Los Angeles in Anže Kopitar imajo zdaj tri priložnosti, da izločijo branilce Stanleyjevega pokala in se nato sami s prvakom Vzhoda pomerijo za hokejski
Los Angeles in Anže Kopitar imajo zdaj tri priložnosti, da izločijo branilce Stanleyjevega pokala in se nato sami s prvakom Vzhoda pomerijo za hokejski "sveti gral". Foto: Reuters

Vsi vemo, da je četrta zmaga najtežja. Gremo iz tekme v tekmo. Danes smo naredili korak v pravo smer, a bomo morali biti še veliko boljši.

Prva zvezda 4. tekme Anže Kopitar po veliki zmagi
Marian Gaborik in Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Prvič v seriji, desetič v končnici, je zadel Slovak Marian Gaborik, in to vnovič po podaji Slovenca. Foto: Reuters
Jake Muzzin (Los Angeles Kings)
Ob številčni premoči so Kralji postali smrtonosni: v 1. tretjini so izkoristili oba "power-playa" kar jim je prineslo delni izkoristek 5 od 7! Foto: Reuters
Patrick Kane (Chicago Blackhawks)
Prvo točko v seriji je dočakal tudi veliki dolžnik med prvaki Patrick Kane. A Chicaga ne gre odpisati, lani so tako izločili Detroit po identičnem zaostanku z 1:3 v zmagah. Foto: Reuters

V prvi sanjski tretjini so Kralji povedli s kar 3:0, ko so izkoristili obe igri z igralcem več, vmes pa je za prvi gol Mariana Gaborika v seriji poskrbel še Anže Kopitar.

Prvaki so se zbudili šele po zaostanku s 4:0, za kar je po že 17. Kopitarjevi podaji v končnici zadel Drew Doughty. Po prepolovitvi zaostanka so Blackhawksi pritiskali, a je obramba preprečila preobrat, v pravih trenutkih je znova blestel vratar Jonathan Quick (22 obramb).

Na koncu je bil za svoje delo tako v napadu še bolj pa v obrambi za prvo zvezdo 4. tekme finala Zahodne konference v Ligi NHL razglašen ravno Anže Kopitar.

ukradeš plošček prvemu branilcu lige ...
Najprej je Los Angeles izničil dve lastni izključitvi, prvo si je v 5. minuti zaradi oviranja s palico prislužil ravno slovenski center. Samo nekaj sekund po vrnitvi kapetana Browna na led je z razdalje pod prečko zadel branilec Jake Muzzin, kar je bil njegov peti gol končnice.

Čez dobri dve minuti je Kopitar ukradel plošček 1. branilcu Chicaga Duncanu Keithu in takoj mimo Jonathana Toewsa ostro podal pred vrata, kjer je Slovak Gaborik preusmeril plošček v mrežo. Pika na i je sledila v 16. minuti s šolskim "power-playem": Muzzin podal z lažnim strelom, najprej preusmeril Justin Williams, delo pa zaključil Dustin Brown. Prepolni Staples Center s skoraj 20 tisoč navijači je predstavo nagradil s stoječimi ovacijami, saj so Kingsi v 98 minutah igre branilcem naslova zabili kar 13 golov!

Po 4:0 Saad vlil upanje gostom
Blackhawksi so v 2. tretjini delovali kot razbita vojska, kar je potrdil četrti gol gostiteljev v 33. minuti: Kopitar je omogočil pritisk v napadalni tretjini, na koncu plošček prepustil 1. branilci Drewu Dougthyju, ki je z modre črte ukanil nemočnega Coreyja Crawforda. Popolni razpad sistema je preprečil Brandon Saad, ki je dve minuti kasneje z lepim bekhendom premagal Jonathana Quicka. Prvaki so se končno zbudili in nekajkrat pošteno zagrozili, a premalo za Quicka.

Pearson razblinil sanje na čudež
Pobuda je prešla v roke gostov, a so se dolgo mučili z iskanjem pravih priložnosti. V 50. minuti je prvič v seriji zablestel Patrick Kane, a je Jonathan Toews zgrešil nemogoče, zato pa je napako kapetana popravil Bryan Bickell in poskrbel za 4:2. Sledil je obupan pritisk branilcev naslova, a sta jih Kopitar in Jarret Stoll razorožila v sodniških metih in blokiranju strelov. Poskus brez vratarja se ni obnesel, čeprav so Kralji v prazen gol zadeli šele s četrtim poskusom, ko je zadel Tanner Pearson.
"Na današnji tekmi smo goste iz Chicaga zasenčili v vseh prvinah, morda jih tudi pokopali," je povedal brtanilec Kraljev Drew Doughty in dodal: "Ključ do zmage je bila obramba. Naši obrambni igralci so bili zelo aktivni, bolj kot na minulih dvobojih, hkrati pa so se sijajno vključevali na nasprotno stran igrišča in precej razbremenili naše napadalce."

Tri priložnosti za napredovanje v finale
Kingsi so se po dveh zmagovitih preobratih otresli kompleksa Blackhawksov in prvič v sicer kratki medsebojni zgodovini trdno držijo pobudo, a ravno varovanci Darryla Sutterja dobro vedo, da so še tako zanesljiva vodstva zelo varljiva. Po četrti tekmi se finale Zahodne konference Lige NHL seli v Chicago, kjer morajo Blackhawksi zmagati, drugače bodo prvaki izločeni, Kopitarjevi Kralji pa v boju za Stanleyjev pokal s prvakom Vzhoda.


Liga NHL, konferenčni finale:

Vzhod, sreda ob 2.00:
MONTREAL - NY RANGERS - 1:3

Zahod:
LOS ANGELES - CHICAGO - 3:1
5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Muzzin 9., Gaborik 12. (podaja Kopitar), Brown 16., Doughty 33. (Kopitar), Pearson 59.; Saad 35., Bickell 50.
Obrambe: Quick 22; Crawford 16.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Kings - Blackhawks

Znova udarila slovensko-slovaška naveza

Vsi vemo, da je četrta zmaga najtežja. Gremo iz tekme v tekmo. Danes smo naredili korak v pravo smer, a bomo morali biti še veliko boljši.

Prva zvezda 4. tekme Anže Kopitar po veliki zmagi