Patrick Kane je bil pogrešan na prvih štirih tekmah finala Zahoda, zdaj pa je št. 88 bila vpletena v 7 od 9 golov Chicaga, ki je tako izenačil dvoboj z Los Angelesom na 3:3. Foto: Reuters
Patrick Kane je bil pogrešan na prvih štirih tekmah finala Zahoda, zdaj pa je št. 88 bila vpletena v 7 od 9 golov Chicaga, ki je tako izenačil dvoboj z Los Angelesom na 3:3. Foto: Reuters
Anže Kopitar (Los Angeles Kings) - Corey Crawford (Chicago Blackhawks)
Corey Crawford je v 2. tretjini ukrotil kopico zrelih priložnosti Kraljev za izenačenje. Foto: Reuters
Chicago Blackhawks
Serija se seli v Chicago, kjer bo odločilna tekma v United Centru v ponedeljek. Foto: Reuters
Drew Doughty
Branilec Kingsov Drew Doughty je izenačil na 2:2. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je dvakrat sprožil v okvir gostujočih vrat. Foto: Reuters
Kane junak v Staples Centru

Sredi zadnje tretjine, po preobratu in vodstvu Kingsov s 3:2, je bil Staples Center na nogah in je prepeval "Želimo pokal", nato pa je Patrick Kane z izredno podajo za izenačenje Duncana Keitha in še lepšim zmagovitim golom poskrbel, da Blackhawksi še naprej branijo naslov prvaka Lige NHL.

Kdo bo boljši v nedeljo?
Los Angeles je nasprotno zapravil drugi zaključni plošček za napredovanje v veliki finale in se zdaj odpravlja v Chicago na že tretjo sedmo tekmo v letošnji končnici. Prvaka Zahodne konference in nasprotnika NY Rangersov v boju za hokejski "sveti gral" bo tako dala nedeljska tekma (v ponedeljek ob 2. uri zjutraj po slovenskem času).


Slab začetek, dober konec
Blackhawksi so začeli z manjšim taktičnim presenečenjem: s 7 branilci in le 11 napadalci v postavi, pri čemer Patrick Kane igra v dveh napadih. Raztrgan začetek je obema moštvoma ponudil priložnosti, navarnejši pa so bili gostitelji, še zlasti napad Jeffa Carterja.

V 18. minuti so Kingsi kronali pobudo: po dobljenem buliju v svoji tretjini je Justin Williams v ogenj poslal Jarreta Stolla, ki je spretno podal pred gol, idealni položaj za strel pa je izkoristil Dwight King.

Izenačenje po izključitvi Kopitarja
Na začetku 2. tretjine je Chicago z dvema goloma v samo 97 sekundah povedel z 1:2. Najprej je Anže Kopitar preočitno zadrževal Jonathana Toewsa. Gostujoči kapetan je po samo 20 sekundah idealno zaposlil Patricka Kana za 1:1. Po 24 zaporednih zapravljenih številčnih premočeh v gosteh so Blackhawksi zadeli v pravem trenutku. Staples Center je utišal Ben Smith s samostojno akcijo, ko je drugič ukanil Jonathana Quicka. Zadnji je zatem s pomočjo prečke preprečil Patricku Sharpu hitri tretji gol branilcev naslova.

Ko zgrešiš prazna vrata ...
Gostitelji so se nato prebudili in začeli pritiskati, zlasti Carterjev in Kopitarjev napad, a je blestel Corey Crawford, ki je imel ob koncu igre z igralcem več za Kralje tudi srečo, ko je Alec Martinez zgrešil nemogoče. Branilec je obkrožil vrata, a zgrešil na dve tretjini prazen gol, in zlata priložnost za izenačenje še pred drugim odmorom je splavala po vodi.

Dvojni salvo domačih branilcev
Zadnja tretjina je prinesla nov preobrat, tokrat v režiji Kalifornijcev. Poskus kapetana Dustina Browna se je odbil do Drewa Doughtyja, ki je mojstrsko matiral Crawforda za izenačenje. Sledila je igra z igralcem več, med katero je Crawford najprej ukradel gol Anžetu Kopitarju. A če se prvi center ni odkupil, se je zato branilec Martinez, ko je po podaji Doughtyja z natančnim projektilom zadel za 3:2.

Keith za tretje izenačenje
Preobrat v 126 sekundah je spodbudil goste, da so takoj začeli odgovarjati. Najprej je Markus Kruger v idealnem položaju zlomil palico, nato pa sta Patrick Shaw in zlasti Kane premešala obrambo gostiteljev in prvi branilec Chicaga Duncan Keith je poskrbel za 3:3. Vroči Patrick Kane je močno ohladil Staples Center v 56. minuti, ko je po novi čarovniji poskrbel za 3:4 oz. končni izid 6. tekme finala Zahoda, ki je zdaj izenačen na 3:3.

"Naša ekipa ostane skupaj, gre za neverjetno skupino fantov. Ko nam ne gre oziroma ko zaostajamo, imamo veliko igralcev, ki so sposobni prevzeti odgovornost in spremeniti potek. Razočarani smo bili ob zaostanku s 3:2, saj bi recimo še posebej drugi zadetek lahko preprečili. Na ledu sem bil, ko smo prejeli dva gola, in čutil sem, da se moram nekako odkupiti. Na srečo mi je uspelo," je po tekmi povedal gostujoči junak Kane.

Kapetan Los Angelesa Dustin Brown pa je opozoril na veliko število prejetih zadetkov: "Ne moremo pričakovati, da bomo zmagovali, ko bomo prejeli štiri gole na tekmi. To je bila naša težava na zadnjih dveh tekmah. Prejemamo preveliko zadetkov. To je posledica napak v nevtralni tretjini in pri pokrivanju. Bolje moramo razčiščevati."

Zahod, finale, 6. tekma:
LOS ANGELES - CHICAGO - 3:3
3:4 (1:0, 0:2, 2:2)
King 18., Doughty 46., Martinez 48.; Kane 22., 56., Smith 23., Keith 52.
Obrambe: Quick 21; Crawford 26.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Odločilna sedma tekma bo v ponedeljek ob 2.00 v Chicagu.

Kane junak v Staples Centru