Žan Us je zbral 24 obramb, v zadnjih minutah se je izkazal z nekaj izjemnimi posredovanji. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zbral 24 obramb, v zadnjih minutah se je izkazal z nekaj izjemnimi posredovanji. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy
Olivier Roy je reševal zmaje do 43. minute. Foto: BoBo
Dejan Varl
Dejan Varl je naredil nekatere taktične spremembe na drugi tekmi. Uspelo mu je izvleči največ iz svojih izbrancev. Foto: www.alesfevzer.com
Židan: V ponedeljek po službi še po zmago v Tivoli
Jeseničani v Podmežakli izenačili izid finala

in Jesenice nimajo ostrostrelcev, vratarja Žan Us in Olivier Roy pa sta odlična. Vsak zadetek v finalu je težko prigaran. Po četrtkovi zmagi v Podmežakli z 1:0 so železarji dobili zalet.

Branilci naslova so prikazali zelo disciplinirano igro, ob pomoči navijačev jim je uspelo izvesti eno izmed najboljših predstav v celotni sezoni in zasluženo so serijo izenačili na 1:1.
V končnici Lige INL jim igra ni stekla, proti Kitzbühelu (4:2 v zmagah) so se mučili, proti Lustenauu v polfinalu pa so bili nemočni (0:3 v zmagah). V polfinalu državnega prvenstva so se izvlekli proti Celjanom, tudi na prvi tekmi finala v Tivoliju niso bili pravi.

Zmaji že 84 minut niso zadeli
Že zadnja tretjina ponedeljkove tekme je nakazala, da bodo Jeseničani izjemno resen tekmec v finalu. Olimpija vse od gola Jureta Sotlarja v 36. minuti prve tekme ni zadela. Kar 84 minut je Žanu Usu že uspelo mrežo ohraniti nedotaknjeno.
Nekateri igralci pri zeleno-belih so daleč od prave forme. Poznala se je odsotnost poškodovanega Žige Pešuta, ki bo v ponedeljek zelo verjetno lahko igral. Pristop na drugi tekmi ni bil pravi. Ogromno je bilo netočnih podaj, iz ugodnih položajev so streli leteli mimo vrat. Tudi agresivnost v igri ni bila prava, dvoboje ob ogradi so dobivali Jeseničani.

Varl: Tudi Roy ni superman
"Vedeli smo, da če ne bomo pozitivni, ne moremo upati na dobre izide. Kot ekipa pa lahko uspemo. Na drugi strani je bil res dober vratar, a je tudi naš Us izredno zdržal pritisk. Igralcem sem poudarjal, da je treba vztrajati, streljati, ker tudi Roy ni deloval vedno povsem zanesljivo in tudi on ni kakšen superman. V prihodnosti želim še kakšen gol več," je pojasnil domači trener Dejan Varl.
"V zadnjem mesecu so igralci veliko zdržali. Dva ali tri dni odmora je zdaj že luskuz. V finalu se utrujenost hitro pozabi, adrenalina je veliko. Prevečkrat se nam dogaja, da želimo plošček pripeljati v gol, a to se proti Olimpija ne da. Tudi na tretji tekmi moramo zadeti prvi, ker je to v tej seriji izjemno pomembno. To je bila naša najboljša tekma v končnici obeh tekmovanj. Fantje so bili res motivirani," je bil zadovoljen nekdanji kapetan rdečih.

Židan v ponedeljek najprej v službo, nato pa po zmago
Junak večera pred 2.300 gledalci je bil Andrej Židan: "Če bi izgubili, bi bili že v zelo težkem položaju. Na tretji tekmi moramo zmagati, nato pa vse skupaj potrditi še na Jesenicah. Navijači so nas ponesli. Upam, da bodo v Ljubljano prišli še v večjem številu."

"Zelo sem zelo vesel, ni vsak dan, da dosežeš zmagoviti zadetek proti Olimpiji. Tudi Žan je branil fenomenalno. Med sezono nam je velikokrat manjkalo discipline v igri. Zdaj smo se zbrali. Poslušamo navodila trenerja. Zdaj nas čakata dva treninga, v ponedeljek zjutraj najprej služba, potem pa po zmago v Ljubljano. Vsi vemo, kako je treba igrati proti Olimpiji. Dejstvo je, da so oni še vedno favorit. Za nekatere bo zadnja tekma te sezone tudi zadnja v karieri," je še povedal strelec odločilnega zadetka v 43. minuti.

