colton Parayko, a za vrnitev in morebiten podaljšek jim je zmanjkalo časa.

SP elitne divizije 2018, polfinale:
ŠVEDSKA - ZDA
6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Arvidsson 15., 52., Pääjärvi 28., Hörnqvist 31., Janmark-Nylen 31., Kempe 58.

Obrambe: Nilsson 41; Kinkaid 14.


Kanada - ŠVICA
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Horvat 28., Parayko 58.; Scherwey 19., Hofmann 30., Haas 45.

Obrambe: Kuemper 14; Genoni 26.


Tekma za 3. mesto, nedelja ob 15.45:
ZDA - KANADA

Finale, ob 20.15:
ŠVEDSKA - ŠVICA

Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Za zlato odličje Švedska in Švica