Toni Tišlar je pojasnil težave mladinskega pogona. Številni igralci so iz mlade ekipe napredovali in zdaj igrajo v uglednih tujih klubih. Foto: MMC RTV SLO
Toni Tišlar je pojasnil težave mladinskega pogona. Številni igralci so iz mlade ekipe napredovali in zdaj igrajo v uglednih tujih klubih. Foto: MMC RTV SLO

Banke nam ne bodo več odobrile premostitvenega posojila. Odvisni smo le od pokroviteljev in izkupička od prodaje vstopnic. To je kruta realnost. "Štukamo" konec s koncem.

Slavko Kanalec
Slavko Kanalec
Slavko Kanalec je v zadnjih tednih pojasnjeval številne zaplete na Jesenicah. Ostaja optimist in vidi luč na koncu predora. Foto: MMC RTV SLO

Na Jesenicah nam dvorana ne omogoča šova, a to se bo spremenilo ob prenovi. Ne moremo ugasniti luči ob predstavitvi igralcev. Če bi jih, bi potem ponovno prižiganje trajalo 20 minut. V dvorani je tudi mraz. Ljudem je res treba nekaj več dati, trenutno jim dajemo lahko le zmago ali poraz.

Slavko Kanalec na hokejskem športnem forumu, ki je bil v Ljubljani v sredo zvečer. Več o tem lahko preberete v petek zjutraj.
Michal Fikrt
Michal Fikrt je eden redkih tujcev, ki vztraja. Večina jih je zaradi zamujanja pri izplačilih zapustila klub. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Športni izziv o problemih jeseniškega hokeja

Predsednik Acronija Jesenic Slavko Kanalec in trener mladinskega pogona Toni Tišlar sta se zapletla v zelo zanimiv pogovor z voditeljico Polono Bertoncelj, o celotni sliki slovenskega hokeja pa je spregovoril predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec.

V Podmežakli so izmed tujcev ostali le še vratar Michal Fikrt, Antti Pusa in Henrik Petre, ki se je vrnil. Vsi drugi so sredi sezone zapustili Jesenice zaradi nerednih izplačil. V torek zvečer je odjeknila novica, da prihajata Američan Jonathan Juliano in Slovak Rastislav Gašpar (njegov prihod je zdaj preklican, saj mora na operacijo ramena). "S pogodbami imamo pokrite načrtovane odhodke. Na zadnjih tekmah se je izkazalo, da nam primajkuje mož v polju in potrebne so bile nove poteze, pa čeprav v omejenem obsegu. Igra mora biti atraktivna, mladim fantom je treba pomagati. Finančno konstrukcijo za sezono mi imamo, z odhodom tujcev mi nimamo obveznosti in sredstva so," je pojasnil Kanalec.

Vse bistveno se dogaja v zakulisju
"Zavedamo se, da moramo urediti profesionalizacijo kluba, potem bodo stvari bolje tekle. Trenutno smo sredi sanacijskega postopka. Veliko smo naredili na transparentnosti poslovanja kluba in zniževanju stroškov. V preteklosti je bilo narejenih veliko zgrešenih potez. Zadnji odhod tujcev je posledica razčiščevanja zadev z agenti. Kar se vidi na ledeni ploskvi, je tisto površje. Vse bistveno se dogaja spodaj. Dogajanja v zakulisju niso vedno zdrava. Določeni akterji kažejo mišice in škodujejo klubu," je nadaljeval predsednik železarjev, ki to funkcijo opravlja zadnja tri leta.

Dno je bilo doseženo pred tremi leti
"Veliko se govori o doseganju dna. Ta klub je dno dosegel po sezoni 2007/08, ko je bilo dolgov 1.700.000 evrov. Takrat se je porabilo preveč denarja. To je dejstvo, prek katerega ni mogoče iti. V tem trenutku pokrivamo oktobrske plače. September in avgust sta poravnana, nakazanih je že bilo del oktobrskih plač. Upravni odbor in vsi sodelavci smo prepričani, da bomo sezono pripeljali do konca," je še dodal Kanalec, ki je v zadnjem mesecu dni močno na udaru.

Predsednik se zaveda, da se slab glas na žalost prehitro širi: "Naš klub ima negativen sloves v Ligi Ebel. Sproti skušamo vse pojasniti, vodstvo lige razume položaj in nas podpira. Hokejski svet je res majhen, dejansko je veliko negativne publicitete o nas. Nekaj je upravičene, veliko pa tudi popolnoma neupravičene."

Vsa dogajanja seveda spremljajo tudi pri HZS-ju. "Spremljamo dogodke na Jesenicah. Prepričan sem, da bo vodstvo kluba zmoglo premagati te težave. Pred reprezentanco so novi izzivi, decembra je turnir v Ljubljani. Aprila je na sporedu svetovno prvenstvo. Prepričan sem, da se bodo stvari do takrat razjasnile in da bo Slovenija takrat nastopala v najboljši postavi, " je optimističen Rakovec.

Jesenice trenutno niso konkurenčne
Tišlar je predstavil probleme mladinskega pogona. Na zadnjih tekmah je v Ligi Ebel zaigral Nik Pem, ki je 30. avgusta dopolnil šele 16 let! "Igralci iz druge ekipe Jesenic še niso dorasli igri v prvem moštvu. Zdaj igra celo eden izmed mojih kadetov, kar se mi zdi res nesmiselno. On mora igrati svojo kategorijo, ne pa reševati položaja v prvem moštvu. Imamo šest igralcev do 20 let, ki so trenutno pri drugih klubih, čeprav bi jih nujno potrebovali pri Acroniju Jesenicah," je poudaril Tišlar, ki je pri 17 letih zaigral za prvo moštvo Jesenic. "Takrat je bil to popolnoma drug nivo hokeja, bilo je veliko manj tujcev. Zdaj se igra Liga Ebel, kjer igra Medveščak s 15 tujci in vsa močna avstrijska moštva. Acroni Jesenice ta trenutek niso konkurenčne. S tako mladimi igralci ni mogoče priti do pravega izida."

