Sabahudin Kovačević je bil junak srečanja z devma zadetkoma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sabahudin Kovačević je bil junak srečanja z devma zadetkoma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Hočevar
Andrej Hočevar je zaklenil vrata in za piko na i dosegel še šesti gol za rise. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Belorusija je imela v postavi tri igralce iz Bratislave (Sergej Drozd, Oleg Goroško in Sergej Kolosov), risi pa so na najlepši možen način vsaj malce pozabili na grenak spomin s svetovnega prvenstva, ko so na odločilni tekmi za obstanek med elito klonili z 1:7.
Vse odločeno že po pol ure
V 13. minuti je imela Slovenija igralca več, na kazenski klopi je sedel Sergej Janovski. Po podaji Tomaža Razingarja je bil natančen Sabahudin Kovačević. 38 sekund pred koncem uvodne tretjine je bil natančen še Žiga Pance po podaji Jake Ankersta.
V 25. minuti je bil Kovačević še drugič natančen ob "power playu", na 4:0 pa je povišal Igor Cvetek. Po četrtem prejetem zadetku je Dmirija Milčakova v vratih zamenjal Igor Brikun.
Hočevar zbral 39 obramb in dosegel celo gol
Gostitelji so bili zelo nedisciplinirani, na začetku zadnje tretjine so imeli dva igralca manj na ledu. Edo Terglav je v 45. minuti izkoristil podajo kapetana Tomaža Razingarja. V 47. minuti bi Kovačevič kmalu prišel do "hat-tricka", a mu je veselje ob igri 4:3 preprečila vratnica.
Končni izid je nato dosegel eden od junakov tekme Andrej Hočevar. Domači so ob številčni prednosti iz igre potegnili vratarja. Po strelu Belorusije je Hočevar strel ubranil, plošček pa se je odbil na drugo stran, točno v mrežo domačih (glej video dneva).
Belorusi so desetkrat igrali z igralcem več, a gola niso dosegli. Slovenci so izkoristili tri "power playe" izmed desetih. Izjemen je bil Hočevar, ki je zaklenil vrata, zbral je kar 39 obramb.
Selektor Matjaž Kopitar je v Gomel popeljal 24 igralcev, ki večinoma prihajajo iz Lige Ebel, nekaj pa je tudi legionarjev iz lig na Češkem, v Nemčiji in Franciji. Prišel je prvi hud udarec - Jan Urbas je zaradi obnovljene poškodbe rame že sklenil sezono.

Izjave po tekmi:
Matjaž Kopitar:
"Veliko stvari je bilo danes dobrih, tako da moramo biti zadovoljni. Imeli smo izredno zanesljivega vratarja, Andreja Hočevarja, ki je res branil zelo dobro. Odigrali smo dobro obrambo, bilo je zelo veliko blokiranih strelov, tudi z realizacijo pa moramo biti zadovoljni. Malce manj smo zadovoljni z igro v srednji tretjini, kjer se moramo še pogovoriti o kakšni stvari. A po takšni zmagi je težko govoriti o tem. Za mene je ta tekma sedaj že končana in lahko rečem samo čestitke fantom. Vendar jutri je nov dan in nov nasprotnik, potrebno se bo čim bolje pripraviti in odigrati podobno kot smo danes."

Andrej Hočevar: "Pred sabo sem imel res veliko pomoč ekipe in ob tej priložnosti bi se fantom res rad prav lepo zahvalil. V obrambi so mi močno pomagali in preprečevali druge priložnosti, torej da po odbitem ploščku Belorusi niso prišli do novih strelov. Fantje so blokirali veliko strelov in na ta način so pomagali meni do shutouta in na koncu seveda tudi do velike zmage nad Belorusijo, katera nas je še nekaj mesecev nazaj premagala s 7:1."

Sabahudin Kovačević: "Nismo imeli veliko časa za pripravo na to tekmo, a prikazali smo dobro igro. Veliko fantov je novih, danes pa smo veliko poudarka namenili tudi obrambi. V prvi tretjini smo res dobro odigrali v obrambi, saj smo Beloruse zaustavljali že v srednji tretjini, poleg tega pa smo bili zelo učinkoviti še ob igri z igralcem več. To nam je prineslo hiter zadetek, nato je gol dosegel še Žiga in tako je bilo lažje igrati v nadaljevanju. V zadnjem delu so sodniki začeli spreminjati potek srečanja z izključitvami na eni in na drugi strani, a mi smo bili učinkoviti ob igri z igralcem več, oni pač ne in zato je prišlo do tako visoke zmage."

Pokal Polezija 2011, Gomel:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
0:6 (0:2, 0:2, 0:2)
2.800; Kovačevič 13., 25., Terglav 45., Ž. Pance 20., Cvetek 28., A. Hočevar 51.

RUSIJA B - DANSKA
5:0 (0:0, 3:0, 2:0)
Lisin 22., Abduljin 25., Tihonov 38., Sergejev 56., Pestuško 57.

Petek ob 13.00:
RUSIJA B - SLOVENIJA

Ob 17.00:
BELORUSIJA - DANSKA

Sobota ob 11.00:
DANSKA - SLOVENIJA

Ob 15.00:

BELORUSIJA - RUSIJA B