Ivo Jan se zaveda, da mu Gradec daje denar, zato brez zavarovalne pogodbe ni želel odpotovati v Hannover. Šele ko so mu dostavili ustrezne papirje, je sijajni napadalec le odšel na letalo. Foto: Iztok Novak
Ivo Jan se zaveda, da mu Gradec daje denar, zato brez zavarovalne pogodbe ni želel odpotovati v Hannover. Šele ko so mu dostavili ustrezne papirje, je sijajni napadalec le odšel na letalo. Foto: Iztok Novak
Marcel Rodman
Marcel Rodman verjame v zmago nad Avstrijo. Vsi igralci se zelo dobro poznajo s tekem Lige Ebel. Foto: EPA
John Herrington
John Herrington je imel le pet dni časa, da spozna rise. Foto: MMC RTV SLO
Marco Pewal
Marca Pewala bodo Avstrijci zelo pogrešali. Foto: MMC RTV SLO
Tudi Ivo Jan odšel v Hannover

Na sporedu bodo trije kvalifikacijski turnirji. Nemčija, Avstrija, Slovenija in Japonska bodo igrale v Hannovru v skupini E, Latvija, Italija, Ukrajina in Madžarska v Rigi v skupini F, Norveška, Danska, Francija in Kazahstan pa v Oslu v skupini H.


Mednarodna hokejska zveza je reprezentance, ki bodo imele pravico nastopa na olimpijskem turnirju v Vancouvru, določila glede na uvrstitve na svetovni lestvici po lanskem svetovnem prvenstvu v Kanadi. Prvih devet reprezentanc so razdelili v tri predtekmovalne skupine, vsaki se bo nato konec tega tedna pridružil še po en kvalifikant. V skupini A so Kanada, ZDA in Švica, v skupini B Rusija, Češka in Slovaška, v skupni C (v katero pride najboljši kvalifikant iz Hannovra) pa Švedska, Finska in Belorusija.

Risi dvakrat tretji
Slovenija še nikoli ni nastopila na olimpijskih igrah kot samostojna država. Leta 1984 v Sarajevu so slovenski igralci nastopali še pod skupno zastavo nekdanje Jugoslavije. Leta 2005 je turnir zadnje stopnje za igre v Torinu 2006 igrala v Rigi in osvojila tretje mesto, za igre v Salt Lake Cityju 2002 pa je kvalifikacije pred devetimi leti gostila v Ljubljani, a na turnirju prav tako osvojila tretje mesto.

Selektor Krupp najbolj skrivnosten
Favoriti turnirja so vsekakor Nemci. Selektor Uwe Krupp še ni določil končnega seznama 23 igralcev, medtem ko so preostali tekmeci sezname že objavili. Nemčija je na lestvici IIHF trenutno na desetem mestu in je za las zgrešila neposreden nastop na OI-ju, na papirju je druga najmočnejša ekipa Avstrija (15.), tik za njo je Slovenija (16.). Japonci (22.) so za večino tekmecev neznanka, a na turnirju druge stopnje so lani jeseni na Poljskem premagali favorizirano domačo reprezentanco.

Jan je počakal na potrdilo o zavarovanju
Slovenija je v Hannover odpotovala v sredo. Manjkal bo seveda glavni zvezdnik Anže Kopitar, saj je sezona v Ligi NHL v ključnem obdoboju boja za končnico. Ne bo niti Jana Muršaka, ki je poleti na pripravljalnih tekmah že igral za ekipo Detroit Red Wingsow, zdaj pa je v nižji ligi AHL. Selektor John Harrington, ki je imel po številnih zapletih le nekaj dni časa za spoznavanje igralcev in uigravanje moštva, bo lahko računal na Eda Terglava, Mitjo Šivica in tudi na Iva Jana. Napadalec Gradca je prišel na ljubljansko letališče in z družino čakal na ustrezne papirje o zavarovanju. Šele ko je dobil ustrezno potrdilo je odpotoval v Hannover. "Vsi smo profesionalci, živimo od klubov. Osnovne stvari morajo biti urejene. Če ne bi bile, bi ostal doma," je povedal Jan.

Večina igralcev seveda prihaja z Jesenic, ki so v reprezentanco tokrat prispevale 13 hokejistov, Tilia Olimpija pa pet.

Raffl namesto Pewala
Slovenci so krajše priprave opravili na Bledu. Avstrija je v nedeljo na Dunaju v pripravljalni tekmi premagala Dansko s 4:0. Avstrijci bodo prvi tekmec Slovenije v četrtek ob 16.00. V sredo je moral nastop odpovedati Marco Pewal (Salzburg), ki je zbolel, zamenjal pa ga je Michael Raffl (VSV Beljak). Slovenci in Avstrijci so se do zdaj na uradnih tekmah pomerili desetkrat, naši severni sosedje pa so slavili sedemkrat. Zadnji medsebojni dvoboj je nepozaben za navijače risov, pred štirimi leti na SP-ju v Innsbrucku so Slovenci slavili s 6:2 in obstali med elito.

Proti Nemcem še brez zmage
Letos bodo v elitni diviziji nastopili Nemci in Avstrijci, v diviziji I pa Slovenci. Risi v dvobojih z Nemci na uradnih tekmah še niso zmagali, nazadnje je bilo v Innsbrucku kar 9:1 za Nemce, v kvalifikacijah za OI v Ljubljani pa so Nemci zmagali s 5:2. Japonsko so Slovenci na domačem SP-ju divizije I pred dvema letoma ugnali s 7:1, slavili so tudi na SP-ju 2002 na Švedskem s 4:3, leto pozneje na Finskem pa je bilo 3:3.

1. krog, četrtek ob 16.00:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 19.30:
NEMČIJA - JAPONSKA

2. KROG, sobota ob 12.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Ob 15.30:
NEMČIJA - AVSTRIJA

3. KROG, nedelja ob 13.30:
AVSTRIJA - JAPONSKA
Ob 17.00:
SLOVENIJA - NEMČIJA

C. R.

Tudi Ivo Jan odšel v Hannover