Jan Muršak bo drevi prvič zaigral za Olimpijo. Foto:
Jan Muršak bo drevi prvič zaigral za Olimpijo. Foto:
Joe Thornton
Joe Thornton od sezone 2005/2006 igra za San Jose. Foto: Reuters

Tudi oba slovenska hokejista iz tega najbolj kakovostnega klubskega hokejskega tekmovanja na svetu. Anžeta Kopitarja iz Los Angelesa v švedsko Moro, Jana Muršaka pa iz Detroita v Ljubljano.

Za množično selitev zmanjkalo denarja
Do tako množične selitve hokejistov iz Lige NHL, kot je bila ta to pred osmimi leti, še ni prišlo. Pri New York Timesu so napovedali eksodus. Za množično zaposlitev hokejistov iz Severne Amerike pa je v Evropi zmanjkalo denarja. Ne pa za največje zvezdnike, ki bodo polnili dvorane v obeh najmočnejših evropskih prvenstvih - v ligi KHL in v švicarski diviziji A.

Po osem točk Nasha in Thorntona
V Davosu sta že na prvi tekmi proti "Lakersom" iz kantona St. Galen Rick Nash in Joe Thornton dosegla vsak po osem točk za visoko zmago z 9:2. Največji ruski hokejski zvezdnik Aleksander Ovečkin je na treh tekmah za Dinamo iz Moskve dosegel gol in dve podaji. Pavel Dacjuk je pritegnil pozornost občinstva v Moskvi z golom, ki ga je dosegel z glavo. Jevgenij Malkin je pri Metalurgu iz Magnitogorska po štirih tekmah že v vrhu najboljših podajalcev. Dvorane v vseh evropskih ligah, kjer igrajo zvezdniki Lige NHL od Skandinavije do Švice in od Nemčije do Rusije pokajo po šivih.

10.000 prebivalcev, dvorana za 4.600 ljudi
V Mori, mestu v osrednji švedski pokrajini Dalarna, ki ima nekaj več kot 10 tisoč prebivalcev, je dvorano s 4.600 sedeži napolnil Anže Kopitar. Mora igra v drugi kakovostni diviziji švedskega prvenstva. Za šampiona Lige NHL iz Los Angelesa, čeprav ne gre podcenjevati lige, v kateri igrata še dva slovenska reprezentanta Žiga Jeglič in Žiga Pavlin, je igranje v drugi švedski diviziji predvsem spodbuda za njegovega mlajšega brata Gašperja in soliden trening.

Mlajši brat išče možnost za preboj
Gašper Kopitar
je po nastopanjih v nižjih severnoameriških ligah letos poiskal priložnost za preboj v Ligo NHL na Švedskem. Mora je po treh nastopih Anžeta Kopitarja (dve zmagi in sinoči poraz) v sredini ligaške lestvice. Ameriški komentator televizije CBS je nastope Anžeta Kopitarja opisal "kot da bi na led Mattson Arene slovenski hokejski zvezdnik prišel iz nekega drugega športa kot ostali igralci".

Možnost za beg z dna lestvice?
Na drugem koncu Evrope v kakovostno podobnem tekmovanju, kot je "Hockey Allsvenskan" (kot pravijo drugi švedski hokejski diviziji), bo nocoj zaigral še drugi slovenski hokejist iz lige NHL. Olimpija, za katero bo v času "lock-outa" igral Jan Muršak, potrebuje krepko spodbudo za beg z dna lestvice razširjenega avstrijskega prvenstva. Dornbirnu, mesto s 4-krat več prebivalci kot Mora in ravno tako veliko dvorano, kot je Mattson Arena na Švedskem, je nocojšnji tekmec Olimpije. Primeren se mi je zapisalo, pa nisem prepričan in sem "primeren" zbrisal.

Muršak si želi čim več igrati
Jana Muršaka sem nazadnje videl igrati pred dobrima dvema letoma, potem pa sem imel priložnost videti samo še dve ali tri njegove akcije za gole Detroita v lanskem prvenstvu Lige NHL. Ni dvoma, da gre za kakovostnega hokejista, ki je prišel v Evropo z jasnim ciljem. Igrati, in to čim več in čim bolj uspešno. Dosegati gole, podajati in Olimpiji pomagati v enem, dveh ali pa treh mesecih doseči veliko zmag. Bolj ko se bo približevalo novo leto, večja verjetnost je, da se bodo klubi in hokejisti v Ligi NHL dogovorili za delež prihodkov. Novoletne hokejske klasike na stadionu Michigan med Detroitom in Torontom ne bodo žrtvovali za en ali dva odstotka večji delež od prihodkov lige.

Razlika trenutno znaša 6 odstotnih točk
Preden so pogajanja prekinili, je bila razlika med delodajalci in delojemalci šest odstotkov. Hokejisti so pristali na zmanjšanje na 53-odstotni delež. Lastniki klubov in vodstvo lige so pripravili pogodbe s 47-odstotnim deležem za hokejiste. Na veliko veselje privržencev hokeja v Ljubljani, Davosu, Magnitogorsku, Mori, v Pardubicah in še kje so pogajanja ustavljena in začela se bodo najpozneje v začetku decembra. Hokejska klasika je največji posel v Ligi NHL in ogromnemu zaslužku se ne bodo odrekli. Pa tudi slovenski privrženci hokeja bi pristali na konec "lock-outa", če bo takrat v moštvu Detroita Jan Muršak.
Boris Ličof, Val 202