Zajca skrbi neučinkovitost
"V Ljubljani smo povedli z 2:0 oziroma 3:0, potem je bilo vse lažje nadzirati. Tokrat nam ni uspelo, trudili smo se na vse načine, a nismo zadeli gola, zgrešili smo prazen gol, zadeli vratnico. Nihče ni pričakoval, da bomo pometli z Jeseničani, oni so aktualni prvaki, mi pa nismo v ritmu. Tekma je šla na nož, odločale so malenkosti. Na koncu tekme smo imeli res velike priložnosti, a nismo zadeli," je poudaril Bojan Zajc.
"Na tretji tekmi bo treba več streljati, skušati priti do odbitih ploščkov in jih potisniti v mrežo. To nam je tokrat manjkalo. Že v Ligi Ebel se je videlo, da potrebujemo veliko priložnosti, če želimo zadeti. Tudi na prvi tekmi proti Slaviji v polfinalu smo se mučili. Zaslužena zmaga Jesenic, mi pa nismo dosegli zadetka in tako ne moreš zmagati," je še dodal strateg Olimpije.
Pem staknil poškodbo zapestja
Nik Pem
je imel velike težave z zapestjem po koncu srečanja. Njegov nastop na naslednji tekmi je vprašljiv. "Ne moremo biti zadovoljni. To je bila zelo agresivna tekma, odločil je en zadetek. Prvih deset minut smo igrali zelo dobro, potem pa smo popustili. To mora biti dobra šola za tretjo tekmo. V Ligi Ebel smo bili skoraj vsako tekmo v podrejenem položaju. Morda se je vse skupaj preneslo podzavestno tudi na državno prvenstvo. Na teh tekmah bi morali narekovati ritem in vsiliti tekmecu našo igro. To nam je uspelo le v prvih dveh tretjinah v Tivoliju. Na drugi tekmi nam ni šlo. Pozna se, da se je Liga Ebel hitro končala. Tekma je nekaj drugega kot treningi," je poudaril napadalec zeleno-belih.
Mušič: Popraviti bo treba igro v srednji tretjini
Aleš Mušič ni v pravi formi v finalu, tokrat je zapravil lepo priložnost za izenačenje. "Tri četrt tekme je bilo 0:0, res so dosegli prvi zadetek, skušali smo izenačiti, a je jeseniški vratar izjemno branil. Obramba bo odločila to serijo. Zelo dobro se igra v srednji tretjini, mi imamo tu še malo rezerve. Mi pa moramo pred naslednjo domačo tekmo predvsem popraviti igro v srednji tretjini."
Roy bo odšel k ekipi, ki se bo bojevala za naslov
Olivier Roy
je na dveh tekmah prejel le dva gola. Predsednik Marko Popovič je prejšnji teden dejal, da ga bo nemogoče zadržati v klubu.
"Jeseničani imajo dobrega vratarja. Nismo imeli dovolj igralcev pred vrati. Če bo vratar videl plošček, bo obranil strele. Mislim, da motivacija ni problem. V garderobi sva le dva tujca, vsi drugi so Slovenci. Vsi si želimo zmagati. Večina igralcev je bila tudi v lanskem finalu, ko so zmagali Jeseničani. Mene ni bilo zraven, lahko pa si predstavljam, da se vsi želijo oddolžiti. Za vse v klubu je bila to težka sezona in zmaga v državnem prvenstvu bi vsekakor rešila celotno zgodbo," je pojasnil 24-letni kanadski čuvaj mreže.
"Kmalu bom videl, kam bom odšel naslednjo sezono. Vse bo znano v naslednjih tednih. Nekaj klubov iz Lige Ebel se zanima zame, pogovori še potekajo. Rad bi ostal v tej ligi. Podpisal bi rad za ekipo, ki se bojevala za naslov prvaka. Letošnja sezona je bila res zelo težka, saj smo bili zelo hitro prikovani na dno lestvice in brez možnosti za končnico. V takih primerih je velikokrat težko najti motiv za tekme," je sklenil Roy.
Po prvih dveh tekmah sta ekipi zelo izenačeni in prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi po dolgem časa videli odločilno peto tekmo za naslov prvaka.

Židan: V ponedeljek po službi še po zmago v Tivoli
Jeseničani v Podmežakli izenačili izid finala