John Hughes je končno pokazal pravo igro tudi na srečanju državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes je končno pokazal pravo igro tudi na srečanju državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ljubljančani so se državnega naslova nazadnje veselili 25. marca 2007. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Cvetek
Igor Cvetek je v 27. minuti švignil mimo jeseniških branilcev in povišal na 7:1. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bojan Magazin
Bojan Magazin je poskušal z minuto odmora prebuditi svoje izbrance, a tokrat ni nič pomagalo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michal Fikrt
Michal Fikrt je blestel v lanskem finalu, letos pa je daleč od prave forme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nejc Vovk
Nejc Vovk je bil že drugo tekmo zapored rezervni vratar. Jure Pavlič je odpotoval na močan mednarodni Inline turnir v Španijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija še zmago od naslova

John Hughes je v četrtek prejel nagrado za najboljšega hokejista Lige Ebel, na poti v Celovec in nazaj pa je imel dovolj časa za razmislek o tem, da je bil na prvih dveh tekmah finala DP-ja med najslabšimi igralci. "Messi na drsalkah", kot ga radi poimenujejo častilci zeleno-bele barve, je s petimi podajami za zadetek in številnimi vrhunskimi potezami na tretji tekmi (8:3) dokazal, zakaj ga v svojih vrstah želijo imeti mnogi avstrijski klubi, ki bodo pripravljeni tudi globoko seči v denarnico.

Zelo so se izkazali tudi slovenski igralci. Branilca Domen Vedlin in Igor Cvetek sta v slogu najboljših napadalcev slalomirala med razglašeno obrambo Jesenic. Vratar Michal Fikrt je imel obupen večer, a ga trener Bojan Magazin ni mogel vzeti iz gola, saj je bil rezervni vratar že drugo tekmo zapored mladi napadalec Nejc Vovk.

"Mogoče smo potrebovali ta poraz na Jesenicah, da smo se zbudili. Končno smo prikazali predstavo, podobno tistim iz Lige Ebel. Vse, kar smo naredili, je delovalo, prisotno je bilo veliko želje. Manjka nam le še ena zmaga, imamo psihološko prednost. S takšnim pristopom bomo zmagali tudi na Jesenicah, a je treba ostati na realnih dneh, se spočiti in se pripraviti na povsem drugačno zgodbo v ponedeljek. Če nismo pri stvari, nas Jeseničani lahko premagajo. Čas je, da končno prinesemo to 'kanto' domov," je povedal Vedlin, ki je dosegel prvi in četrti zadetek.

Mušič: To je realna slika obeh moštev

"Tokrat se je pokazala realna slika obeh moštev. Če bi na prejšnjih tekmah pokazali takšno igro, bi bilo že konec finala. Zdaj smo pokazali drugačen obraz in dobili tekmo. Če bomo na Jesenicah pokazali takšno tekmo, nam Jeseničani ne morejo parirati. Moramo le ponoviti isti pristop in že v ponedeljek lahko dvignemo pokal," je samozavestno dejal kapetan Aleš Mušič, ki je prav tako dosegel dva zadetka.

"Tisti poraz z Jesenic je vso ekipo streznil. Mislim, da smo uredili stvari v glavah in ugotovili, da moramo odigrati tako, kot se spodobi, in dokazati, da lahko še enkrat igramo tak hokej, kot smo ga letos že v Ligi Ebel. Točno to se je zgodilo, zelo disciplinirano smo igrali vseh 60 minut, malo je bilo izključitev, ključnega pomena pa je bila učinkovitost. Pozna se, da imajo oni krajšo klop, mi imamo več starejših igralcev, ki potegnejo celotno barko naprej. Upam, da se na Jesenicah ne bo ponovila ista zgodba kot pred dvema dnevoma. Še z več agresivnosti bomo tudi v ponedeljek zmagali," je dodal Žiga Pance.

Järvenpää: Čaka nas še težko delo, znoj in morda solze
Hannu Järvenpää je vsekakor opravil svoj del naloge. Pregledal je veliko videoposnetkov tekem Jesenic, opazil njihove slabosti, predvsem pa šibke točke vratarja Fikrta. Na prvih dveh tekmah njegovi varovanci niso izpolnjevali dogovorjenih nalog, na tretji tekmi pa se je vse poklopilo. "Pred tekmo smo se pogovorili o pristopu, na tablo sem narisal veliko srce. Samo za to gre in lahko sem zadovoljen z odnosom igralcev. A nismo zaspali na lovorikah, zdaj bomo uživali v tej zmagi, potem pa se bomo pripravili na naslednjo tekmo. Lahko smo prepričani, da se Jeseničani ne bodo predali in se bodo borili do konca, dolgo so čakali na te tekme in nič ne morejo izgubiti. Čakajo nas težko delo, znoj in morda solze, a bomo zmagali. V finalu državnega prvenstva sem izgubil dvakrat, v garderobi so številni fantje, ki so izgubili še večkrat. Vsi skupaj bomo bili pripravljeni na velik boj v ponedeljek, ko gremo po naslov," je bil dobro razpoložen finski strateg, ki seveda ostaja previden. Podmežaklo je le dvakrat zapustil kot zmagovalec, izgubil pa je že deset tekem.

Hafner: Sami smo si dajali gole
Železarji so bili bolj redkobesedni. "To je bila takšna tekma, ko smo si sami dajali gole, mislim, da tri ali štiri. Zmagali so, ampak tako pač je ... ploščki so se nam odbijali, oni so imeli več sreče, vsak plošček je šel v gol. Nimamo kaj, tekma je izgubljena, ampak imamo dva dni časa in bomo na naslednjo prišli spočiti in komaj čakamo, da spet igramo. Oni morajo še enkrat zmagati in to nas vodi naprej," je pojasnil Tomi Hafner.

