Eric Pance je Jeseničanom zagotovil drugo točko na uvodni tekmi turnirja v Cardiffu. Foto: www.alesfevzer.com
Eric Pance je Jeseničanom zagotovil drugo točko na uvodni tekmi turnirja v Cardiffu. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so priložnost za nastop na turnirju 3. kroga dobili po odpovedi kazahstanskega predstavnika Karagande, ki bi moral nastopiti v Cardiffu. Železarji so po tekmovalni plati nastope v tem tekmovanju sicer končali v 2. krogu, ko so oktobra v Asiagu zasedli drugo mesto za domačim klubom. Italijani so si zagotovili nastop na naslednji stopnji tekmovanja, Jeseničani pa so napredovali, ker jim je vodstvo tekmovanja kot bolje uvrščeni drugi ekipi na obeh turnirjih podelilo vabilo za nastop.

Med najboljšimi osmimi ekipami prestižnega tekmovanja so igrali le v sezoni 2005/06, ko so v svoji skupini zasedli tretje mesto. Železarji so v Alpski ligi razred zase, nanizali so 12 zmag, edini poraz so doživeli 17. septembra.

Latvijci blesteli ob prednosti igralca več
V prvi tretjini sta mreži mirovali. Vratarja Atntii Karjalainen in Eriks Vitols sta bila zanesljiva. V 33. minuti je bil Anže Prostor izključen zaradi spotikanja, že po 17 sekundah so Latvijci unovčili prednosti igralca več. Kevins Stradnieks je odbiti plošček pred vrati pospravil v mrežo.

V 46. minuti je moral na kazensko klop Martin Bohinc zaradi udarca s palico. Po devetih sekundah je Kristaps Rokis povišal na 2:0. Plošček je potisnil med nogama Karjalainena v mrežo, potem ko je vratarju železarjev še uspelo odbiti strel Ricardsa Bernhdarsa.

Jenko vlil upanje
Jeseničani so takoj po zaostanku z 0:2 pritisnili. Luka Ulamec je po protinapadu streljal mimo vrat. V 49. minuti je Ožbej Rep streljal z modre črte, Vitols je plošček odbil, Jenko pa ga je z bekhendom poslal v mrežo.

Polcs izenačil po natančni podaji Svetine
Pet minut pred koncem je bil izključen Gustavs Krumins. Jeseničani so odlično izpeljali akcijo ob "power playu". Erik Svetina je pred vrati zaposlil Rudofsa Polcsa, ki je plošček potisnil v prazno mrežo.

Latvijci so imeli izjemno priložnost za zmago v zadnji akciji rednega dela. Bernhards je pet sekund pred koncem že preigral Karjalainena, a mu je plošček malce ušel in ni mu ga uspelo spraviti v prazno mrežo.

Izjemna samostojna akcija Panceta
V podaljšku je bilo veliko priložnosti ob igri treh proti trem. V 63. minuti je Eric Pance prišel do ploščka in krenil v protinapad, mojstrsko je preigral Vitolsa in z bekhendom zagotovil Jeseničanom veliko zmago.

"Od začetka smo vedeli, da smo enakovredni ali celo boljši nasprotnik. Po dveh prejetih golih smo se zbrali in pokazali, da lahko tudi mi damo dva gola. Pokazali smo dobro ekipno igro, dosegli dva gola in potem še tretjega v podaljšku. Vsak je dal od sebe 110 odstotkov in lahko rečem, da smo popolnoma zasluženo zmagali. Tudi jutri bomo iskali svoje priložnosti in pokazali, da brez težav igramo z njimi," je poudaril Jenko.

V Walesu nastopata še domači Cardiff in francoski Angers. Prvi in drugi klub na turnirju se bosta uvrstila na zaključni turnir, ki bo sredi januarja. Zanj se v drugi skupini F v Nitri borijo domače moštvo, poljska Unia Oswiecim, Asiago in ukrajinski Kremenčuk.


3. krog, skupina E, Cardiff:
ZEMGALE JELGAVA – SIJ ACRONI JESENICE
* 2:3 (0:0, 1:0, 1:2)
Stradnieks 33., Rokis 46.; Jenko 49., Polcs 54., E. Pance 63.
* – v podaljšku

CARDIFF – ANGERS
3:1 (0:0, 2:1, 1:0)


Sobota ob 16.30:
ZEMGALE JELGAVA – ANGERS

Ob 20.00:
SIJ ACRONI JESENICE – CARDIFF


Nedelja ob 16.30:
ANGERS – SIJ ACRONI JESENICE

Ob 20.00:
CARDIFF – ZEMGALE JELGAVA