Belorusi so bili preprosto boljši. Rise so nadstreljali 39:24. Foto: Reuters
Belorusi so bili preprosto boljši. Rise so nadstreljali 39:24. Foto: Reuters
Andrej Hebar, Andrej Kosticin
Boj ob ogradi Andreja Hebarja in Andreja Kosticina. Foto: Reuters
Damjan Dervarič
Branilec slovenske reprezentance Damjan Dervarič. Foto: Reuters
Grenko slovo risov

Varovance Matjaža Kopitarja tako prihodnje leto znova čaka divizija I, kjer bodo igrali tudi naši severni sosedi. Ti so v drugi tekmiskupine za obstanek klonili proti Latvijcem s 4:1. Slovenski hokejisti so šestič igrali na SP-ju elitne divizije, v kateri se jim je uspelo obdržati dvakrat.


Belorusi (pre)hitro do zadetka

Zaradi poškodbe Roka Tičarja, ki si je proti Avstriji poškodoval mišico nad medenico, je v drugem napadu zaigral Rok Pajič. Belorusi so imeli kar nekaj priložnosti že po dveh minutah igre, ko so imeli igralca več na ledu in povedli v sedmi minuti. Plošček so dobili ob ogradi, Sergej Demagin pa mu je spremenil smer in presenetil Roberta Kristana, ki mu je pogled delno zakrival Dmitrij Meleško. Za tem se je lepa priložnost ponudila Andreju Hebarju, v naslednji minuti pa je Andrej Kosticin kaznoval veliko napako slovenske obrambe. Napadalec Montreal Canadiensov je zadrsal izza vrat in s strelom iz obrata ob levi vratnici povišal na 2:0.

Vse uradne tekme Slovenije in Belorusije:
- Svetovno prvenstvo skupine C 1994:
Slovenija - Belorusija 3:6
- Svetovno prvenstvo skupine C 1995:
Slovenija - Belorusija 4:5
- Svetovno prvenstvo elite 2003:
Slovenija - Belorusija 3:4
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Belorusija 2:7
- Svetovno prvenstvo elite 2011:
Slovenija - Belorusija 1:7

Belorusija je zlahka nadzorovala igro, Slovenija pa ni imela prave možnosti, da bi se vsaj približala, saj je imela velike težave z izgradnjo napadov in prehodov v napadalno tretjino. Belorusi so medtem oblegali vrata Kristana, ki se je posebej izkazal ob nevarnem strelu Meleška v 13. minuti.
Sabolič dosegel edini zadetek na prvenstvu
V 27. minuti sta si Mitja Robar ter Aleš Kranjc prislužila izključitvi in več kot minuto in pol so imeli Belorusi kar dva igralca več na ledeni ploskvi. Po približno minuti je plošček prišel do nepokritega Andreja Stepanova, ki je potisnil ploščico za Kristanov hrbet. Tri minute kasneje so se le prebudili slovenski napadalci. Na 3:1 je s prvim zadetkom na prvenstvu po akciji z desne strani znižal Robert Sabolič.
Le štiri minute so Belorusi potrebovali za odgovor na znižanje izida. Hiter protinapad sta izepljala Aleksej Ugarov, ki se je izkazal s podajo, in Andrej Mihajlov, ki je premagal Kristana. Dve minuti kasneje so Belorusi še petič zadeli. Z igralcem več je bil z modre črte uspešen Kosticin.

Hočevar klonil dvakrat
Na začetku zadnje tretjine je Kristana v vratih zamenjal Matej Hočevar. Risi so imeli na ledu ob izključitvi Jevgenija Koviršinma igralca več, kljub temu izgubili ploščeh, v hitrem protinapadu pa je Hočevarja matiral Mihajlov. Napadalec Dinama iz Minska je do "hat-tricka" prišel dobro minuto kasneje, ko je na kazenski klopi sedel Hebar. Čeprav je Mihajlov dosegel kar tri zadetke, pa je bil pri Belorusih za najboljšega igralca izbran branilec Vladimir Denisov. V slovenski vrsti je ta čast doletela Davida Rodmana.

SKUPINA ZA OBSTANEK:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
1:7 (0:2, 1:3, 0:2)
Sabolič 32.; Demagin 7., Kosticin 8., 38., Stepanov 29., Mihajlov 36., 56., 57.

LATVIJA - AVSTRIJA
4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Bukarts 6., Redlihs 14., Saulietis 23., Saulietis 49.; Raffl 60.

Lestvica:
LATVIJA * 3 2 0 0 1 12:9 6 točk
BELORUSIJA * 3 2 0 0 1 17:9 6
AVSTRIJA 3 1 0 0 2 6:13 3
SLOVENIJA 3 1 0 0 2 8:12 3
* - obstali v elitni diviziji
 
Grenko slovo risov