Foto:
Foto:
Peter DeBoer, trener New Jersey Devilsov
Los Angeles Kingsi na treningu v Newarku, domovanju New Jerseyja, trener Darryla Sutter

Los Angeles v finalu vodi s 3:1 v zmagah in ga od prvega naslova loči le ena sama zmaga, na vzhodno obalo ZDA pa prihajajo s stoodstotnim izkupičkom na gostovanjih v letošnji končnici 10-0! Z enajsto "playoff" zmago v gosteh bi Kingsi postavili absolutni rekord lige NHL.

"Vemo, kakšna so naša pričakovanja. Sedimo v dobrem položaju. Poraz je poraz, ki ga moraš pozabiti in se pripraviti na naslednjo tekmo," je trdno na tleh Anže Kopitar, ki tako kot vsi soigralci sledijo vodilu trenerja Darryla Sutterja, da je izid v seriji 0:0.

Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.


Bomo čakali še 200 let na ponovitev 1942?

Na drugi strani se Devilsi ne morejo pretvarjati in vedo, da morajo zapored dobiti še tri tekme proti favoriziranemu moštvu. "Od Toronta 1942 je minilo že kar nekaj časa, zakaj ne bi nam uspelo? Najverjetneje ne bomo morali čakati 200 let, da se še kdaj ponovi kaj takega," je NHL-zgodovino in statistiko izzval trener New Jerseyja Peter DeBoer. Leta 1942 je Torontu kot edinemu do zdaj uspelo osvojiti Stanleyjev pokal, potem ko so v finalni seriji proti Detroitu že zaostajali z 0:3!

Še tretjič do zmage v seriji s podaljškom?
Los Angeles je po šele tretjem porazu v letošnji končnici (prav vse poraze je doživel na 4. tekmah serij) v znanem položaju: tako proti Vancouvru kot proti Phoenixu so Kalifornijci na 5. tekmi serije slavili v podaljšku, prvič je odločil Jarret Stoll, drugič pa Dustin Penner. Se bo scenarij tretjič ponovil?

Tudi Vragi s pozitivno statistiko
New Jersey verjame v nadaljevanje svoje letošnje tradicije, po kateri so v drugem delu serij igrali veliko bolje in dominantneje. Če upoštevamo samo tekme št. 4, 5, 6 in 7 je izkupiček Devilsov letos 9-1!

LA tako blizu, a hkrati tako daleč
Potem ko smo na 4. tekmi vse do zadnje tretjine čakali na gole, bo tudi tokrat izredno pomembno, kdo bo zadel prvi na tekmi. Devilsi so zdaj polni samozavesti in zavedanja, da so bili na dveh od treh tekem povsem enakovredni ali kdaj celo boljši tekmec, Kingsi pa morajo naravnati strelske roke, saj so zapravili preveč zrelih priložnosti, ob tem pa v sredo kar 23-krat streljali mimo vrat.

New Jersey se še naprej bojuje za preživetje v finalu, vrnitev Petra Sykore in Henrika Tallindra v postavo je bil zadetek v polno, s hitrim in učinkovitim začetkom pa bi lahko močno povečali pritisk na goste, ki so tako blizu, a tudi daleč od zgodovinskega uspeha.