Lani so mladi Jeseničani morali izstopiti iz DP-ja
"Druga ekipa je lansko sezono morala izstopiti iz državnega prvenstva. Ni bilo več sredstev, da bi pokrivali prevoze. Stvar se je ponovila na začetku nove sezone, vse do zadnjega dne sploh nismo vedeli, ali se bomo prijavili za tekmovanje v SloHokej ligi. Od trenerjev na Bledu sem slišal, da bi preselili drugo jeseniško ekipo na Bled," je o zares velikih težavah spregovoril Tišlar.

"Dobil sem informacijo, da drugo jeseniško ekipo polovico financira Acroni, polovico stroškov pa krijejo sami. Ob vseh prihodih in odhodih tujcev, ki jim bo treba neki del plačati, mislim, da ni problem dati 25.000 evrov za mlado ekipo, ki bi s tem lahko igrala do konca sezone," je povedal Tišlar, ki je poudaril, da imajo slovenski hokejisti vsekakor trdo kožo in so pripravljeni marsikaj potrpeti.

Preskakovanje kategorij le škodi
"Mi smo odvisni od Acronija Jesenic, sploh na težjih tekmah. Partizan ima deset reprezentantov in enostavno mladinci ne morejo igrati take tekme. Nimamo zavarovanja, če se mladinec na taki tekmi poškoduje. Fantje enostavno ne morejo igrati dve kategorije višjega tekmovanja. Fizično in psihično niso dovolj pripravljeni na to," je še dodal nekdanji izjemni napadalec, ki je neizbrisen pečat pustil pri obeh najboljših slovenskih ekipah.

Kanalec mu je hitro odgovoril: "Nekateri domači igralci so res premladi. Trenerski štab ta vprašanja v sodelovanju s trenerji drugega moštva sproti rešuje. Prepričan sem, da bodo uskladili mnenja. Nikoli ni bilo dogovorov, da bi selili drugo ekipo na Bled. To lahko odločno zavrnem."

Rešitve vidi tudi predsednik HZS-ja Rakovec: "Strinjam se, da to ni dobro za razvoj mladih športnikov. Treba se bo sistemsko lotiti problema. S strokovnim svetom in široko bazo trenerjev bo to mogoče. Potreben je počasen razvoj, in ne preskakovanje razredov."

Navijači niso dolžni zbirati denarja
Veliko se je v zadnjih dneh govorilo tudi o akciji navijačev, ki zbirajo denar za pomoč igralcem. "Navijači bodo klubu najbolj pomagali, če bodo na tekme hodili. Mi imamo dialog z navijači, pred sezono se pogovarjamo, koliko vstopnic bo na voljo zastonj. Igralci imajo pogodbo z upravo kluba, ki bo letne pogodbe izplačala. Uprava misli, da igralci ne potrebujejo nobene miloščine. Z veliko muko smo sposobni preskrbeti vse potrebne zadeve in izpeljati sezono. Ta sredstva bi bilo smiselno nameniti mladim igralcem. Plače mora priskrbeti uprava," je povedal Kanalec.

"Ni mi všeč, da navijači zdaj zbirajo denar. Tega jim ni treba. Vemo, kakšen je položaj na Jesenicah, naj imajo denar raje zase. To mora rešiti upravni odbor kluba," je sklenil Tišlar, ki je zagotovil, da se bodo pri klubu Jesenice mladi trudili vzgojiti čim več hokejistov za prvo ekipo, čeprav je to vsako leto težje ob majhnih sredstvih.

O plakatih proti legendarnemu Šuvaku
Navijači so že večkrat izrazili nezadovoljstvo ob dogodkih v jeseniškem klubu: "V preteklosti smo se premalo ostro odzvali na plakate, ki so bili namenjeni prejšnjemu športnemu direktorju. Gospoda Šuvaka še vedno cenim in ga spoštujam kot športno legendo. Navijači nimajo pravice obešati plakatov proti takim legendam. Novembra in decembra se pritiski na Jesenicah pritiski stopnjujejo in takrat je tudi Šuvak odšel," je razložil Kanalec, ki bi želel imeti odprto tudi novo tribuno: "Uprava hokejskega kluba s to tribuno nima nič. Mi zgolj uporabljamo dvorano."

"Ko sem klub prevzel, sem moral biti optimist. Če bi bil pesimist, se v tako zgodbo ne bi spustil. To je bil izziv. Poleg jeklarstva je hokej zelo pomemebna stvar na Jesenicah. Ta šport moramo ohraniti," je sklenil predsednik Acronija Jesenic.

Banke nam ne bodo več odobrile premostitvenega posojila. Odvisni smo le od pokroviteljev in izkupička od prodaje vstopnic. To je kruta realnost. "Štukamo" konec s koncem.

Slavko Kanalec

Na Jesenicah nam dvorana ne omogoča šova, a to se bo spremenilo ob prenovi. Ne moremo ugasniti luči ob predstavitvi igralcev. Če bi jih, bi potem ponovno prižiganje trajalo 20 minut. V dvorani je tudi mraz. Ljudem je res treba nekaj več dati, trenutno jim dajemo lahko le zmago ali poraz.

Slavko Kanalec na hokejskem športnem forumu, ki je bil v Ljubljani v sredo zvečer. Več o tem lahko preberete v petek zjutraj.
Športni izziv o problemih jeseniškega hokeja