Magazin: Glave niso bile hladne
Tudi trener Bojan Magazin se ne predaja: "Vseskozi smo bili za korak prepozni. Glave niso bile hladne, tudi minuta odmora ni zalegla, verjetno niti tri ali štiri minute odmora ne bi zadostovale. V soboto bomo analizirali tekmo in videli bomo, kje smo ga polomili, v nedeljo pa nato normalen trening. Po taki tekmi je dodaten dan odmora zelo koristen. Olimpija vodi z 2:1, a nič še ni odločeno. Na drugi tekmi ni bilo gromozanske želje, ni nam šlo. Hokej je hitra igra, lahko zaostaneš, lahko se pobereš. Olimpiji čestitamo, predali pa se ne bomo. V ponedeljek bo vse drugače, fantom bom pomagal pri spoznanju, da je to možno. Igrali bomo tako kot na prvih dveh tekmah."

Upravni odbor v pismu grajal navijače
Na Jesenicah imajo težave predvsem zunaj ledene ploskve. Prav neverjetno, kaj vse se je zgodilo v tem klubu v zadnjih letih, ko so železarji osvojili štiri zaporedne naslove državnega prvaka. Spletna stran kluba je bila dolga leta zelo aktualna, tiskovni predstavnik Zoran Račič je vedno poskrbel za sveže novice in zanimivosti iz rdečega tabora. Po njegovem odhodu je stran zapuščena.

V petek je upravni odbor kluba v glavni novici spletne strani predstavil svoj pogled na transparent navijačev na sredini drugi tekmi, ko so napisali Upravni odbor v zapor:

S tem pompoznim stavkom, napisanim na rjuhi, so se na tribuni v Podmežakli zopet pojavili »ljubitelji« jeseniškega hokeja. Za to necivilizirano gesto so si izbrali tekmo v končnici državnega prvenstva. Očitno jim ni dovolj, da so s svojim prostaškim in nasilnim vedenjem odgnali iz Podmežakle vrsto uglednih gostov in predstavnikov sponzorjev, ki so bili in so še vedno materialni podporniki jeseniškega hokeja. Spomnimo se, koliko denarja je uspelo »navijačem« zbrati med svojo akcijo za pomoč igralcem. Zgolj simboličen znesek v primerjavi z letnim proračunom kluba. Z vsemi temi akcijami so jasno pokazali, da so oni tisti, ki rušijo jeseniški hokej. Očitno so bili ti »navijači» prepričani, da se bo po brutalni grožnji in odstopu predsednika klub razletel v prafaktorje. To se ni zgodilo. Igralci so pod vodstvom neznanega trenerja pokazali, da se lahko enakovredno kosajo s polfinalistom Lige Ebel. To in pa dejstvo, da klub še sploh obstaja ter deluje, je mračne sile zopet spodbodlo k novim napadom. Ne zanima jih, da igralci branijo naslov državnega prvaka in da se morajo koncentrirati predvsem na tekmovanje. Širijo se tudi različne dezinformacije, med drugim tudi o vzrokih za neigranje Židana. Andrej je bolan in se želi čim prej vrniti na ledeno ploskev ter pomagati moštvu ubraniti naslov državnega prvaka.
Ob vsem tem pa nihče ne poroča o tistih pravih navijačih, ki jih je bila polna tribuna in so uživali ob predstavi domačih fantov. Kot da jih ni bilo in je bila na tribuni le četica z rjuho v roki. Prepogosto se pozablja na tiste prave navijače, ki zvesto spremljajo naše fante. Še posebej izstopajo »graparji«, ki ostajajo zvesti jeseniškemu hokeju v dobrem in slabem. Tudi v sredo so bili na tribuni in podpirali naše fante. V znak hvaležnosti bomo zvestim navijačem iz Primorske v Grahovem na jeseniški noči podarili brezplačne letne vstopnice. Še vedno se pozablja, da vsi finančni problemi tega kluba izvirajo iz preteklih sezon, ko proračun kluba ni bil uravnotežen in so se podpisovale nenormalno visoke pogodbe z igralci. Del te zgodbe so tudi »navijači«, ki so pomagali ustoličiti takratni upravni odbor. Pravi čudež je, da klub kljub takratnemu dolgu, ki je bil višji kot celoletni proračun, sploh še deluje. V tem času so fantje osvojili tri naslove državnega prvaka. To je možno samo zaradi velike zagnanosti pravih ljubiteljev hokeja in tudi članov upravnega odbora. Zato se ne moremo strinjati z »navijači«, prav gotovo pa ti navijači ne sodijo v hram jeseniškega hokeja in so na tribuni v Podmežakli nezaželeni.
Licenca za Ligo Ebel ključnega pomena
Ne glede na izid finala državnega prvenstva se jeseniškemu klubu ne piše prav nič dobrega. Na mnogih omizjih in v analizah na avstrijski televiziji Servus TV, ki ima pravice za Ligo Ebel, so govorili o udeležencih lige v naslednji sezoni. Jeseničani bodo morali predložiti dokazila, da so finančno sposobni odigrati celotno sezono. Če ne bi nastopali v Ligi Ebel, bi bila to prava katastrofa za slovenski hokej. V petek je bil namreč odigran 448. večni derbi, brez teh tekem pa si je hokej v Sloveniji težko predstavljati.

Tilia Olimpija še zmago od naslova